Izvor: JUGpress.com, 15.Jul.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Neprihvatljivi pritisci državnih funkcionera

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije jer osudilo nastup Aleksandra Martinovića, šefa Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u kom je novinare optužio da svojim pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ugrožavaju bezbednost države.

“Ovakve paušalne i veoma opasne izjave visokog funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vladajuće partije stvaraju uslove za nove napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima i za još veće narušavanje njihove bezbednosti.

Aleksandar Martinović je u skupštinskoj raspravi o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

Kako Martinović u državnom parlamentu nastupa u ime vladajuće stranke, pozivamo predsednike SNS-a i Republike Srbije da se hitno izjasne o beskrupuloznom i difamatorskom napadu na novinare, nevladine organizacije i Kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja.

Novinari koji su u proteklom periodu zahtevali odgovore na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja bavili su se temama od javnog interesa, poput rušenja u Hercegovačkoj ulici, diplome Siniše Malog, zloupotreba u Kolubari, obnovom kopova, prodajom JAT-a i PKB-a i mnogim drugim temama, i time nikako nisu narušili bezbednost države. Problem je što nisu dobili odgovore na mnoga pitanja, uprkos zahtevima i opomenama koje je Poverenik upućivao.

NUNS je dodelom zvanja počasnog člana Rodoljubu Šabiću već iskazao mišljenje o njegovom radu na funkciji Poverenika i zato osuđujemo teške i zlokobne klevete i uvrede koje su proteklih dana na njegov račun uputili brojni poslanici vladajuće većine.

NUNS će o poslednjim istupima predstavnika vlasti izvestiti međunarodne asocijacije novinara i medija i nadležne međunarodne organizacije i zatražiti njihovu reakciju”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.