Razrešen Bratislav Gašić

Izvor: Mondo, 05.Feb.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešen Bratislav Gašić

Skupština Srbije razrešila je večeras Bratislava Gašića sa funkcije minsitra odbrane. Nijedan poslanik nije glasao protiv smenjivanja Gašića. Raspravu prethodno obeležile svađe i uvrede.

Za smenjivanje Gašića glasali su i poslanici vladajuće koalcije i opozicije.

Gašić je razrešen zbog uvrede novinarke televizije B 92 Zlatije Labović, kojoj je početkom decembra rekao: "Volim ove novinarke koje lako klenku".

Skupštinsku raspravu obeležile >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su svađe i uvrede.

Poslanici SNS, SPS i njihovi koalicioni partneri napustili su oko 16.30 sednicu Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o razrešenju ministra odbrane Bratsilava Gašića.

Oni su se vratili u salu pre glasanja.

Poslanici vladajuće koalicije su napustili sednicu zbog uvrede poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca upućene predsednici parlamenta Maji Gojković na Twitteru.

Šutanovac je na Twitteru napisao "Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi... #realitySkupstina".

Vucic o pristojnosti, Maja o postenju, Marjan o kulturi... #realitySkupstina

— Profesionalac (@SutanovacDragan) February 5, 2016

Dok su poslanici izlazili iz sale, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je žao što nema izvinjenja od Šutanovca i da bi rado izašao sa svojim prijateljima, ali da, kao predlagač, mora da ostane.

Pozlilo potpredsedniku parlamenta

Potpredsedniku skupštine i poslaniku PUPS-a Konstantinu Arsenoviću pozlilo je u parlamentu. Arsenovića je Hitna pomoć prevezla na Vojno-medicinsku akademiju.

On je dodao da se nada da su građani sve videli i da su shvatili za kakvu Srbiju se ko bori.

Kako je ranije novinarima rekla poslanica SNS Marija Obradović, nedopustivo je da se predsednica parlamenta vređa na takav način i to u danu kada se raspravlja o odgovornosti ministra Gašića zbog javno izgovorne reči i uvrede na račun novinarke.

Obradović, iza koje su stajale sve poslanice SNS, rekla je i da će poslanici te stranke glasati za razrešenje Gašića.

Ona je zatražila najoštriju osudu javnosti, navodeći da Gojković nije zaslužila takav odnos.

"Šutanovac je gurnuo prst u oko današnjoj raspravi i na najniži način se izjacnio o Gojković", rekla je Obradović.

Šef poslanika SNS Zoran Babić je u skupštinskoj sali ukazao na sporni tvit Šutanovca, navodeći da je skandalozno to što je Skupštinu uporedio sa rijaliti programima.

Vučić je poručio je Šutanovcu poručio da je sramotno sto je ministra Bratislava Gašića označio odgovornim za smrt majora Vojske Srbije koji se, navodno, ubio zbog smanjenja plate za 10 odsto.

"Vi ste otpustili i ostavili bez posla i plate 10.070 pripadnika Vojske Srbije", rekao je Vučić i zapitao da li se neko od njih ubio, ne zbog smanjenja od 10 odsto, već zbog gubitka cele plate.

"Sram vas bilo", rekao je Vučić Šutanovcu.

ŠUTANOVAC: NISAM HTEO DA VREĐAM, NEGO DA UKAŽEM NA APSURD

Šutanovac kazao je danas da je u tvitu, zbog koga su poslanici vladajuće koalicije napustili sednicu, hteo da ukaže na apsurd, a ne da uvredi nekoga.

"Neko vas je obmanuo, niko nije napisao ili rekao 'Ko o čemu Maja o poštenju'. Ja sam govorio o apsurdu da nas Vi učite o pristojnosti, Marjan Rističević o kulturi, a Maja (predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković) o poštenju, nije se to odnosilo na ono poštenje na koje Vi i Gašić mislite. A svi mi znamo koliko je stranaka Maja Gojković promenila", rekao je Šutanovac predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću na sednici parlamenta.

Vučić je na to odgovorio da nije tačno objašnjenje Šutanovca oko tvita, kao i da "po običaju" ne govori istinu.

"Vi govorite - Vučić o pristojnosti ko vojnik o skraćenju, ko neko o poštenju...To je sramota za nekoga ko hoće da se bavi javnim poslom", kazao je Vučić.

VUČIĆ: TADIĆ JE POSTAVLJAO KUMOVE ZA MINISTRE, A NE JA

Vučić je odbacio tvrdnje opozicije da je jedini kriterijum da neko bude ministar odbrane prijateljstvo sa njim i upitao ko je za vreme prethodne vlasti postavio kuma na tu poziciju.

Odgovarajući poslaniku SDS Aleksandru Seniću, koji je rekao da po kriterijumu prijateljstva sigurno neće moći da nađe novog ministra odbrane, jer je "sve najbolje prijatelje i kumove postavio na ministarska mesta i rukovodeće funkcije", Vučić je istakao da je tu praksu upravo primenjivao lider Senićeve stranke, Boris Tadić.

"Kažete - jedini karakter za izbor ministra je da je moj prijatelj, pošto su svi kumovi smešteni. Kako vas nije stid i sramota? Pa, vi ste kuma postavili za ministra odbrane. Gašić nije moj kum. Vaš predsednik je kuma postavio za ministra odbrane. Evo ga ovde kum", rekao je Vučić.

Vučić je poručio da nema "nikakve kumove ni u biznisu, ni tajkune u biznisu" i da je tačno da mu treba dosta vremena da izabere novog ministra, jer nije očekivao da Gašić uradi šta je uradio, ali i zato što za razliku od prethodne vlasti kod aktuelne nema režije i scenarija i zato što je život taj koji kreira okolnosti.

ŠUTANOVAC: POGREŠNO SHVAĆEN TVIT

Šutanovac izjavio je danas da njegov tvit, koji su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i poslanici SNS shvatili kao uvredu, nije shvaćen u pravom kontekstu.

"Rado bih se izvinio da znam šta je uvreda. Ako neko misli da sam aludirao da se Maja Gojković bavi nekim stvarima koje su van konteksta, ja se izvinjavam, ali to nije bila ideja", rekao je Šutanovac novinarima u holu Skupštine Srbije.

On je objasnio da je Maji Gojković, prilikom inaugurisanja, rekao da od nje očekuje da ima razumevanja za sve poslanike u parlamentu zato što je, kako je rekao, sedela u svim delovima parlamenta.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog Šutanovčevog tvita, poslanici SNS-a napustili sednicu o razrešenju Gašića

Izvor: Radio 021, 05.Feb.2016

Zbog tvita poslanika DS Dragana Šutanovca, predstavnici vladajuće većine napustili su sednicu Skupštine na kojoj se raspravlja o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića...Tvit glasi: "Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi.."..Šef poslaničke grupe naprednjaka obrazložio...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.