SNS PREDSAVILA PROGRAMSKA NAČELA Brnabić: Cilj je Srbija koja je danas jača nego juče, a nešto slabija nego što će biti sutra (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2021, 18:28

SNS PREDSAVILA PROGRAMSKA NAČELA Brnabić: Cilj je Srbija koja je danas jača nego juče, a nešto slabija nego što će biti sutra (FOTO)

Srpska napredna stranka predstavlja Programska načela stranke, u Domu omladine, uoči skupštine SNS koja je najavljena za sutra.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je ranije da će u petak biti predstavljena programska načela, a da će prethodno biti održano nekoliko plenarnih sednica.

Skupština SNS-a biće sutra, u subotu, 27. novembra, a više stranačkih odbora donelo je do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odluku da na zasedanju tog tela za predsednika SNS-a predloži Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić predstavila je četiri najvažnije poruke stranke:

- Stalno političko, društveno, globalno jačanje Srbije.

- Državna Stabilnost

- Puna samostalnost u odlučivanju.

- Saradnja i evropske integracije, ali i otvorenost i saradnja sa partnerima koji Srbije žele i mogu da donesu dobro.

- Cilj je Srbija koja je danas jača nego što je bila juče, a nešto slabija nego što će biti sutra - rekla je Brnabić.

Ona je istakla "da su nam deca potrebna i da je demografija apsolutni prioritet".

Rekla je da će se menjati zakon o finasijskoj podrši porodicama sa decom kako bi posebno nagradili majke preduzetnice, kako bi se podržala preduzetnička kulutra.

- Vratićemo se i uradićemo to bolje, nama je u redu da kažemo kada nešto nismo dovoljno dobro uradili i to je politička odgovornost.

Govoreći o obrazovanju i nauci, rekla je da nekada naše škole nisu bile povezane na internet, da nismo imale normalne toalete u školama.

– U Srbiji smo uveli fond za nauku. Zaposlili smo prvih 1.000 mladih doktoranata. Izgurali smo to političkom voljom. Napravili smo prostor za mlade naučnike. Do 2030. to je veoma važan plan kako bi išli brže od ostalih. Smejali su se, a uveli smo digitalizaciju, elektronsku upravu, ali moramo da idemo dalje. Veštačka inteligencija i bioekonomija, su dve važne stvari. Napravili smo institut u Novom Sadu za razvoj veštačke inteligencije. Zvali smo neke od naših ljudi iz dijaspore da se vrate i svi su se vratili.

Govorila je i o kulturi i naglasila koliko je ova oblast bitna za našu državu.

- Ovo je segment društva koji je bio devastiran. Petnaest godina je "Narodni muzej" bio zatvoren, "Bora Stanković" pozorište u Vanju smo renovirali, takođe pozorište u Subotici. Novi muzej "Nikole Tesle" koji je ogromna investicija, oko 40 miliona evra, muzej "Istorije Srbije" i muzej "Istorije Beograda".

Siniša Mali predstavio je ekonomsku politiku Srpske napredne stranke.

- Ne možete uspešno da sprovodite politiku ukoliko nemate čime. Kada govorimo o ekonomskoj politici SNS i ekonomskim uspesima Srbije govorimo o snovima jednog Čoveka Aleksandra Vučića, koji je imao san da od razorene Srbije napravi ekonomskog lidera u regionu.

- Želimo da jačamo privredu, ekonomiju i da ubrzano podižemo životni standard građana Srbije i održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

- 2012. ostavili su nam uništenu državu, nismo imali novca ni da platimo penzije, visoku inflaciju, stotine fabrika koje su bile zatvorene, jednom rečju - Bankrot. Ali nismo se  uplašili izazova, doneli smo hitne mere fiskalne konsolidacije, stabilizovali kurs i inflaciju, krenuli u nešto što je predstavljalo osnovu za dalji rast naše ekonomije - rekao je Mali.

- Bićemo jedna od tri najbolje i najuspešnije zemlje u Evropi.

Mali je govorio i o infrastrukturi i radovima koji su nekada bili nezamislivi.

- Imamo devet auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradimo u ovom trenutku. Na proleće ćemo se voziti brzim vozom od 200 km na čas do Novog Sada.

Govorio je i o fabrikama koje su otvorene, a koje sa sosbom nose nova radna mesta, i veće plate za građane Srbije.

- Mi ne propuštamo četvrtu induistrijsku revoluciju, IT sektor nam je najbrže rastući sektor, a to je velika šansa za mlade i preduzetnike. Možda smo neku prethodnu revoluciju preskočili, ali četvrtu ne smemo i to jeste ekonomski osnov našeg programa.

Aleksandar Šapić istakao je da je "Srbija danas ekonomski stabilna, vojno sve jača, diplomatski izuzetno poštovana i zemlja koja posle dužeg vremena ima prijatelje i na zapadu na istoku.

- SNS možete da volite ili ne, kao i Vučića, ali ne možete da ne konstatujete da je u toku stvaranje nove srpske politike, nove savremene Srbije, kao i da je tvorac toga Aleksandar Vučić. Politika počinje da se kristališe. Prošli vek je bio specifičan po raznim ujedninjenima Srba, Hrvata Slovenaca i pitanje je da li je Srbija imala prilike da bude kreator specifične srpske nezavisne suverene slobodarske politike. Sa istorijske distance ćemo uvideti koliko je Vučić važan. Srbija je zemlja koja ima predsednika koji je poštovan u svakom delu sveta - istakao je Šapić.

Šapić kaže da mu je čast što je Vučićev savremenik i savremenik SNS jer po njegovom mišljenju Srbija po prvi put posle Obrenovića ima priliku da vodi sopstvenu politiku.

Pred okupljenima su seli Ana Brnabić, Siniša Mali, Aleksandar Šapić, Dejan Đurđević.

Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila predstavnike SNS-a na bini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.