Pola miliona dece živi na ivici siromaštva

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola miliona dece živi na ivici siromaštva

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Alelsandar Vučić izjavio je danas da u Srbiji od 1,5 miliona dece njih skoro 500.000 živi na ivici siromaštva, a uputio je i oštru kritiku RTS-u zbog pojedinih poruka iz dokumentarnog TV filma "Konačni obračun" emitovanog povodom deset godina 5. oktobra.

Vučić je na konferenciji za novinare povodom Dečje nedelje kazao da ukoliko se ne promeni odnos država prema deci, Srbija će ostati bez najmladje populacije i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << budućnosti.

On je rekao da je prošle godine broj školskih odeljenja u Srbiji smanjen za 500, a 53 škole su imale samo od jednog do pet učenika.

Vučić je dodao da je 4.800 odeljenja imalo do 15 djaka navodeći da je razlog tome što se roditelji sve teže odlučuju na radjanje više dece.

On je naveo da je Srbija platila 25 milijardi dolara školovanje mladima koji su otišli od 2000. do 2010. godine iz zemlje i koji danas drže najvažnije grane privrede u drugim zemljama.

"Zato je potreban potpuno drugačiji odnos i prema siromašnoj deci, ali i prema deci koja su veoma talentovana i koja traže budućnost za sebe. Ako ne počnemo o njima da brinemo izgubićemo svaku šansu da imamo decu u budućnosti koja će moći da održe ovu zemlju", rekao je Vučić.

Stana Božović, koja je u SNS zadužena za brigu o porodici i deci, kazala je da će naprednjaci u toku Dečje nedelje, koja traje od 4. do 10. oktobra, obići najugroženiju decu, bez roditeljskog staranja, sa invaliditetom i posebnim potrebama, kojoj su obezbedili poklone kao znak pažnje.

Ona je rekla da je SNS pripremila rešenje kako će, ukoliko dodju na vlast, voditi brigu o deci.

Božović je navela da bi naprednjaci formirali posebno ministarstvo za brigu o porodici, doneli zakone kojima će se zaštiti i unaprediti položaj dece u Srbiji, medju kojima Zakon o pravima deteta i sprečili iseljavanje mladih iz zemlje.

Prema njenim rečima, SNS bi prerasporedio nacionalni dohodak u korist radjanja i zaštite dece i oslobodio od poreza sve artikle namenjene bebama i deci predškolskog i školskog uzrasta.

Osvrćući se na dokumentarni film "Konačni obračun", koji je sinoć povodom deset godina 5. oktobra prikazan na Radio-televiziji Srbije, funkcioner SNS Vučić je kritikovao tu medijsku kuću zbog "govora mržnje".

Vučić je kazao da je komentar u filmu na scenu gde demonstranti tuku bivšeg direktora RTS Dragana Milanovića "tako je platio za svoje laži", neprimeren.

"Pitamo RTS koji plaćamo svi kao gradjani Srbije da li je najveća vrednost 5. oktobra udaranje ljudi nogom u glavu i davanje pohvala onima koji su linčovali ljude", upitao je Vučić.

Komentarišući istraživanje, koje je danas objavljeno u listu "Blic", prema kome bi predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić, ako bi u ovom trenutku bili raspisani predsednički izbori, dobio 57 odsto glasova, a lider SNS Tomislav Nikolić 43, Vučić je rekao da je ono neistinito i da nijedno istraživanje ne pokazuje takav odnos snaga.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

GRAĐANIMA 220 MILIONA EVRA POTROŠAČKIH KREDITA

Izvor: Kurir, 06.Okt.2010

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je danas da je od početka godine građanima odobreno 145.000 potrošačkih kredita vrednih 220 miliona evra. Ćirić je za sledeću godinu najavio moguće ukidanje nekih programa koji se odnose na subvencionisano...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.