Pitanje MHE za pirotske naprednjake završena priča, deo opozicije smatra da opasnost nije prošla

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2020, 16:19

Pitanje MHE za pirotske naprednjake završena priča, deo opozicije smatra da opasnost nije prošla

Dok iz pirotskog SNS-a kažu da je usvajanjem moratorijuma i odlukom pirotskih odbornika da se iz budućeg Prostornog plana izbace potencijalne lokacije za MHE, problem derivacionih mini-hidroelektrana završena tema, u Grupi građana Najbolje za Pirot smatraju da Prostorni plan nije još usvojen, te da problem nije rešen, a da lokalna vlast obmanjuje građane političkim trikom.

Pitanje izgradne derivacionih mini-hidroelektrana ponovo je aktuelizovano. Ta tema je pala u zapećak >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << uvođenjem vanrednog stanja i epidemijom korona virusa, ali su je aktivisti pokreta Odbranimo reke Stare planine ponovo obnovili zakazivanjem protesta u Beogradu za 13. jun.

A aktuelizovano je i u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u Pirotu.

Nakon što je jedan od predstavnika ovog ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta na ulici tražio od premijerke sastanak za razgovor o tom problemu, a koji je zakazan za danas u 16 sati, oglasili su se iz lokalnog odbora Srpske napredne stranke u Pirotu, koji poručuju da je ta tema odavno završena.

Politička kampanja za predstojeće izbore ulazi u završnu fazu i pojedine izborne liste pokušavaju da, uz pomoć raznih istupa, koji su veoma često suprotni načelima demokratije, ožive teme koje su odavno završene. Jedna od tih tema su derivacione mini-hidro centrale - kažu u lolalnom odboru naprednjaka.

Oni tvrde da je ona završena usvajanjem moratorijuma na igradnju, koji su odbornici u lokalnom parlamentu usvojili na sednici 20. septembra.

Skupština grada donela je zabranu na izgradnju mini-hidro centrala u zaštićenom području i oni sada gube na važnosti, jer te teme više nema. U novom predlogu prostornog plana nema nijedne derivacione mini-hidro centrale u zaštićenim područjima. To je dobra odluka za grad i okolinu Pirota, ali očigledno ne i za one čija se karijera oslanjala na borbu protiv nečega, čega jednostavno nema - poručuju u SNS-u.

Kažu da je ponovno pokretanje ove teme skretanje pažnje pojedinaca sa bitnih tema za građane Pirota koje, po njima, ne može i neće umanjiti rezultat koji je postignut u proteklom periodu.

Neki od tih takozvanih boraca su se inače kleli da nikada neće ući u “političko blato” i da se oni gade politike. Međutim, danas je potpuno jasno da je to samo bila tema na kojoj su pokušali da nezadovoljstvo grupe građana naplate kroz glasove na izborima. Zahteve građana Skupština grada je sprovela kroz institucije i time pokazala da je uvek bila na strani naroda - tvrde naprednjaci.

Problem izgradnje MHE centralna je tačka predizbornog programa liste “Najbolje za Pirot - Odbranimo reke, odbranimo Pirot - Dr Žarko Todorović” čiji su članovi učestvovali u brojnim aktivnostima i protestima meštana u proteklom periodu.

Iz ove političke grupacije poručuju da je na njihov predlog usvojen moratorijum na Skupština grada, čime bi se one izbacile iz budućeg Prostornog plana, ali, kako kažu, predlog plana je u izradi, što znači da još nije usvojen.

Opasnost izgradnje derivacionih MHE još uvek nije prošla. Neophodno je da prostorni plan bude usvojen od strane budućeg saziva Skupštine. Jedini garant i stavljanje tačke na izdradnju derivacionih MHE je smena Vladana Vasića. Kako se može verovati čoveku koji je najpre formirao preduzeće Pirot Energo čija je jedina namena bila izgradnja mini-hidroelektrana? Potom je to preduzeće izradilo studiju o izgradnji 58 mini hidroelektrana i to pretežno derivacionog tipa - kažu u ovoj Grupi građana.

Dodaju da je bez znanja Skupštine, Gradskog veća i građana Pirota, gradonačenik Vladan Vasić dao u zakup kilometre staroplaninskih puteva u koje bi se postavile cevi za mini-elektrane.

Dve nedelje nakon usvajanja skupštinske odluke o brisanju lokacija za MHE i moratorijuma na svaku dalju gradnju, investitor je upao u selo Topli Do, gde su građani umalo upali u fizički sukob. Preko 100 dana su Toplodolci držali barikadu na mostu. Gradonačelnik nije našao za shodno da obiđe selo, gde su meštani u očaju sami proglasili vanredno stanje - kažu sadašnji opozicionari.

Oni smatraju da je prikazivanje da je problem rešen, obmana građana i politički trik i da vlast pokušava da sakrije istinu i pobegne od odgovornosti.

Podsetili bi da je građevinsku dozvolu za izgradnju derivacione MHE na Rudinjskoj reci upravo izdala lokalna samouprava. Vasiću se ne može verovati, on nije stavio tačku, već tri tačke na projekat izgradnje MHE i već nakon izbora će nastaviti svoju zlu nameru - saopštavaju iz ove grupe građana.

Oni pozivaju Vladana Vasića na TV duel o ovoj temi, a sa druge strane odgovora još nema.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.