Stefanović: Očigledno je da se svi u DS lepo slažu

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Očigledno je da se svi u DS lepo slažu

Današnja sednica Glavnog odbora Demokratske stranke pokazala je da se u toj stranci ništa ne menja, izjavio je potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

- Ne želeći da se mešamo u unutrašnje stvari DS, očigledno je da se svi u toj stranci lepo slažu i da nema razlike među njima. Manje ili više, svi misle isto i ova sednica je pokazala da se u DS suštinski ništa ne menja - rekao je on.

Lider DS Boris Tadić saopštio je, posle sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << GO DS, da se neće kandidovati za funkciju predsednika te stranke na predstojećoj Izbornoj skupštini 25. novembra i da će najverovatnije biti počasni predsednik.

NS: Odluka Tadića unutrašnja stvar DS

Potpredsednica Nove Srbije izjavila je večeras da je odluka lidera DS Borisa Tadića da se ne kandiduje ponovo na funkciju lidera, unutrašnja stvar te stranke.

Filipovski je rekla da na dešavanja u DS i nema "neki poseban komentar" i da smatra da je Tadić doneo tu odluku sagledavajući ukupne prilike u DS.

Ilić: Tadićeva odluka stvar Demokratske stranke

Šef poslanika URS-a Vladimir Ilić izjavio je danas, povodom odluke lidera DS Borisa Tadića da se ne kandiduje za predsednika demokrata, da je to stvar te stranke. Ilić je rekao da je Ujedinjenim regionima Srbije sasvim svejedno ko će biti novi lider demokrata.

- Što se tiče samog Borisa Tadića, on je sam doneo takvu odluku, praktično je završena njegova era u DS i želim demokratama svakako sve najbolje - rekao je on.

Stoiljković: Tadićeva odluka jedino racionalno rešenje

Odustanak Borisa Tadića od kandidature jedino je racionalno rešenje koje je bilo na raspolaganju, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković. On je rekao da je to bilo jedino racionalno rešenje, pošto se videlo da je partijska nomenklatura sklona Draganu Đilasu.

- Videlo se da bi svako dalje insistiranje na konfrotaciji na Izbornoj skupštini značilo veliki rizik od podele stranke i stvaranja dve nove stranke koje bi po svom rejtingu sigurno bile negde jednocifrene, što bi onda zaista problematizovalo krajnju poziciju DS i ovo je jedino racionalno rešenje - kazao je Stoiljković.

On smatra da bi najavom da će Tadić postati počasni predsednik stranke, bio sačuvan njegov ugled, kao i da bi to bio normalan korak, s obzirom na dvostruki izborni poraz - u trci za predsednika države i sa stanovišta mogućnosti da DS formira vladu.

Stanković: Sa Đilasom počinje novo poglavlje DS

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je večeras da je odustajanjem Borisa Tadića od kandidature, otvoren put Draganu Đilasu za to mesto, kao i da je sprečena podela stranke.

- Važno je to što je otvoren put Draganu Đilasu na mesto predsednika stranke i da je konačno ukinuta stranačka borba za mesto lidera. Jasno je da Đilas krupnim koracima ide ka mestu lidera stranke, ali i da neće biti cepanja DS-a koji sada može da se posvetiti opozicionom delovanju - rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, Tadićevim odustajanjem od trke zaključena je burna rasprava ne samo unatar stranke, već i u medijima, što je nanosilo štetu DS-u.

- Najvažnije je da je zaključena rasprava Đilasa i Tadića i da počinje novo poglavlje DS sa Đilasom na čelu - rekao je Stanković.

Dejanović: Tadićeva odluka lični čin

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je večeras da je odluka Borisa Tadića da se ne kandiduje njegov lični čin i da se nada da će DS rešiti svoja unutarpartijska pitanja.

- Nadam se da će DS svoja unutarpartijska pitanja rešiti i da će, kao konstruktivna opozicija, pomagati državnu politiku Srbije i da će ispoljiti kreativnost na svim mestima u lokalnim samoupravama u kojima učestvuju u vlasti, a na korist svih građana Srbije - rekla je ona.

Todorić: Tadić birao između rascepa i povlačenja

- Boris Tadić birao je između rascepa u stranci i povlačenja sa reformskim potezima, a DS će kada se završi Izborna skupština ići ka konsolidaciji što neće ostati bez posledica na političku scenu - ocenio je Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić.

On smatra da je ovo povlačenje u stvari poraz onoga za šta se Tadić borio od Glavnog odbora DS u septembru do danas, "jer je i njemu postalo jasno da ne može da dobije odlučujući broj delegata".

- On je birao između rascepa u stranci i povlačenja sa nekakvim reformskim potezima. Mislim da je faktor koji će se sada računati faktor Dragana Đilasa, pošto DS kada se završi Izborna skupština ide ka konsolidaciji. Sigurno je da to neće ostati bez posledica na političku scenu. Da li će to pospešiti neke postojeće sukobe koji se već vide u Vladi Srbije i dovesti do nove kombinatorike, moguće je. U kom periodu, takođe će se videti - kazao je Todorić.

Povezane vesti: Živković napušta DS Glavni odbor DS: Tadić odustao od kandidature Pajtić: Predsednik DS će biti Đilas Tadić odbio Đilasovu ponudu da bude počasni predsednik DS-a Nikolić: Baš me briga ko će da pobedi u DS, ne valjaju ni Tadić ni Đilas
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.