SNS RASTE, POSLE SPAS-a VELIKOM JATU SE PRIDRUŽUJE I SPS? Ivica Dačić odgovorio da li razmišlja o tome!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 21:32

SNS RASTE, POSLE SPAS-a VELIKOM JATU SE PRIDRUŽUJE I SPS? Ivica Dačić odgovorio da li razmišlja o tome!

Od kako je došla na vlast, SNS je u poslednjih devet godina uspela da pod svoje skute dovede ukupno deset stranaka sa republičkog nivoa

Srpska napredna stranka krenula je već u ujedinjenje sa SPAS-om Aleksandra Šapića, a nije isključeno i da se tom velikom jatu prikloni i "Zdrava Srbija" Milana Stamatovića. U spektru partija koje nisu opozicione, na vetrometini ostala još samo Socijalistička >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << partija Srbije (SPS).

Pitanje je, međutim, da li će oni uspeti da zaustave pad podrške na izborima, krnjenje rejtinga ili će na kraju preći u SNS. Lider SPS-a Ivica Dačić, međutim, kaže da o ujedinjenju - ne razmišlja.

. Da tom ukrupnjavanju nije kraj nagovestio je pre dva dana funkcioner SNS Bratislav Jugović ocenivši da mu se čini da će dobiti još jedno pojačanje, i to sa Zlatibora.

- Mislim da Šapić nije jedini lider jedne stranke koja će kolektivno da pristupi SNS. Radio sam anketu u Čajetini i prilikom anketiranja građana Čajetine koji zdušno daju podršku Milanu Stamatoviću, predsedniku opštine i Zdrave Srbije, ogromna većina njih se izjasnila da više žele da vide Stamatovića u Predsedništvu SNS nego da on ima svoju stranku - rekao je Jugović.

Svoju stranku imaju socijalisti, koji za svo to vreme preživljavaju u senci SNS-a, a sve češće se čuju odjeci da se po slabo čemu razlikuju od naprednjaka. Posledice se vide u praksi, SPS-u se krnji , sve manje birača zaokruđuje njihovu opciju, od 2012. su izgubili 230.000 glasova.

Među odlukama koje su doprinele tome je i ona koja je svojevremeno iznenadila mnoge, da na predsedničkim izborima 2017. godine nemaju svog kandidata i da podrže Vučića.

Da za njih drugog puta izgleda i nema pokazao je ponovo ove godine Dačić, i predložio da vladajuća koalicija ima zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima 2022. godine, i da zajedno nastupe na izborima.

Potpredsednik SPS Branko Ružić otkrio je ko bi taj kandidat mogao da bude, rekao je da je realno da socijalisti podrže Vučića.

- Ja se stalno zalažem za zajednički nastup na izborima, sa jednom listom i jednim kandidatom. O ujedinjenju nismo razgovarali - poručuje Dačić.

Možda lideri o tome ne razgovaraju, ali se u sedištu socijalista sigurno pitaju šta će biti sa njima, i da li i dalje mogu ponosno da nose slogan "Mi stojimo postojano" kao kada su prošle godine proslavljali tri decenije postojanja.

Baš taj jubilej spominje Predrag Lacmanović iz agencije "Faktor plus" dok ocenjuje položaj SPS na političkoj sceni.

- Spajanje SPAS-a i SNS nije isto, SPAS nema tradiciju ni istoriju, postoje tek dve godine, a jedini prepoznatljivi njen funkcioner je Šapić. SPS je, sa druge strane, najstarija politička stranka u Srbiji, postoji još od stvaranja parlamentarizma i jeste partija sa tradicijom. Jeste da se njeno članstvo i simpatizeri iz godine u godinu krnje, izgubili su na identitetu ali nisu izgubili na prepoznatljivosti i još imaju nekoliko istaknutih ličnosti koje je predstavljaju - napominje Lacmanović.

Upravo od lidera i istaknutih članova SPS zavisi i sudbina stranke, nije sve u rukama naprednjaka, dodaje on.

- Svi oni imaju prostora u medijima da promovišu ideje. Ne bih rekao da sve zavisi od SNS, niko im ne zabranjuje da budu aktivniji, angažovaniji, da osnaže partiju i vrate je na stari-novi put. Oni su i dalje u takvoj poziciji da mogu da budu bitan igrač na političkoj sceni. Sada su bitan šraf, na silaznoj putanji, ali ne znači da to ne mogu da zaustave - zaključuje Lacmanović.

Na prošlim izborima SPS je u koaliciji sa JS dobio 10, 38 odsto glasova, a prema poslednjim istraživanjima, može da računa na podršku od 8,3 odsto građana. Novi izbori čekaju Srbiju za 10 meseci, a izvršni direktor Cesida Ivo Čolović podsetio je da ih je odluka iz 2017. godine puno koštala a da bi o narednim potezima morali dobro da razmisle.

- Svakako da ovo može mnogo da ih košta i da bi morali ozbiljno da razmise o svojoj komunikacionoj strategiji prema biračima, kako bi ih ubedili zašto da glasaju za SPS a ne za SNS koji vuče sve konce - napominje Čolović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.