ODBIJEN amandman predsednice skupštine Maje Gojković

Izvor: Mondo, 25.Jul.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODBIJEN amandman predsednice skupštine Maje Gojković

Zanimljivo u Skupštini Srbije koja razmatra amandmane na predložene izmene zakona o javnim izvršiteljima. Podneto čak 132 amandmana. Maja Gojković: "Treba nam potpuno nov zakon, a ne izmene. Dobićemo MONSTRUMA! Ali, glasaću ZA".

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Desilo se i to da amandman predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković ne bude prihvaćen.

Predsednica skupštine i poslanik Srpske napredne stranke ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << SNS) podnela je amandman na izmene Zakona i o izvršenju i obezbeđenju, predlažući da svi dugovi fizičkih lica do 5.000 evra, a ne samo oni za komunalne usluge, ne budu ubuduće naplaćivani tako što bi im se oduzimala nekretnina.

Ključna novina predloženih izmena i dopuna zakona je ta što se na ime komunalnog duga manjeg od 5.000 evra dužniku više ne može oduzeti stan ili kuća, a kupci oduzetih stanova ne mogu biti javni izvršitelji.

Maja Gojković je svojim amandmanom želela da u to budu uključeni svi dugovi fizičkih lica do 5.000 evra, ali je odbijena.

Iznela je niz kritika na predložene izmene zakona, ocenjujući ga gotovo nesprovodivim, ukazala na to da se mora razmiliti o smanjenju naknada izvršiteljima, jer se njihov posao ne razlikuje od posla koji su ranije obavljale sudije za platu.

Ipak, i pored toga što je naglasila da će ovaj zakon biti "monstrum" i što je uverena da će uskoro morati da bude donet NOV ZAKON, rekla je da će za ovaj predlog glasati?!

Obrazlažući svoj amandman, koji Vlada Srbije i nadležni odbor nisu prihvatili, ona je rekla da je dobro što izmene zakona predviđaju da fizičkim licima sa dugom do 5.000 evra neće biti oduzeta jedina nekretnina koju poseduju, ako je u pitanju izvršenje u vezi sa komunalnim dugovima.

"Moj predlog je da taj limit važi za sve dugove do 5.000 evra. Zašto bi bio problem da se prihvati amandman da za sve dugove od 5.000 evra ne može da se oduzme jedina nekretnina i zašto bi to bilo preveliki korak države da tako nešto prihvati", upitala je Maja Gojković.

Istakla je i da je potrebno doneti novi zakon umesto što se donose izmene i dopune, ocenjujući da će se ovako dobiti "monstrum zakon".

To potvrđuje i činjenica da je podneto 132 amandmana za predložene izmene i dopune Zakona o obezbeđenju, rekla je Maja Gojković i dodala da se ovim predloženim izmenama "vezuju ruke gradu Beogradu", pošto ima 400.000 izvršnih postupaka, za koje će morati unapred da plati više od 5,5 miliona evra.

"Jer, bez obzira na sve ove amandmane, opet ćemo dobiti jedan monstrum zakon jer se u praksi to pokazalo da je to vrlo loše i skoro nesprovodivo i na štetu dužnika i poverilaca", rekla je Maja Gojković.

Napomenula je da nisu sve amandmane predložili predstavnici opozicije, već i poslanici većine koja podržava vladu i naglasila da to sve govori o potrebi da bude donet novi predlog zakona koji bi sve ove anomalije morao da ispravi.

Tako bismo dobili kvalitetan zakon "umesto što mi ispravljamo ono što je usvojila Demokratska stranka 2011. godine".

"Poseban problem za Beograd je što je po zakonu predviđeno da izvršitelju mora da se uplati avans od 25 odsto pre nego uđe u poslove, što bi značilo da bi, prema računici, Grad Beograd morao da uplati na ime avansa više od 5,5 miliona evra, a grad nema taj novac", rekla  je ona.

Grad Beograd bi po izvršitelju morao da izdvoji 73.000 evra, a to je ovim budžetom Grada Beograda apsolutno nemoguće, tako da će Beograd biti prinuđen ako u roku od osam dana ne nađe ovaj novac da "na silu" oprosti sve te dugove, objasnila je Gojković.

Istakla je i da mora nešto da se izmeni po pitanu troškova izvršitelja, jer oni rade isti posao koji su radile sudije za platu.

Dodala je da će, ipak, glasati za predložene izmene i dopune zakona, ali da je ubeđena da će uskoro morati da se donese novi zakon.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Gojković: Uskoro potpuno novi Zakon o izvršenju

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2019

Predsednica Skupština Srbije Maja Gojković izjavila je danas da izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju nisu dovoljne i da je uverena da će se pred poslanicima uskoro naći novi predlog zakona...Vlada i nadležni odbor nisu prihvatili amandman Maje Gojković u kojem se predlaže da jedina...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.