Pristojna Srbija nikada neće dozvoliti da divljaci upravljaju ovom zemljom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2018, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pristojna Srbija nikada neće dozvoliti da divljaci upravljaju ovom zemljom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju" da će nastaviti da se bori za pristojnu Srbiju u kojoj niko neće misliti da ima pravo da žene naziva pogrdnim imenima, da ih tuče i omalovažava, kako to danas rade neki koji sebe nazivaju ikonama opozicije.

"I to je borba za pristojnu Srbiju, a ne za Srbiju u kojoj bi stavljali žene u tor, u kojoj bi žene bile "fukse" i u kojoj žene ne bi bile žene. Mi ćemo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boriti protiv tih i takvih koji se za takvu Srbiju bore i pobeđivati bezbroj puta", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da pristojna Srbija nikada neće dozvoliti da "takvi divljaci ovom zemljom upravljaju".

Vučić: Vidi se ko je jači u SNS

Vučić je poručio da je važno da se uspostavi puna ravnopravnost žena i da se ceni sposobnost, a ne to da li je neko žena ili muškarac.

Na pitanje novinara ko je jači u SNS, žene ili muškarci, Vučić je rekao: "Mislim da se to vidi".

On je rekao da je na istaknutim pozicijama više žena, ali da je "po dubini" države više muškaraca i da to mora da se menja.

On je primetio da je na mestima gradonačelnika, predsednika opština, ali i među direktorima preduzeća, mnogo više muškaraca, ali i to da posao koje žene obavljaju u državi - od predsednice Skupštine Srbije, guvernerke NBS, predsednice vlade i svih žena koje vode važne poslove i resore u vladi - rade odlično i da je to recept.

"Ali, suština je da napravimo da su žene ravnopravne, da se ceni sposobnost, a ne da li je žena ili muškarac. Da rad žena i muškaraca bude jednako cenjen", podvukao je predsednik.

Dodao je da će se tražiti u svim organima stranke da bude i značajno veći broj žena od onoga što su zakonom propisani uslovi.

"Nadam se da ćemo tako imati bolju budućnost, jer su žene odgovornije, stabilnije,  ozbiljnije. Žene nisu površne i to je važno za državu i njenu stabilnost", poručio je Vučić.

Vučić je zahvalio ženama u Srbiji koje daju podršku SNS i istakao da je utvrđeno, na osnovu istraživanja sa biračkih mesta, da nijedna vlast u regionu i nijedna naša vlast od 90 - tih godina nikada nije imala toliku procentualnu podršku žena i da im je na tome beskrajno zahvalan.

"Znajući koliko je to važno i koliko je rada i truda potrebno da dobijete poverenje dama", istakao je Vučić dodajući da žene nisu površne, lakoverne, niti lakomislene i da ih ne interesuje forma, već suština.

Kaže da neki potcenjuju žene i zaboravljaju da one uvek glasaju za budućnost, rad, marljivost i posvećenost. svom snagom i srcem.

"Ti koji su potcenjivali dame pravili su veliku grešku", dodao je on.

Sve žene koje su ovde jesu garancija sigurnije i bolje budućnosti za našu zemlju, poručio je Vučić i istakao da žene uvek daju glas za mir, stabilnost i sigurnost.

"Toliki broj žena je uz nas i razumeju kakva nam je pristojana Srbija potrebna", rekao je Vučić.

Kaže da kao predsednik zemlje može uvek da podrži izmenu zakona kako bi bio što bolji položaj žena i to da uvek imamo što više žena u političkoj sceni, jer će nam to doprineti zdravijoj i boljoj Srbiji.

Vučić ističe da ne postoji ništa strašnije nego kada muškarac udara ženu i da bi svaki častan čovek trebalo toga da se gadi, jer to nije čovek, niti muškarac.

Dodaje da pre fizičkog nasilja uvek prethodi verbalno nasilje, koje je još strašnije i bolnije.

Predsednik Srbije kaže da je navodna "ikona opozicionarstva i pristojnosti" u Srbiji rekla Maji Gojković da je "fuksa", pretendujući da su oni ti koji bi trebalo, kako kažu, da vode našu zemlju u budućnosti.

Vučić ističe da su rekli i da bi teško ko mogao da utvrdi da je Gojković žena, a da su onda nastavili još gore, misleći na ono što je 'tobožnji sindikalni lider', rekao za Anu Brnabić.

"Sramota me je da ponovim. Šta je njemu potrebno?", upitao je on, a na uzvike iz publike da je to zatvor odgovara: "Nemam šta da dodam na to".

Kako je istakao, žene su uvek i u svemu neuporedivo odanije od muškaraca, i posebno se zahvalio Ani Brnabić.

"Ona nije član naše stranke, ali želim da joj se zahvalim. Zato što postoje mnogi, pa neki i u našoj stranci, koji bi voleli da se dodvoravaju svima drugima a da budu nekako izdvojeni iz stranke, a ona je drugačija, zna da ste vi ti koji ste je podržali, glasali za nju, ukazali joj poverenje i ona na to uzvraća poštovanjem. Ako izrazi želju da nam se pridruži, biću srećan da vas o tome obavestim", rekao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji na istaknutim funkcijama ima puno žena, takoreći na svim im ključnim funkcijama, osim predsedničke, i da odlično obavljaju svoj posao.

"Ako govorimo o objektivnim rezultatima, svi su dramatično bolji nego pre, iako je jasno da ljudi nisu još zadovoljni", rekao je Vučić, dodavši da rad žena mora da bude poštovan isto kao i rad muškaraca", rekao je on.

Zahvalio je i na prisustvu Smilji, majci novinara Ranka Panića, kao i Mileni Ivanović, supruzi ubijenog Olivera Ivanovića, koja je, kaže, na udaru najstrašnijih uvreda.

Osvrnuo se na izlaganje Vinke Radosavljević sa KiM, istakavši da ima malo mesta u kojima je teže živeti nego u Klini - svega četiri srpske porodice, sve ostalo su Albanci.

"Vinka ima hrabrosti da dođe ovde i govori o svojoj Srbiji , da odgaja svoju decu u Klini i da dobro zna, da je realna i objektivna, šta možemo da imamo, šta stvarno nemamo, ali da će uvek da se bori za svoja ognjišta i za svoju državu Srbiju. To je snaga žene koju niko drugi ne može da pruži Srbiji", poručio je Vučić.

Posebno se zahvalio starijim ženama koje su iznele najteži teret reformi, uvek bile uz državu i dobro razumele ono što smo radili.

"Žene ne možete da prevarite. I kada biraju partnera znaju kako da biraju, i kad pogreše one pre partnera kažu da su pogrešile, i ta otvorenost i hrabrost je doprinela da sprovedemo reforme, da imamo rast od 4,5 odsto, a da javni dug od januara bude 46 odsto BDP", kaže on.

To je, kako ističe, zalog za budućnost.

"One više neće moraju da brinu da li će morati da otplaćuju besmislene kredite kojima su nas drugi zadužili neodgovornim ponašanjem. Naša obaveza je da ne kupujemo ničiju podršku, pogotovo ne lažnim obećanjima. Hoćemo da ljude pridobijemo radom, želimo da se izborimo za ekonomski napredak, za jaku Srbiju", rekao je Vučić.

Članice SNS pozvao je da se uključe u proceduru pred skore stranačke izbore.

Kako kaže, mnogo je urađeno ali još mnogo toga ima da se uradi u borbi protiv nasilnika, protiv onih koji misle da mogu da siluju žene, da ih nazivaju fuksama, da kažu za nekog da nije žena. U borbi protiv svih takvih da budete jače nego ikad. I da pomognemo ženama na KiM jer bez njih niko ne bi opstao na Kosovu i Metohiji. Bez vas ne vredimo ništa", zaključio je Vučić.

Gojković: Na Kosovu i Metohiji nije lako ni leći da spavaš, a kamoli...

Članica Predsedništva SNS i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković poručila je "ženama Evrope", koje danas idu slobodno Rimom, Parizom, Vašingtonom i kupuju poklone za Božić, da postoji jedna mala enklava na teritoriji Srbije koja se zove KiM, i da tu žive žene koje se bore za lekove, hleb, knjige, za novine na svom jeziku, za kiseonik, za nebo...

"Nebo nad KiM, ubeđena sam, vredi jednako kao nebo nad Berlinom, Rimom i Parizom", podvukla je Gojković.

Ona je rekla da je aplauzom na te reči zapravo poslata poruka da žene na KiM nisu same, i da će žene iz centralne Srbije marširati sa njima svaki dan za pravdu, za naš srpski narod na KiM, žene i decu, ako ih pozovu.

Gojković je naglasila da je ostala bez reči posle govora predsednice Unije žena SNS na Kosovu i Metohiji Vinke Radosavljević, koja je u samo par rečenica pokušala da prikaže kako je to danas biti Srpkinja na KiM, i uz to biti hrabra, ne dati na sebe i svoj narod, boriti se za pravo svog naroda.

"Tamo nije lako ni leći da spavaš, a kamoli organizovati veličanstveni marš za slobodu i ravnopravnost srpskog naroda u Evropi u 21 veku. Treba da posvetimo ovaj skup ženama na KiM, koje su pre neki dan marširale hrabro, i da posvetimo njihovoj dilemi koju mi je Vinka iznela kada sam joj čestitala - da ne zna da li je to neko video. Videla je čitava Srbija i taj protest. Taj marš mira je u stvari marš solidarnosti svih nas za nepravdu koju doživljavaju Srbi i srpska deca na KiM i danas, dok mi ovde govorimo o našoj ravnopravnost“, istakla je ona.

Gojković je rekla da naši građani na KiM, i naše žene tamo, imaju pravo da žive jednako kao sav razvijeni svet 21 veka.

I današnji skup, rekla je, treba posvetiti hrabrosti Vinke i ženama na KiM, jer su one u ovom trenutku slika Srbije.

Obraćajući se ženama na skupu, ona je rekla da neće čitati svoj govor, iako su u njemu važni rezultati koje je postigla naša država.

"Ima u govoru divnih podataka o tome šta smo uradili do 2012. do 2018. godine da bi bile ravnopravne, vidljivije i u političkom i javnom životu države. Odustajem, jer sam beskrajno zahvalna Vesni Stanojević koja je pionir u ovom poslu, kao i Mariji Obradović,  na pokretanju ženske parlamentarne mreže koja je uzor mnogima u svetu.

Gojković je kazala da je Srbija postigla mnogo u vezi ravnopravnosti polova, ukazujući da je doneto mnogo dobrih zakona.

Ali, to nije moguće ako nemate podršku, ako ne postoji jedinstvo. Podršku imamo u onome ko vodi ovu stranku, a to je Vučić. Kao član SNS zahvaljujem na tome, pre svega u ime svih žena ove države. Bez njegove podrške ne bi mogli mnogo toga da uradimo“, kazala je ona.

Rekla je da je Srbija zaista lider u Evropi, što se tiče ravnopravnosti žena.

Prenela je da uvek dobija veliki aplauz kada ode na međunarodne skupove, čim kaže da ne mora da nabraja funkcije koje zauzimaju žene u našoj državi, već kaže da su na svim odgovornim mestima žene, izuzev jedne, a to je mesto predsednika, koji podržava žene.

"To je san mnogih žena“, naglasila je ona i dodala da, međutim, nedostaje solidarnost.

"Kada neko napiše da treba silovati Anu Brnabić, onda misli da treba silovati svaku od nas, kada neko napada neku ženu samo zato što pripada drugom političkom spektar, kaže ružnu za mene, taj je poslao poruku vama, vašim sestrama, majkama, najmanje samo meni. Molim vas da budemo solidarni. Kada je jedna napadnuta fizički ili verbalno napadnute smo sve“, podvukla je ona.

Istakla je da je najgore kada kao žrtva nasilja naletite na zid ćutanja drugih žena, ali i medija koji se trude da se nikada to nije desilo.

Bojić: Žene daju novi život i energiju

Jake žene za jaku Srbiju - naziv je skupa u organizaciji Srpske napredne stranke, u Beogradu, koji je direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić otvorila ocenom da to što šest od devet nacionalnih muzeja vode žene, uglavnom stranački neopredeljene, pokazuje koliki značaj vlada i predsednik Aleksandar Vučić pridaju učešću žena u javnom životu.

Bojić je naglasila da su žene, pre svega, nečije ćerke, sestre, supruge i majke, koje, kaže, uzdižu Srbiju.

"Daju nadu i rađaju potomstvo i krče put, ali, da se ne lažemo, svaka od nas koja se nalazi na nekim pozicijama u ovoj državi, ne bi imale takav vetar u leđa da nemamo snažnog lidera kao što je predsednik Vučića", rekla je Bojić.

Prema njenim rečima, samo tako jake ličnosti među pripadnicima jačeg pola, kakav je i Vučić, mogu da budu percipirane kao vođa nacije, što Vučić, kaže Bojić, svakako jeste, ali je, istakla je, svejedno okupio tim u kojem ima puno žena.

"Mislim da smo svojom ulogom u prethodnim godinama opravdale poverenje čitave nacije i onih koji su nas postavili na naša radna mesta. Ako Srbija ima prirodne lepote, onda su one najveće upravo u ovoj sali".

Bojić je podsetila da su žene na najvažnijim pozicijama u Srbiji - predsednika skupštine, vlade, na čelu ministarstva, na mestima državnih sekretara i direktora mnogih institucija i preduzeća.

Kako je rekla, one daju novi život i novu energiju našoj državi.

"Nadam se boljitku i želim da vam čestitam Novu godinu, da vam u sledećoj godini bude sve dobro i da se osećate dobro na svojim radnim mestima, da imate snažnu podršku", poručila je ona.

Bojić je rekla da su žene lepši pol kojem je potrebna podrška i istakla da upravo od SNS dobijaju tu podršku i da veruje da će ta stranka uvek stajati iza žena u Srbiji.

Obradović: Dveri uvode šablon nasilja, Đilas finansira

Potpredsednica SNS Marija Obradović rekla je da jučerašnja protestna šetnja nije bila građanski, već politički skup i poručila da su Dveri te koje uvode šablon nasilja, a da Dragan Đilas sve to finansira.

"Ono juče nije bio građanski protest, to što vam govore je neodgovorno. Kad lažete svog birača, to je najopasnije, sečete granu na kojoj sedite. To je bio politički protest, nemojte da vas lažu. Ono nisu bili građani Srbije, oni su pokazali šta misle na izborima", rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, žena okupljenih u Sava centru ima duplo više nego što je juče bilo šetača, što je, kaže, pokazatelj koliko su njihove ideje i energija jaki.

Pozvala je žene, posebno članice SNS da kada se vrate u svoja mesta kažu kako stvari stoje, i dodala:

"Nosili su parole ' Neonaci naprednjaci'. Ko je nacista, ja? Ana Brnabić, Maja Gojković? Mi to nismo zaslužile. Ne pozivam vas na konflikte, sukob, već da date dostojanstven, pristojan odgovor, da budete još ozbiljnije, postojanije, sa još boljim rezultatima - jer ih to najviše boli", poručila je ona.

Politika je prostor na kojem se sukobljavaju ideje i politike i nekad je, kaže, teško biti solidaran.

"Znam da vi znate šta je to solidarnost. Ali, u parlamentu nema političke solidarnosti. Molim poslanice i Maju Gojković koje su svaki dan izložene verbalnom nasilju da ustanu, da ih pozdravimo", rekla je ona praćena aplauzom, za koji je dodala da je podrška za sve ono što je Gojković preživela za svoja dva mandata.

Podsetila je na sve slučajeve nasilja iza koje, kaže, stoje Dveri i Boško Obradović, od upada u kancelariju Maje Gojković, ono što su njegovi saradnici govorili za Anu Brnabić, šta su preživele novinarke i zaposlena u RIK u noći izbora...

"Ja mislim da šablon nasilja uvode Dveri, a sve to finansira Đilas. Mi moramo da budemo glasne i uporne na svakom mestu i da u svakom trenutku da ukazujemo na to", rekla je ona.

Prema njenim rečima, i nedavno održani marš žena u Kosovskoj Mitrovici je snažan simbol nepristajanja na nasilje, na nepravdu, pokušaj da nas slome.

Primetila je da i u svetu ima mnogo patnje, ne toliko zbog nasilja opakih ljudi, već zbog ćutanja dobrih ljudi.

"Razmišljajte o tome", zaključila je Obradović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skup SNS u Beogradu "Jake žene za jaku Srbiju"

Izvor: RTS, 09.Dec.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju" da će nastaviti da se bori za pristojnu Srbiju u kojoj niko neće misliti da ima pravo da žene naziva pogrdnim imenima, da ih tuče i omalovažava, kako to danas rade neki koji sebe nazivaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.