Rasprava o razrešenju Đilasa

Izvor: RTS, 24.Sep.2013, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o razrešenju Đilasa

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaju o inicijativi za smenu gradonačelnika Dragana Đilasa, koju su juče podneli SNS i DSS. PUPS će glasati za razrešenje, najavljuje Milan Krkobabić. Ponovo ću biti kandidat DS za gradonačelnika i očekujem pobedu, kaže Dragan Đilas.

12.20 - Đilas: Ponovo ću biti kandidat DS-a za gradonačelnika i očekujem pobedu. Odustajemo od protesta, ali ćemo sakupljati potpise za direktan izbor gradonačelnika. 

11.15 - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Počela rasprava o razrešenju gradonačelnika Beograda. 

10.50 - PUPS će podržati razrešenje Đilasa, najavio Milan Krkobabić. Vučić me uverio da će se nastaviti socijalna politika, za koju se PUPS zalaže u Beogradu, kaže Krkobabić.

10.40 - Smena Đilasa poslednja, četvrta tačka dnevnog reda. Konstatovana ostavka Aleksandra Antića na mesto predsednika Skupštine. 

10.20 - Počela sednica Skupštine grada. Dragan Đilas ne prisustvuje sednici. 

Na sednici Skupštine grada Beograda počela je rasprava o inicijativi za smenu gradonačelnika Dragana Đilasa. Sednici prisustvuje 106 od 110 odbornika. Dragan Đilas je na sednicu došao oko 11.20, kada je i počela četvrta tačka dnevnog reda, odnosno rasprava o njegovoj smeni.

Rasprava o smeni Dragana Đilasa stavljena je na dnevni red sednice gradskog parlamenta jer ju je podržalo 57 odbornika od 110 koliko ima mandata u beogradskom parlamentu.

Zahtev da se smeni gradonačelnik odbornicima je obrazložio šef odbornika opozicione SNS Aleksandar Jovičić, a podržali su ga odbornici Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Glas da se smena Đilasa stavi na dnevni red dala je i odbornica SPO-a Sandra Dosković.

Jovičić je rekao da je među građanima Beograda nastala "toliko uzavrela atmosfera" da je promena vlasti neophodna. Kako je rekao, lokalni izbori u Zemuni, gde su demokrate imale oko osam odsto glasova, dokaz su da su izgubili legitimitet u prestonici.

U predlogu za razrešenje gradonačelnika navodi se da Dragan Đilas snosi najveću odgovornost za finansijsku situaciju u Beogradu i "činjenicu da je ugrožen razvoj grada i njegovo svakodnevno funkcionisanje".

Jovičić je podsetio da je Đilas je juče uspeo da proda firmu "Dajrekt medija", ali, kako kaže, "treba da objasni kako ju je stvorio". 

Odbornici su utvrdili prestanak funkcije predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića koji je podneo ostavku zbog prelaska na mesto ministra saobraćaja.

Potom su potvrđeni mandati za tri nova odbornika, dva iz redova SNS-a i jednog iz koalicije SPS-PUPS-JS.

Mandati su potvrđeni odbornicima Dragomiru Petronijeviću i Gordani Mišev iz SNS-a i Miloju Živanoviću sa izborne liste SPS-PUP-JS.

Oni će u odborničkim klupama Skupštine grada zameniti Zorana Bašanovića i Jasminu Mitrović Marić iz SNS-a i Aleksandra Antića iz SPS-a.

Obezbeđena većina glasova za smenu 

Predlog za smenu Dragana Đilasa juče su podnele odborničke grupe Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije.

Glasovi za smenu aktuelnog gradonačelnika Beograda su, po svoj prilici, obezbeđeni.

Šef odborničke grupe PUPS-a Milan Krkobabić potvrdio je RTS-u da će odbornici ove stranke podržati razrešenje Dragana Đilasa.

Krkobabić kaže da ga je lidera naprednjaka Aleksandar Vučić uverio da će se socijalna politika, za koju se PUPS zalaže u Beogradu, nastaviti.

To je zajednički stav koalicije SPS-JS-PUPS, rekao je Krkobabić pred početak sednice.

U gradskoj skupštini, od 110 odbornika, naprednjaci imaju 37, socijalisti devet, PUPS četiri, a DSS devet odbornika.

Za smenu gradonačelnika potrebno je 56 glasova odbornika. SNS, SPS-JS i DSS zajedno imaju 55, a sa PUPS-om 59 glasova odbornika.

Kako RTS nezvanično saznaje, velike su šanse da zbog proceduralnih razloga Đilas na čelu grada ostane još mesec dana.

Prema nezvaničnim saznanjima RTS-a, od svih mogućih scenarija, najverovatniji je da današnja sednica bude prekinuta nakon što Đilasu bude izglasano nepoverenje, ali da on nastavi da vodi grad još 30 dana.

U tom roku, kako propisuje zakon, mora biti izabran novi gradonačelnik, ili će biti uvedena prinudna uprava. To je, kako saznaje RTS, izvesnije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.