Nikolić: SNS je proevropska stranka

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: SNS je proevropska stranka

Beč -- Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio bečkom listu Prese da EU dalje integracije Srbije nije uslovila nikakvim ultimatumom po pitanju Kosova.

Nikolić je inače, u sredu u Beču potpisao sporazum o saradnji sa desničarskom Slobodarskom partijom Austrije.

"Do sada niko iz EU nije Srbiji postavio ultimatum i rekao 'ako ne odustanete od Kosova, nećete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ući u EU. Srbija želi da bude članica EU, i Srbija se nije odvojila od Kosova", rekao je Nikolić

Komentarišući ideje o eventualnoj podeli Kosova, Nikolić je naglasio da je takav potez suprotan Ustavu Srbije, ali da predstavlja mogućnost za jedan novi dijalog.

"U delu Kosova u kojem žive Srbi, Albanci nemaju vlast, i teško je zamisliti da će tamo ikada imati vlast, kao što Srbija nema više moć u Prištini i neće biti moguće da je ponovo uspostavi", rekao je on.

Hapšenje Mladića međunarodna obaveza

Povodom hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića i konstataciju da je 2008. kada je uhapšen Radovan Karadžić protestovao u Beogradu, Nikolić je podsetio da je tada predvodio Srpsku radikalnu stranku koja je iznela protest na ulice.

"Međutim, radikali nikada nisu imali želju da dođu na vlast. SNS je nešto drugo. Mi smo proevropska partija i izručenje Mladića je jedan uslov u procesu pridruživanja. Ako bi stali protiv EU ne bi mogli da pobedimo na izborima u Srbiji. Zbog toga nismo želeli da protestujemo", objasnio je on.

Nikolić je naveo i da je njegovo lične mišljenje o tome nevažno. "Karadžića sam lično poznavao, a Mladića nikada nisam ni sreo. Mnogo je važnije šta mora da učini država. Moramo da poboljšamo naše međunarodne odnose i obavimo naše zadatke", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.