(Ne)održavanje izbora na Kosovu

Izvor: RTS, 19.Apr.2012, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)održavanje izbora na Kosovu

Političke stranke podeljene oko pitanja izbora na Kosmetu. Demokrate i naprednjaci smatraju da ne treba održati lokalne izbore. Na drugoj strani su DSS, radikali i predstavnici Srba sa severa, ali i iz drugih delova Kosova i Metohije.

Posle odgovora UNMIK-a da ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, i posle serije incidenata na severu i direktnih pretnji Prištine, ne zna se da li će u južnoj pokrajini biti izbora.

To pitanje deli i političku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << scenu Srbije. Stavom da tamo ne treba održati lokalne izbore od juče su, na istoj strani, demokrate i naprednjaci. Na drugoj su DSS, radikali i predstavnici Srba sa severa, ali i iz drugih delova Kosova i Metohije.

Dan posle izjave kosovskog premijera da Srbija na Kosovu neće moći da organizuje ne samo lokalne, već ni predsedničke ni parlamentarne izbore, ministar policije Ivica Dačić odgovara da će Srbija organizovati izbore širom sveta, pa i na Kosovu.

"Mi to možemo da uradimo u saradnji sa međunarodnom zajednicom, ali ta teza da neko u naše ime treba da organizuje izbore i da se sa tim saglasi Priština za nas je neprihvatrljiva", rekao je ministar policije.

Prema njegovim rečima, Tači je bio u Americi, pa nek objasni kako može da se glasa za parlamentarne i predsedničke izbore u Čikagu, a ne može da se glasa u Kosovskoj Mitrovici.

Čeka se i odgovor OEBS-a na Tačijevu ponudu da umesto Srbije međunarodna organizacija sprovede izbore i glasanje po principu dvojnog državljanstva.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da će parlamentarni i predsednički izbori sigurno biti održani bez obzira na stav Prištine i kako je rekao, neće biti smetnji, bar onde gde se Srbi osećaju komotno i slobodno.

"Nažalost, južno od Ibra moramo tražiti pomoć međunarodne zajednice. Priština zaoštrava svoju retoriku upravo zato što smo najavama lokalnih izbora izazvali njihovu reakciu, a međunarodna zajednica ponaša se veoma indolentno", naveo je Ivanović.

Stav naprednjaka o lokalnim izborima na severu Kosmeta čuo se juče u Novom Pazaru.

Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić rekao je da je ubeđen da te izbore u dve opštine ne treba održati zato što može da se ponudi građanima na severu Kosova da se formiraju opštinska veća kao nekada bez izbora, na osnovu rezultata parlamentarnih izbora.

Posle Nikolićeve izjave videće se da li će mišljenje promeniti prvi čovek naprednjaka u Kosovskoj Mitrovici Krstimir Pantić, koji se zalaže za održavanje lokalnih izbora u opštinama Zvečan i Zubin Potok i gde su, prema njegovim rečima, "izborne radnje u toku i teku po planu".  

Da će izbora u srpskim sredinama biti i da ih niko ne može sprečiti ponovo se čulo na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

"Sasvim je sigurno da ćemo izbore održati svugde gde smo slobodni ljudi. To nam omogućuje činjenica da je predsednica parlamenta raspisala izbore na celoj teritoriji zemlje, da su oni u skladu sa Ustavom i zakonom Srbije", rekao je Vladimir Milentijević iz DSS-a

Republička izborna komisija saopštava da se na Kosovu i Metohiji obavljaju pripreme za parlamentarne i predsedničke izbore i da će biračka mesta biti otvorena svuda gde bude garantovana bezbednost birača, izbornog mesta i izbornog materijala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.