Na izbornoj skupštini SNS-a bez promena u stranačkom vrhu

Izvor: Politika, 23.Jan.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na izbornoj skupštini SNS-a bez promena u stranačkom vrhu

Iako je Statutom predviđeno da se predsednik bira tajno Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora očekuje da će glasanje za Vučića biti javno

Predstojeća Izborna skupština Srpske napredne stranke pokazaće jedinstvo stranke, što je veoma važno za partiju koja je ozbiljan nosilac vlasti, jer će posle skupštine moći da radi u mirnijoj atmosferi, bez bočnih udara, kakve smo mogli da vidimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u poslednja dva meseca, kaže Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a za „Politiku”. Osim što je sasvim izvesno da će Aleksandar Vučić, kao jedini kandidat, biti ponovo izabran za predsednika SNS-a, Nikolić očekuje da svoje funkcije zadrže i zamenik predsednika i potpredsednici, jer su „dobro radili”.

Nikolić kaže da su sve pripreme za skupštinu, koja će biti održana u subotu, obavljene. Skupština ima četiri hiljade delegata, a na dnevnom redu je izbor predsednika. Statutom je predviđeno da se predsednik bira tajno, ukoliko skupština ne odluči drugačije, a Nikolić kaže da je za predsednika kandidovan samo Aleksandar Vučić, pa očekuje da glasanje bude javno. On navodi da je tako bilo i do sada, kada je prvi put za lidera stranke izabran Tomislav Nikolić, kao jedini kandidat, pa potom i reizabran, te da je i Vučić prvi put biran javnim glasanjem, pa očekuje da tako bude i sada. Inače, predsednik je, prema statutu, izabran ukoliko za njega glasa više od polovine prisutnih delegata.

Prema statutu, skupština bira zamenika predsednika stranke i članove predsedništva na predlog predsednika stranke, a Glavni odbor, takođe, na predlog predsednika stranke bira potpredsednike. Nikolić kaže da predsednik nije u obavezi da kaže ko će biti kandidati do onog trenutka kada to dođe na dnevni red. On dodaje: „Iskreno, moj lični stav jeste da nema razloga za bilo kakve promene u samom vrhu stranke, pre svega tu mislim na zamenika predsednika strane i na potpredsednike GO. Smatram da su svi oni dobro radili svoj posao.”

Dakle, ako Nikolićev stav deli većina u stranci, onda se može očekivati da Jorgovanka Tabaković i dalje bude zamenik predsednik sa zamrznutom funkcijom, s obzirom na to da je guverner NBS-a, a da za potpredsednike budu reizabrani Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Bratislav Gašić i Goran Knežević.

Nikolić, kako kaže, očekuje promene u sastavu GO, predsedništva i IO, mada nije želeo da prognozira koliko duboke će biti te promene. Jedino, kaže, misli da bi po jednog predstavnika u predsedništvu trebalo da imaju južna i zapadna Srbija, što sada nije slučaj. Predsednika Izvršnog odbora, na predlog predsednika stranke bira GO, a Nikolić na naše pitanje očekuje li da i dalje ostane na toj funkciji, odgovara: „Nisam još o tome razgovarao sa predsednikom, a s obzirom na to da ni on nije pokrenuo ovu temu, verujem da ni tu neće biti nekih promena.”

Prema Nikolićevim rečima, ne treba očekivati ni promene statuta, stigao je samo jedan predlog, ali tu je reč o tehničkoj promeni. On ističe da bi na skupštini predsednik stranke Aleksandar Vučić, kako je najavio, trebalo da iznese akcioni plan koji, pretpostavljam, definiše političko delovanje stranke u narednom periodu. Vučić će, kaže Nikolić, podneti i izveštaj o radu s obzirom na to da se radi o njegovom izboru, ili reizboru, kako god to nazvali.

-----------------------------------------------------------

Srbiji su potrebni izbori

Radomir Nikolić kaže da odluku o tome da li će se ići na vanredne parlamentarne izbore, „u tehničkom smislu, na predlog predsedništva donosi Glavni odbor i tako će svakako biti.” On, međutim, nije mogao da kaže da li će sednica predsedništva, na kojoj će se o tome odlučivati, biti održana pre subote ili u subotu, ali će, svakako, biti održana pre početka skupštine.

Za šta će se on zalagati na toj sednici, ovako objašnjava: „Ja mislim da su Srbiji u ovom trenutku potrebni parlamentarni izbori. Znam da je to teška odluka, znam da nas čeka puno posla, ali mislim da bi taj posao bio u narednom periodu bio obavljan mnogo lakše posle izbora, jer bismo imali mirniju atmosferu, ali i mnogo veću poslaničku grupu u Skupštini Srbije.”

Strani političari ambasadori nekih zemalja poručuju da možda nije vreme za izbore, a Nikolić na to odgovara: „Ne vidim kako bi kampanja koja bi trajala 45 dana mogla ozbiljnije da utiče na rad bilo koje institucije. Što se tiče poruka iz inostranstva, ja bih te političare pitao šta bi oni i njihove stranke uradili da su na mestu SNS-a. Sigurno bi išli na izbore.”

M. Čekerevac

objavljeno: 23.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.