Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS podržava 50 odsto građana, dolazak Putina 70 odsto

BEOGRAD – Srpska napredna stranka (SNS) i dalje ima ubedljivu podršku građana i za njih bi glasalo 50,5 odsto glasača, a dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina 71 odsto ispitanika ocenjuje kao pozitivan događaj, pokazalo je redovno istraživanje agencije Faktor plus.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kad je reč o ulasku Srbije u EU, čak 75 odsto građana podržava dalje integracije, od kojih 22 odsto odgovara da je za EU, ali ne po svaku cenu, dok je četvrtina ispitanika protiv.

Istraživanje predstavljeno u Medija centru pokazalo je da SPS podržava 10,8 odsto ispitanika, a Demokratsku stranku 6,1 odsto, odnosno za oko jedan odsto više u odnosu na prethodno istraživanje.

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića je blizu cenzusa i njih podržava 4,8 odsto građana, a ispod cenzusa su sve ostale partije, s tim što među njima najveću podršku imaju SRS i Pokret Dveri, koje podržava oko tri odsto ispitanika.

Rejting SNS je stabilan u odnosu na prethodno istraživanje i nije pao zbog najavljenih mera štednje, rekao je Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

„To je zato što ekonomske mere ili nisu dale rezultate, ili ih građani percipiraju kao dobre”, objasnio je Pejić.

Prema istraživanju Faktora plus, 60 odsto građana smatra da dolazak Vladimira Putina neće uticati na odnose Srbije i EU i SAD, dok 26 odsto ispitanika smata da će odnosi biti na nižem nivou.

S druge strane, 69 odsto ispitanika smatra da će dolazak uticati da odnosi sa Rusijom budu bolji, dok 20 odsto smatra da se neće promeniti.

Na pitanje da li podržavate predstojeći dolazak Putina u Srbiju, 72 odsto stanovnika odgovara pozitivno, 14 odsto navodi da podržava ukoliko to ne kvari odnose sa EU i SAD, dok je 11 odsto ispitanika protiv.

''Podrška od više od 70 odsto ne znači da su ti građani opredeljeni za Rusiju, a protiv SAD ili EU, već da smatraju da je to nešto dobro za zemlju'', rekao je Pejić.

Najveći broj građana oseća zadovoljstvo zbog organizovanja vojne parade povodom 70. godina od oslobođenja Beograda, dok razočaranje oseća deset odsto građana.

„Najizraženije osećanje među ispitanicima je nada, da li je nada u Rusiju, našu vladu... nada da uspešno plivamo na dva koloseka - ka EU i u odnosima sa Rusijom”, rekao je Pejić.

Istraživanje je pokazalo da 76 odsto ispitanika Izveštaj EK o napretku Srbije ocenjuje kao pozitivan događaj, dok gotovo polovina ispitanika veruje da se u Srbiji ništa neće promeniti nakon izveštaja.

Na pitanje da li podatak da je Srbija ostvarila najveći napredak u procesu pridruživanja EU od svih balkanskih zemalja znači da je Srbija lider u regionu, 71 odsto odgovara pozitivno, dok 29 odsto smatra da nije.

Za više od polovine ispitanika pozitivan izveštaj EK predstavlja veliki uspeh aktuelne vlade i značajan korak ka EU, dok 28 odsto odgovara da je logičan sled događaja, a 21 odsto ga ocenjuje kao udaljavanje od Rusije.

Više od 90 odsto ispitanika smatra da su prioriteti za državu životni standard, suzbijanje kriminala i korupcije, ekonomski razvoj zemlje, za 43 odsto ispitanika to su evropske integracije, dok samo devet odsto smatra da je prioritet pitanje Kosova i Metohije.

Anketa je urađena na uzorku od 1.200 ispitanika u Srbiji bez Kosova i Metohije, u periodu od 8. do 10. oktobra.

Tanjug

objavljeno: 11.10.2014.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.