Mirović: Deklaracija Skupštine Vojvodine ne znači ništa

Izvor: Radio 021, 27.Sep.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Deklaracija Skupštine Vojvodine ne znači ništa

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović rekao je da promena Ustava Srbije u ovom trenutku nije namera SNS.

Mirović je naveo da Deklaracija o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava, koju je usvojila Skupština Vojvodine, ne znači ništa i da se Ustav ne menja. Kako je rekao, usvajanje Deklaracije predstavlja propali pokušaj da se definišu politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ciljevi koji su suprotni ciljevima razvoja Pokrajine.

"Ukoliko želimo izmene neophodno je da postignemo politički konsenzus o tome, jedinstvo većine političkih stranaka, da napravimo viziju promene Ustava, analiziramo postojeći, a to u ovom trenutku nije namera SNS", izjavio je Mirović.

Prema njegovim rečima, ova Deklaracija ima za cilj da uznemiri javno mnjenje i istakne da postoje stranke koje brinu o Vojvodini, i one koje ne brinu, što, kako je rekao, nije tačno.

Liga traži promenu Ustava

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je u petak promenu Ustava i precizno definisanje položaja Vojvodine, u skladu sa stečenim pravima i evropskim standardima. "Materijal koji aktivisti LSV ovih dana dele širom Vojvodine podsetiće građane kako se u Vojvodini živelo dok je imala zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pravo na imovinu i prihode i sve to garantovano Ustavom", saopštila je Liga.

Tu je, kako je navedeno, i spisak fabrika, institucija i mnogo toga drugog što je izgrađeno u Pokrajini u to vreme, kada je Vojvodina upravljala svojim novcem i imovinom.

Iz LSV podsećaju da godinama insistiraju na zakonu o finansiranju nadležnosti Vojvodine čije je donošenje propisano Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava. "Godinama upozoravamo da se nadležnosti Vojvodine sve više krune, a vraćaju samo one za koje se ne da novac", navodi se u saopštenju i dodaje da Zakon o javnoj svojini, u delu koji se odnosi na Vojvodinu, i dalje nije u potpunosti sproveden.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.