Opozicija: Sporni birač nije imao pravo da glasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Sporni birač nije imao pravo da glasa

Demokratska stranka je večeras saopštila da građani očekuju odgovor na pitanje kako je uopšte mogao da glasa birač za kog premijer i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić tvrdi da je glasao za SNS, a da se u biračkom spisku nalazi njegov pogrešan jedinstveni matični broj građana (JMBG). Demokratska stranka Srbije navodi da je jednostavnim uvidom u jedinstveni birački spisak lako utvrditi da taj građanin nije upisan u birački spisak i da nije mogao da glasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na proteklim izborima.

Vučić je danas rekao da je laž tvrdnja opozicije da je na izborima glasala osoba stara 144 godine, već da se radi o četrdesetčetvorogodišnjem Sretanu Brankoviću iz okoline Vitine i da je "zaplet" nastao zbog greške u JMBG.

"Član 20. Pravila o radu biračkih odbora određuje da birač kome se ne poklapa JMBG sa onim koji se nalazi u biračkom spisku ne sme da glasa i da mu birački odbor to ne sme dozvoliti, jer će se u protivnom poništiti glasanje", saopštila je Demokratska stranka.

Navodi se da je SNS "organizovala izbornu prevaru i da nedelju dana nakon izbora krši zakon i pokušava da nađe opravdanja za izborne neregularnosti i činjenicu da je, uprkos prevarama i manipulacijama, osvojila 27 poslanika manje".

Pokušajem opovrgavanja jednog od bezbroj primera izborne krađe iznošenjem lažnih dokaza i lažnih svedoka, Srpska napredna stranka (SNS) sve dublje upada u blato laži, saopštila je Demokratska stranka Srbije (DSS), navodeći da Sretan Branković, kojeg je lider SNS Aleksandar Vučić danas naveo kao glavnog svedoka odbrane, nije imao pravo da glasa.

"Umesto demantija dokaza o glasanju umrlih, javnim istupom Brankovića javnost je dobila novi dokaz krađe izbora. Taj lažni svedok, prema ličnim podacima koje je sam izneo u javnost, nije imao pravo da glasa", navela je DSS.

Dodaje se da je jednostavnim uvidom u jedinstveni birački spisak lako utvrditi da Branković nije upisan u birački spisak i da nije mogao da glasa na proteklim izborima.

Branković u birački spisak nije upisan ni pod svojim tačnim jedinstvenim matičnim brojem, ni pod brojem koji navodi kao grešku u biračkom spisku, saopštila je DSS.

Levica Srbije ocenila je danas da bi vanredne parlamentarne izbore zbog nepravilnosti tokom izbornog procesa trebalo ponoviti na svim biračkim mestima.

Poslednji u nizu događaja, koji bacaju senku na regularnost izbora je i glasanje birača iz mesta Grca u Kosovskoj Vitini kome je utvrđena greška u matičnom broju, navela je Levica i upitala kako je moguće da je birač sa nevalidnim matičnim brojem glasao.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS: Sreten Branković nije imao pravo da glasa

Izvor: RTS, 01.Maj.2016

. Pokušajem opovrgavanja jednog od bezbroj primera izborne krađe iznošenjem lažnih dokaza i lažnih svedoka, Srpska napredna stranka sve dublje upada u blato laži, saopštila je Demokratska stranka Srbije. DSS navodi da Sretan Branković, kojeg je lider SNS Aleksandar Vučić danas naveo kao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.