NUNS traži da institucije reaguju na govor mržnje SNS-a protiv Info-Vranjskih

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2023, 15:52

NUNS traži da institucije reaguju na govor mržnje SNS-a protiv Info-Vranjskih

Nakon što je Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju izdao saopštenje u kome lokalni portal Info-Vranjske označava kao teroristički i izdajnički, reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije i osudilo retoriku vladajuće stranke. NUNS je pozivao nadležne institucije reaguju i kazne govor mržnje uperen protiv portala Info-Vranjske.

Nezavisno udruženje novinara Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << smatra nedopustivim saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, u kome se lokalni portal Info-Vranjske označava kao teroristički i izdajnički.

Kako kažu, u saopštenju se neprimerenom retorikom širi verska, nacionalna i rasna mržnja, a portal Info-Vranjske optužuje da je glasilo drugog naroda, te ,,saučesnik terorističke organizacije koja javno iznosi separatističke namere prema još jednom delu srpskih teritorija”.

NUNS najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra je neprihvatljivom, jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane - navode iz NUNS-a.

Istuču da je govor mržnje u Srbiji kažnjiv, što je definisano u više pravnih akata – članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije, članom 75 Zakona o javnom informisanju i medijima, članom 51 Zakona o elektronskim medijima, a govor mržnje je prepoznat i kao krivično delo u članu 387, stav 4 Krivičnog zakonika.

NUNS poziva Srpsku naprednu stranku da osudi saopštenje svog Gradskog odbora iz Vranja i ogradi se od ovakvog načina komunikacije. Takođe, pozivamo nadležne institucije da preduzmu pravne korake i kazne ovakvu vrst govora mržnje. O ovom grubom kršenju zakona NUNS će obavestiti sve relevantne institucije u čijoj je nadležnosti borba protiv govora mržnje - kažu iz NUNS-a.

Inače, Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju izdao je saopštenje za javnost povodom teksta “Predsednica Vjosa Osmani poručila Albancima na jugu Srbije: Mi ćemo stati uz vas – Niste sami” koji je portal Info-Vranjske objavio u sredu, 14. juna.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NUNS: Institucije da hitno reaguju na govor mržnje uperen protiv portala Info-Vranjske

Izvor: JUGpress.com, 15.Jun.2023

BEOGRAD-VRANJE..Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra nedopustivim saopštenje gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, u kome se lokalni portal Info-Vranjske označava kao teroristički i izdajnički. ..U saopštenju se neprimerenom retorikom takođe širi verska, nacionalna i rasna...

Nastavak na JUGpress.com...

UNS: Neprihvatljive uvrede koje je GO SNS-a u Vranju uputio redakciji Infovranjskih

Izvor: JUGpress.com, 15.Jun.2023

BEOGRAD-VRANJE..Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog uvreda koje je Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju uputio redakciji portala Infovranjske u saopštenju na zvaničnoj Fejsbuk stranici...U saopštenju GO SNS navodi da je portal Infovranjske „postao glasilo šiptarskih...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.