Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2014, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejting vlade i SNS stabilan, ključ-poverenje

Rejting Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića nije se promenio ni posle najavljenih ekonomskih mera, pa tako vladajuća stranka i njen lider imaju podršku oko 55 odsto opredeljenih birača, rekao je direktor "Ipsos stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević.

Naime, između poslednja dva istraživanja Ipsosa, avgustovskog i septembarskog, premijer je predstavio paket ekonomskih mera, koje između ostalog predviđaju smanjenje dela penzija i plata u javnom sektoru, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rezultati tih merenja pokazuju da nema ozbiljnijih promena u rejtinzima.

Bogosavljević u izjavi Tanjugu ocenjuje da vlada, predvođena SNS, ima mogućnost da nastavi sa merama i to bez bojazni da će doći do ozbiljne erozije njenog rejtinga.

On, naime, smatra da su ekonomske mere prilično dobro najavljene i na neki način "iscrpljene" još pre dva meseca kada se govorilo da će smanjenja ići do 20 odsto, pa se sada ispostavilo da će ono biti manje.

Ističući da se, što se tiče rejtinga vladajućih ličnosti i stranaka, trenutno ne registruje nikakav pad, Bogosavljević navodi da ga iskustvo uči da bi, ako se ništa drugo ne bude dešavalo, do mogućeg pada rejtinga moglo doći tek kada se te mere materijalizuju.

"Biće nekih reakcija kad ljudi pogledaju svoje koverte, pa vide da su dobili manje, ali u ovom trenutku je rejting vlade, premijera Vučića, SNS i drugih stranaka iz vladajuće koalicije, veoma visok i imaju čak i rezervu da mogu da sprovedu neke bolne rezove", istakao je Bogosavljević.

Govoreći o rejtingu stranaka na vlasti, Bogosavljević je istakao da u međuizbornim periodima uvek pada broj opredeljenih, ali da među onima koji su opredeljeni naprednjaci imaju više od 55 odsto podrške.

U tom kontekstu, Bogosavljević je istakao i da je Vučić ubedljivo iznad svih ostalih kada se postavi pitanje "Kom političaru najviše verujete", a te podrške je mnogo više nego što su je ikada imali Boris Tadić ili Tomislav Nikolić.

Uzroke tako visokog rejtinga naprednjaka Bogosavljević vidi u poverenju koje su stranka i njen lider stekli u periodu kada su promovisali šta žele pred izbore 2012. godine, a to je između ostalog borba protiv korupcije.

"Oni su, potom, simbolički veoma efektno pokazali da su to ozbiljno mislili - ušli su u obračun sa korupcijom tako što su udarili na najpoznatija imena. Na dugi rok ćemo još videti koliko uspešno će se to završiti, ali u ovom trenutku to deluje da je uspešno i da je jedno obećanje ispunjeno", rekao je Bogosavljević.

Na visok rejting naprednjaka, dodaje, utiču i slaba opozicija, ali i obećanja o Kosovu i EU koja su ispunili, čime su u velikoj meri "zbunili" birače koji ih ne vole i koji "imaju neki istorijski otpor prema njima".

Najzad, istakao je Bogosavljević, još se uspešno ide sa najavama - mere se ne pojavljuju tajno, već se objašnjava zašto su potrebne.

"Cela priča je priča o poverenju. Poverenje je jako važno i, ako jednom rečju treba da se objasni uspeh, to je što je poverenje stečeno i ne gubi se. Nema još ničega za šta bi birači mogli da kažu - čekaj, nemam razloga da im verujem", ocenio je Bogosavljević.

On je dodao da bi na pad rejtinga mogli da utiču objektivni neuspesi na dugi rok, koji se za sada ne vide, kao i ako nešto od konkretnih obećanja i najava ne bude ispunjeno.

"Po onome što se do sada dešavalo, pokazuje se da je poverenje ključ uspeha Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na njenom čelu", zaključio je Bogosavljević.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rejting Vučića i Vlade ne pada i pored restrikcija

Izvor: Mondo, 04.Okt.2014

Rejting Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića nije se promenio ni posle najavljenih restriktivnih ekonomskih mera, pa tako vladajuća stranka i njen lider imaju podršku oko 55 odsto opredeljenih birača...Foto: Mondo/ Goran Sivački..Između poslednja dva istraživanja, avgustovskog i septembarskog,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.