Počele konsultacije evroparlamentaraca sa vladajućim strankama u Srbiji

Izvor: VOA, 19.Apr.2021, 13:34

Počele konsultacije evroparlamentaraca sa vladajućim strankama u Srbiji

Predstavnici Evropskog parlamenta (EP) su obavili pripremne razgovore sa vladajućim strankama SNS i SPS, u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.  Sastanci su bili onlajn. ​ Dačić je najavio da će od 22. aprila evropski predstavnici razgovarati sa vanparlamentarnim strankama, a da će ga 7. maja informisati o čemu se pričalo, prenosi Fonet. Predsednik Skupštine je istakao da nije dobio nikakve platforme od opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore 2020, poput Stranke slobode i pravde ili Narodne stranke, ali da je otvoren za sve predloge. Pojedine opozicione stranke ne žele da učestvuju u dijalogu u kojem posreduju članovi EP, pa je najavio da će sa njima zakazati sastanak 26. aprila. Opozicija, za sada, nema jedinstvenu platformu za nastup u razgovorima sa evroparlamentarcima.  Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je deo posredničkog tima EP u međunastranačkom dijalogu, izjavila je u nedelju da je cilj da se međustranački dijalog završi mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima, prenosi Fonet. Ona je navela da će međustranački dijalog početi uživo na leto posle godišnjih odmora, i objasnila da je to zato što mandat poslanika EP ne predviđa putovanja, te da će u Beograd doći čim to bude omogućeno. Fajon kaže da je cilj da se prva faza konsultacija završi do kraja maja, a da formalni sastanak sa opozicionim blokom bude krajem aprila. Redovni parlamentarni izbori u Srbiji bi trebalo da budu održani 2024, međutim predsednik Aleksandar Vučić je nagovestio da bi oni mogli da budu održani već u aprilu 2022, zajedno sa redovnim predsedničkim i beogradskim izborima.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Pozvaću i Vučića na dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 06:44

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će danas zakazati razgovore sa političkim strankama koje žele da učestvuju u međustranackom dijalogu, ali bez međunarodnih posrednika i najavio da će na te razgovore pozvati i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića...Dačić je rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Početak razgovora stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU 26. aprila

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će razgovori stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU u dijalogu o unapređenju izbornih uslova, početi 26. aprila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.