SNS i SPS: Prioritet pokrajinski izbori

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS i SPS: Prioritet pokrajinski izbori

Iz vladajućih stranaka SNS i SPS poručuju da trenutno nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima budući da je Vlada Srbije stabilna i da dobro radi, dok opozicija spremno čeka odluku vrha naprednjaka o izbornom scenariju za ovu godinu.
Dok je za SNS kao stožernu partiju koalicije na vlasti raspisivanje pokrajinskih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prioritet, socijalisti poručuju da je u ovom trenutku politička i ekonomska stabilnost od izuzetne važnosti i preduslov napretka Srbije, prenosi Tanjug.

Demokrate ne bi čudilo da budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, dok u SDS-u navode o održavanju izbora na svim nivoima 20. decembra ocenjuje kao pokušaj skretanja pažnje sa životnih problema građana i mnogobrojnih problema u državi.
Zamenik šefa poslanika SNS-a Aleksandar Martinović poručuje da je za tu stranku prioritet raspisivanje pokrajinskih izbora, navodeći da trenutno nema razloga za parlamentarnim izborima.
"Ne postoji bilo kakva politička kriza u Srbiji, Vlada uživa apsolutnu podršku u skupštini i kada tako posmatrate stvari možemo da kažemo da trenutno ne postoji potreba za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, ali kao u svakoj demokratskoj državi, moguće je da se i ti izbori dese u nekom narednom periodu", ističe Martinović u izjavi za agenciju Tanjug.
Kaže da o tome još nije bilo reči na organima SNS-a i da je moguće da će to biti tema predstojeće sednice GO SNS zakazane za petak.
Naprednjaci, prema njegovim rečima, traže hitno raspisivanje pokrajinskih izbora, budući da je situacija u Vojvodini, prema njihovoj oceni, izuzetno loša i da građani više ne žele da trpe "kriminalni i korumpirani režim DS-a i Bojana Pajtića".
"DS i takozvana pokrajinska vlada nemaju bilo kakav politički legitimitet. Na prošlogodišnjim izborima u Vojvodini su osvojili 5,86 odsto glasova. Od 45 gradova nisu prešli cenzus u 19 i to jasno govori da Vlada ne uživa bilo kakav politički legitimitet", smatra Martinović.
Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević smatra da su u narednom periodu izvesni lokalni i pokrajinski izbori, a ističe da socijalisti ne odlučuju o tome da li će biti i vanrednih parlamentarnih izbora.
Milićević ističe da SPS smatra da je u ovom trenutku politička i ekonomska stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju i preduslov napretka, kao i da građani već imaju vladu koja radi nešto konkretno u njihovom interesu.
"Rezultati su vidljivi i prepoznatljivi", ističe Milićević.
Dodaje da Vlada ima ozbiljan politički legitimitet, da uživa ogromno poverenje građana, kao i da je pokazala odlučnost i opredeljenost kad je reč o strukturnim reformama koje su jedini put za ozdravljenje privrede.
Šefa poslanika DS-a Borislava Stefanovića ne bi čudilo da budu održani i parlamentarni izbori jer kako objašnjava, premijer oseća da naprednjacima pada rejting.
"Time bi priznao da Vlada Srbije ništa nije uradila. To bi bio ultimativni dokaz njegove svesti da mu Vlada ništa ne valja, da nema nijednog rezultata i da želi lošim i katastrofalnim lokalnim kadrovima da podigne ugled korišćenjem svog imena", kaže Stefanović.
Poručuje da će demokrate biti spremne za bilo koje izbore koji se raspišu.
"Ubrzano se pripremamo za pokrajinske i lokalne izbore koji su izvesni, ne znamo kog datuma, ali se ponašamo i pripremamo kao da će biti sutra. Mi smo spremni na izbore koji god da su i kada god da su", poručuje Stefanović.
Uveren je da će građani na njima pokazati koliko su nezadovoljni naprednjačkim kadrom na lokalu i koliko su nezadovoljni neefikasnošću i nedostatkom bilo kakvih rezultata.
Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić kaže da su spekulacije o izborima na svim nivoima 20. decembra pokušaj skretanja pažnje sa životnih problema građana i mnogobrojnih problema u državi.
"Mislim da je ovo samo skretanje pažnje, da se priča o izborima, a ne o problemima koje građani imaju, lošem stanju u ekonomiji, velikoj nezaposlenosti, o raznim aferama, o tome da mesec dana nemamo jasno utvrđeno šta se desilo prilikom pada helikoptera. Ovo je samo da bi se sa naslovnih strana sklonile te teme", smatra Đurišić.
Ukazuje da nije prvi put da Vlada Srbije skreće pažnju sa životnih problema građana puštanjem informacija koje se na kraju pokažu kao dezinformacije.

"Pre nekoliko meseci se pričalo o rekonstrukciji u januaru, pa je u januaru rečeno da će biti u aprilu, evo ga april, ali se sad priča o izborima u decembru. Moje lično mišljenje je da je to skretanje pažnje sa svih katastrofalnih stvari koje Vlada Srbije trenutno radi i nemogućnosti da odgovori na probleme građana", ističe Đurišić.
Uz napomenu da redovni izbori u Vojvodini i opštinama treba da budu po zakonu najkasnije u maju sledeće godine, šef poslanika SDS-a poručuje da se ta stranka sprema za te izbore, ali da je spremna i za parlamentarne.
"Za parlamentarne izbore smo uvek spremni i nemamo nikakav problem i mislimo da što pre ova Vlada ode da će to biti bolje za građane", kaže Đurišić.
Politički analitičari i pravnici u izjavama za Tanjug saglasni su da pre sledeće godine u Srbiji ne treba očekivati lokalne, pokrajinske ili parlamentarne izbore, jer za to, kako navode, ne postoje politički i proceduralni razlozi.
Oni smatraju da nisu realne medijske spekulacije o prevremenim izborima na sva tri nivoa 20. decembra, o čemu se piše nakon što je potvrđeno da na godišnjicu Vlade ona neće biti rekonstruisana.
Takve spekulacije, prema mišljenju sagovornika Tanjuga, predstavljaju "probne balone" i opipavanje pulsa javnog mnjenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.