Izvor: JUGpress.com, 04.Mar.2024, 23:31

NUNS: Nosioci vlasti da prestanu da diskriminišu medije i novinare

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje ponašanje lokalnih vlasti u Inđiji i Loznici koji zabranjuju novinarima da prisustvuju događajima od interesa za javnost, kao i ponašanje visokih funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Šapića i Ane Brnabić koji odbijaju da odgovaraju na pitanja novinara. Podsećamo predstavnike vlasti da je diskriminacija novinara i medija zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zabranjena i da treba da obezbede uslove za njihov nesmetan rad.

Danas je novinarka portala In medija iz Inđije Verica Marinčić izbačena iz zgrade opštine Inđija jer „nije bila na spisku“ za praćenje konferencije povodom protesta meštana zbog ukidanja železničke stanice u Čortanovcima. Na snimku koji je objavila televizija N1 vidi se kako pripadnik obezbeđenja primenom fizičke sile izbacuje novinarku iz zgrade.

Verica Marinčić kaže da je došla da isprati protest koji je najavljen ranije i kada je videla da inđijski novinari  ulaze u zgradu krenula je za njima, ali ju je na ulazu dočekao šef kabineta predsednika opštine koji joj je rekao da ne može da ide na konferenciju.

„Uzela sam telefon da snimim to što mi govori i on me je uhvatio za levu nadlakticu jer mi je u toj ruci bio telefon i stegao me ne bi li mi telefon ispao iz ruke. Pošto nisam htela da pustim, on mi je oteo telefon. Kada je video da sve to snima novniarka sa N1, onda se  povukao. Posle je izašao čeovek iz obezbeđenja koji je počeo da me gura da izađem napolje“, navela je Verica Marinčić i dodala da je ceo slučaj prijavljen nadležnim organima.

Slično se dešava i novinarima portala Pakt info iz Loznice. Naime, od konstituisanja novog saziva Skupštine opštine Loznica, zabranjeno im je da prisutvuju sednicama iako je rad Skupštine javan, a akreditaciju imaju od 2012. godine i redovno dobijaju materijal za praćenje Skupštine.

Novinar ovog portala Miroslav Mijatović kaže da su 28. januara dobili poziv da prisustvuju  konstituisanju novog saziva skupštine, ali da im je ulaz tada zabranjen.

„Pojavili smo se tamo i na vratima nas je sačekalo obezbeđenje, rekli su nam da ne posedujemo akreditaciju i da nas ne mogu pustiti. Mi smo odmah sutradan tražili da vidimo tu odluku kojom je nama zabranjen ulazak, odnosno, odluku nekog organa opštinske uprave da je potrebno akreditovati se za skupštinu. Pozvali smo se na statut koji obezbeđuje javnost u radu skupštine. Međutim, odgovor nismo dobili i vodimo postupak pred Poverenikom“, kaže Mijatović i dodaje da im se isto desilo 29. februara kada je na dnevnim redu bilo imenovanje gradonačelnika.

Visoki funkcioneri Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić i Ana Brnabić ne zabranjuju novinarima da prate događaje na kojima učestvuju, ali odbijaju da odgovaraju na pitanja „nepodobnih“ novinara. U svakom slučaju oni koji su dužni da za svoj rad odgovaraju javnosti, to odbijaju da čine.

Praksa zabrane novinarima da prisustvuju javnim događajima, kao i odbijanje javnih funkcionera da odgovaraju na novinarska pitanja moraju odmah prestati. Nosioci vlasti moraju svim novinarima obezbediti nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.

Pored toga, najoštrije osuđujemo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozivamo nadležne organe da je zaštite i da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Mediji ne smeju biti politički pamfleti koji će samo prenositi političke izjave. Posao novinara je da postavlja pitanja, a na funkcionerima je da odgovore, bez obzira da li im se pitanje sviđa ili ne. Predstavnici svih nivoa vlasti treba da znaju da novinari postavljaju pitanja u ime javnosti, saopštio je NUNS. (kraj) saopštenje/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.