Njive idu strancima

Izvor: S media, 19.Apr.2011, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njive idu strancima

ZABRANA prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima u Litvaniji i Slovačkoj, koju su odavno usvojile članice Evropske unije, a uskoro će moći u potpunosti da koriste evropski agrarni budžet, produžena je, nedavno, do 2014. godine.

Hrvatska će zemlju ponuditi tek kada istekne 15 godina od njihovog proglašenja za kandidata za EU. Srbija je, međutim, ispregovarala da su oranice dostupne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << strancima već posle četiri godine od potpune primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. Od tog trenutka, nećemo imati način da zaustavimo strance da za male pare pokupuju zemljište.

Plan SNS da napuni budžet ako bude na vlasti

A taj će rok počinje onog trenutka kada ovaj sporazum ratifikuju parlamenti svih zemalja EU. To do sada nije učinilo 16 članica, ali hoće veoma brzo.

Apel: "Poljoprivrednici, ne palite njive!"

- Potrebno je da izdejstvujemo prolongiranje zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima - objašnjava Vojislav Stanković, saradnik Naučnoistraživačkog centra PKS. - To je zadatak Vlade i pregovarača, koji se svakih šest meseci sastaju sa predstavnicima EU. Stranci će, čim istekne rok, za male pare moći da pokupuju naše poljoprivredno zemljište. A zemlja u Srbiji je dobra.Profit će odlaziti u inostranstvo, a naši seljaci će raditi za običnu platu i to - običnu srpsku platu.

Hektar najkvalitetnije poljoprivredne zemlje u Srbiji može da se kupi za 5.000 evra. Cena iste površine, u proseku je između 1.000 i 2.000 evra. Hektar u zemljama Evrope košta oko 20.000 evra.

Seljaci žele njive na lizing

USKLAĐIVANjE

DRŽAVLjANI Evropske unije, četiri godine nakon pune primene, Prelaznog sporazuma moći će da stiču pravo nad nepokretnostima u Srbiji, kaže član 63 ovog sporazuma. U nepokretnosti spada i poljoprivredno zemljište. Da bi to bilo moguće, Srbija treba da uskladi svoje zakone.

(Novosti foto:Novosti)
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.