Predizborna kampanja na kredit

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna kampanja na kredit

Za sada jedino radikali i naprednjaci kažu da će zaduživanjem kod banaka finansirati predizborne aktivnosti, dok socijalisti o tome još razmišljaju

Predajući izbornu listu koalicije SPS–PUPS–JS, lider socijalista Ivica Dačić je skrenuo pažnju na postavljene bilborde, emitovane spotove i skupe izborne kampanje stranaka koje su već krenule sa propagandnim aktivnostima. Dačić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da bi voleo da stranke objasne odakle im tolike pare, i to u vreme ekonomske krize.

„Mislim da bi bilo pošteno prema ovom narodu da oni koji su ove četiri godine bili demagozi i govorili da svako treba da plati svoju kafu na sednici vlade, ili da zbog krize putuju u inostranstvo ekonomskom klasom u avionu... objave odakle im pare”, poručio je on i dodao, kako prenosi Fonet, da se to isto odnosi i na one koji su do sada govorili da vlast mnogo troši i da bi oni bili racionalniji.

„Mi ne dugujemo nikom ništa, samo našem narodu i državi”, rekao je Dačić.

Narodu i državi duguju i sve ostale parlamentarne stranke koje su do sada predale izborne liste, jer će sve koristiti sredstva iz budžeta, od članarina i od donacija svojih pristalica. A neke će, pride, dugovati i bankama. SNS i SRS sigurno, jer predstavnici ovih partija su već saopštili da će podići kredite. Ostali, bar za sada, ne razmišljaju o tome.

Dejan Backović, direktor SPS-a, kazao je za „Politiku” da će o finansiranju kampanje socijalisti moći da govore tek kada vide koliko lista je predato, odnosno kada se vidi na koliko sredstava iz budžeta može da se računa.

Podsetimo, zakon nalaže da se za parlamentarne izbore iz državne kase izdvoji 0,1 odsto, odnosno nešto malo više od 844 miliona dinara. Po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, 20 odsto od ove sume isplaćuje se podjednako svim izbornim listama (u roku od pet dana pošto RIK proglasi zbirnu izbornu listu), a veći deo će pripasti strankama koje uđu u parlament (pet dana po proglašenju zvaničnih rezultata) i raspodeliće se srazmerno broju mandata svake od njih.

Tako gruba računica kaže da će izbornim listama pre izbora biti podeljeno oko 170 miliona, odnosno u slučaju da ih bude, na primer, deset, svakoj će pripasti oko 17 miliona dinara. A to je, kažu upućeni u praksu izbornih kampanja i funkcionisanje naših partija, „sića”.

Backović je rekao da će u SPS-u sigurno razmatrati i mogućnosti nekog zaduživanja kod banaka, ali da o tome još nisu pričali, jer nisu još napravili plan kampanje. Njihova kampanja će se uglavnom, kako kaže, oslanjati na donacije fizičkih lica, članova i prijatelja koji podržavaju stranku i ono što socijalisti rade.

Na konstataciju da malo kasne sa kampanjom, ako još nisu napravili plan, Backović odgovara: „Ne kasnimo, pa tek je počela. Možda su drugi malo poranili. Kampanja traje do 4. maja. Sad da toliko gušimo i maltretiramo ljude... Naši ljudi koji vrše vlast, predsednik partije i naši ministri rade svoj posao i to je nama najbolja kampanja”.

I Dejan Mihajlov, direktor DSS-a, kazao je za naš list da će ta stranka voditi skromnu kampanju primerenu vremenu u kome živimo i neće se „kao druge stranke koje su već počele, razbacivati parama”. Kako ističe, DSS se nikada ranije nije zaduživao kod banaka.

„Trudićemo se da naša kampanja bude približena ljudima, da što više komuniciramo sa građanima i da razgovaramo sa njima o našoj politici. Mi ćemo se u kampanji, bar za sada, finansirati iz donacija i sredstava koja ćemo dobiti iz budžeta, što pre, što posle izbora, i ukoliko vidimo da nam to nije dovoljno razmišljaćemo o nekom kreditu. Ali za sada još o tome ne razmišljamo”, kazao je Mihajlov.

Slično govore i u LDP-u. Funkcioner te stranke Bojan Đurić je rekao da je kampanja na početku i u LDP-u je planiraju „tako da njeni troškovi budu racionalni”.

„Svakako neće biti skupa, biće mnogo direktnih susreta, novi kanali komunikacije poput novina ’Istina’. Verujem da će sredstva iz budžeta, zahvaljujući visokom izbornom rezultatu, uz priloge i članarine, biti dovoljna za servisiranje troškova”, rekao je Đurić za „Politiku”.

URS će, potvrđuje nam potpredsednica Suzana Grubješić, kampanju finansirati sredstvima iz budžeta, od donacija, priloga i članarina. Tako će i DS. Prema izjavi šefa Izbornog štaba demokrata Marka Đurišića za Tanjug, DS namerava predizbornu kampanju da finansira novcem koji će dobiti iz budžeta, a delom od donacija građana i pravnih lica.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić rekao je da će svojim stanom garantovati za kredit, koji će stranka uzeti za finansiranje kampanje. „Mi iznosimo svoj biznis plan i po tom planu skromno kažemo – zadužujemo se za 80 poslaničkih mesta”, kazao je on.

On je objasnio da se za taj broj poslanika u budžetu tačno zna koliko je to novca i dodao da će na osnovu toga, posle izbora dobiti novac i vratiti kredit. Potom, dodao je Nikolić,  finansiraćemo se prvi put na mesečnom nivou po broju poslanika iz budžeta i taj novac ulagaćemo u rate kojima vraćamo kredit.

Šefica Izbornog štaba SRS-a Vjerica Radeta rekla je za Tanjug da za finansiranje izborne kampanje radikali planiraju da utroše ukupno 100 miliona dinara, od čega će 80 miliona obezbediti iz kratkoročnog kredita koji će uzeti. „U tu sumu se uklapamo kako znamo i umemo”, rekla je Radeta.

B. Baković

objavljeno: 23.03.2012
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.