Naprednjaci protresaju stranačke kadrove

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naprednjaci protresaju stranačke kadrove

Saša Mirković ima opravdanje za to kako je raspodeljivao sredstva iz budžeta grada Zaječara, kaže Radomir Nikolić, predsednik IO SNS-a

Izvršni odbor Srpske napredne stranke baviće se u petak analizom rada svojih članova u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, najavljuje za „Politiku” Radomir Nikolić, koji je na čelu ovog stranačkog organa. U toku je, kako kaže, prikupljanje informacija sa terena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stižu podaci o tome kako su se naprednjaci pokazali u državnim institucijama, javnim preduzećima, u gradovima i opštinama u kojima učestvuju u vlasti. Analiziranje rada stranačkih kadrova počelo je u nedelju kada je predsednik stranke Aleksandar Vučić posetio Kruševac gde je na mestu gradonačelnika Bratislav Gašić, potpredsednik SNS-a.

Upitan kako ocenjuje dosadašnji rad predsednika Skupštine grada Zaječara Saše Mirkovića na čiji račun su prethodnih nedelja stizale kritike jer je, kako je to u parlamentu rekla Radmila Gerov (LDP), iz gradskog budžeta svojoj televiziji „Best” dodelio 18 miliona dinara, a drugoj televiziji, „EF kanalu”, u vlasništvu oca jednog člana gradskog veća, 6,5 miliona dinara, Nikolić odgovara da ne bi o tome želeo da se izjašnjava pre sednice IO.

„Raspravljali smo i o tome. Saša Mirković ima opravdanje za tako nešto s obzirom na to koliko je sredstava iz zaječarskog budžeta dodeljivano drugim medijima u proteklom periodu. To na prvi pogled izgleda interesantno i škakljivo. Postoji, međutim, opravdanje za ono što je rađeno”, kategoričan je Nikolić.

Saša Mirković je, kako kaže, dugo u tom poslu i ne može da zatvori televiziju zato što je postao predsednik opštine. Ta televizija, kao i državna i druge privatne televizije se najvećim delom finansira iz lokalnih budžeta. Tako je u celoj Srbiji.

Praksa koju uvode naprednjaci je, kako ocenjuje Đorđe Vuković iz Cesida, sa stanovišta demokratskih postulata najnormalnija stvar, ali tu fali jedna ozbiljna celina.

„Da bi čovek mogao nešto da komentariše kao i u slučaju smenjenih ministara nedostaju kriterijumi. Nikada nisam video nijedan po kome su oni smenjeni. Ako se takve stvari rade, kriterijumi moraju da se uspostave ranije, pre nego što neko dođe na poziciju kao što mora da se definiše i plan rada, pa se posle ocenjuje rad”, objašnjava Vuković.

Njemu, kaže, ovo što rade naprednjaci ima mnogo više veze sa njihovim brendiranjem, pozicioniranjem u javnom mnjenju nego što ima veze sa nekim kriterijumima.

„Možda njih i ima, ali oni nisu dostupni. Mislim da se tu sabiraju dve stvari. Prvi kriterijum su unutarstranački odnosi: prvi na udaru je onaj ko lošije stoji i ima li razmirice sa rukovodstvom. Drugi kriterijum je da li je neko napravio neki gaf i da li se u javnom mnjenju kotira dobro ili ne”. Naš sagovornik smatra da je godinu dana mali period za neki vidljivi rezultat na lokalu. „Ako si ozbiljan, dok raspišeš tendere, samo za javne nabavke treba godinu dana”, kaže Vuković.

Uz opasku da je normalno što stranke stalno vode politički marketing, analitičar Branko Radun ipak potez naprednjaka vidi kao nešto pozitivno.

„U dosadašnjoj praksi se pokazalo da centrale imaju problem sa kontrolom lokalnih odbora koji u tim sredinama rade šta hoće. Lokalni odbori su mali feudi. To se pokazalo kao ogroman izvor zloupotreba, nerada ili lošeg rada. Na kraju, centrale imaju više štete nego koristi od njih tako da stranka izgubi podršku u nekim gradovima, ne zbog onoga što radi centrala nego zbog onoga što se dešava na lokalu. Mislim da Vučić želi da promeni tu praksu”, smatra Radun.

Tek će se, kaže, videti efekti. Biće dobro ako to zaista donese ozbiljne promene na lokalu, ako to ne budu samo personalne promene nego ako se nešto bude menjalo i u načinu rada. Dobro je, ocenjuje, što se ljudi koji vode opštine i gradove prvi put osećaju malo nesigurno.

J. Cerovina

objavljeno: 03.10.2013
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

ČISTKA SNS: Kazne za loše direktore i lokalne funkcionere

Izvor: Kurir, 04.Okt.2013, 00:49

Podvlačimo crtu posle godinu i po dana vlasti, izvršili smo podrobnu analizu svega sto se radilo kako na lokalnoj vlasti, tako i u javnim preduzećima, što na republičkom, što na lokalnom nivou, i to će biti glavna tema rasprave, rekao je predsednik IO SNS Radomir Nikolić..BEOGRAD - Radiće metla!..Izvršni...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.