Srbiji potrebna najšira antikorupciona koalicija

Izvor: Press, 31.Mar.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebna najšira antikorupciona koalicija

Božović je u intervjuu Tanjugu ukazao da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju simbolizuje vicepremijer i lider SNS Aleksandar Vučić, nije samo borba protiv ta dva zla, već je i borba za novi sistem vrednosti, moral i možda blju i drugačiju Srbiju, "za novu državu čije temelje sada gradimo".    
"To je borba za novi sistem vrednosti u društvu gde ćemo formirati antikorupcionu koaliciju na nivou celog društva, koju će činiti svi oni koji tu borbu prepoznaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji je podržavaju i u njoj vide šansu za borbu protiv beznadja u Srbiji", objasnio je Božović.    
On je rekao da jučerašnje obraćanje Vučića vidi upravo kao poruku da nam može biti bolje, u šta ljudi teško veruju, da gradimo temelje nove države Srbije i "da izmedju svih puteva i ideologija treba da izaberemo naš, srpski put - put za izgradnju srpske kuće i srpskog doma".    
"Ako na bilo čemu temeljnom stoji ova vlada Srbije, onda stoji na spremnosti svih koji u njoj učestvuju da tu i takvu borbu, koju simbolizuje Vučić, podrži", uveren je Božović i naglašava:    
"Ako ne stvorimo antikorupcionu koaliciju, koja je mnogo šira od političke koalicije koja čini vladu, ako ta koalicija na nivou celog društva ne menja svest i ne stvara antikorupcionu svest kod ljudi, onda ne možemo imati ni anktikorupcionu akciju kako  nadležnih organa, tako i svih drugih činilaca u društvu".    
Prema njegovim rečima, korupcija je dosegla "nevidjene razmere, dosegla razmere koje prete temeljima srpske države i njenoj nacionalnoj bezbednosti", te je neophodno neprestano podsećati da je reč o tome da onaj koji krade i koji je krao državu - taj krade Srbiju i srpski narod, krade od naše dece i zakida od naše budućnosti.    
Božović je naglasio da aktuelna vlada ima smisla samo ako na borbu protiv korupcije bude gledala kao na početak podizanja srpskog društva na novim temeljima i vrednostima i ako nastavi u tom pravcu.    
Prema njegovim rečima, ne može se odgovoriti izazovima budućnosti ukoliko "bilo koji činilac ili koalicioni partner u dovoljnoj meri ne podrži antikorupcionu borbu, antikorupcionu svest, antikorupcionu akciju":    
"Ta i takva vlada ne moze opstati. To je kamen temeljac i to je osnovni činilac opstanka i smisla ove vlade. Ove vlade bez borbe protiv korupcije nema. Jer, ovakva borba protiv korupcije je i borba za nova radna mesta i nove investicije, poput onih iz Ujedinjenih arapskih emirata. To je ključ".    
Božović je rekao da kao državni sekretar zaduzen za medjunarodnu saradnju i kontrolu policije čini sve što je u njegovoj moći da, u prethodnih nekoliko meseci od 2. novembra od kada je izabran, kroz medjunarodnu saradnju poboljša ugled, imidž i percepciju svih partnera u svetu o srpskoj policiji, a time i o Srbiji.     
Kao odgovoran za kontrolu policije, on želi, kako kaže, da uspostavi medjunarodne i evropske standarde u toj oblasti.    
On je rekao da ti standardi predvidjaju da u unutrašnjoj kontroli mora raditi jedan odsto od ukupnog broja zapsolenih u MUP-u, a to sada nije slučaj, jer u MUP-u radi oko 46.000 ljudi, a u kontroli je - svega 85, umesto potrebnih 460.    
Ti kapaciteti se moraju jačati, kako bi unutrašnja kontrola mogla efikasno i delotvorno da se bori protiv svih oblika korupcije i zloupotreba u policiji, jer samo efikasna, edukovana, sposobna i nekorumpirana policija može dati odgovor na zahtev javnosti da se bori protiv korupcije u društvu, rekao je Božović, naglasivši ulogu medija koji ne smeju preuzeti ulogu policije i tužilaštva, ali treba da objektivno informišu javnost i da doprinesu stvaranju antikorupcione svesti.    
Kad je reč o rekonstrukciji Vlade i drugim političkim pitanjima, SNS će, kaže Božović, inače član Glavnog odbora stranke, doneti odluke na svojim organima, a te stavove će zastupati i izneti lider stranke Vučić.    
Prema njegovim rečima, svi ministri, državni sekretari i postavljena lica ispred SNS su podnela izveštaj predsedniku stranke i očekuje se sednica GO, uskoro, na kojoj će analizirati rad svih koji su ispred SNS u vladi.    
"Ali, moći ćemo, takodje, da analiziramo rad i svih drugih ministra i postavljenih lica iz naših koalicionih partnerskih stranaka, jer smatramo da nije dobro da se stiče utisak u javnosti da će se samo raspravlajti o odgovornosti ministara ili državnih sekretara iz redova SNS. Nama je cilj i želja da se raspravlja o odgovornosti svih, bez obzira na partijsku stranačku ili bilo koju drugu pripadnost", rekao je Božović.    
Na pitanje da li to znači da će se u analizi rada vlade dotaći i svojih koalicionih partnera i da li će im preneti čime nisu zadovoljni, Božović odgovara:   
"To će biti jedan od zaključaka GO, koji će naš predsednik siguran sam u valdi izneti uz želju da se poštuju stavovi najveće političke stranke u Srbiji. Da ne bude samo da je najveća kada je reč o odgovornosti, već da imamo pravo da pitamo i koalicione partnere šta su oni uradili".    
"Jer se Vučić i SNS ovim bore protiv beznadja u Srbji i stvaraju nadu i osnov da naša deca žive bolje od nas", zaključio je Božović.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji potrebna najšira antikorupciona koalicija

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2013

Državni sekretar u MUPu Srbije, magistar Vladimir Božović izjavio je danas da je neophodno formirati antikorupcionu koaliciju, širu od političke, i upozorio da Vlada čiji bilo koji deo ne podrži borbu protiv korupcije i kriminala ne može opstati.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.