LSV: Podeliti Srbiju na pet izbornih jedinica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Podeliti Srbiju na pet izbornih jedinica

Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas svim poslaničkim grupama predlog izmena izbornog sistema za parlamentarne izbore, a kojim predlaže podelu Srbije na pet izbornih jedinica.

Lider te stranke Nenad Čanak rekao je novinarima u parlamentu da za sada nije imao zvanične razgovore o podršci stranaka tom predlogu, već da ih je samo pomenuo šefu poslanika SNS Zoranu Babiću, koji mu je odgovorio da će ih videti i da to može biti dobra osnova za reformu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

“Ovaj izborni zakon podrazumeva podelu Srbije u pet izbornih jedinica. Time bi se poboljšala regionalna zastupljenost poslanika iz svih delova Srbije. Skupština bi time bila reprezentativnija, rekao je Čanak.

On je dodao da je predlog njegove stranke podložan svakoj konstruktivnoj kritici i da nisu čvrsto vezani za rešenje od pet izbornih jedinica, da može da ih bude i sedam, ali da je poenta da se izbegne postojeći sistem, u kome su dominantni poslanici iz Beograda.

Prema predlogu LSV, prva izborna jedinica bi bila sa sedištem u Beogradu i obuhvatala bi teritoriju tog grada, odakle bi se biralo 58 poslanika, druga sa sedištem u Novom Sadu, koja bi obuhvatala Vojvodinu, odakle bi dolazilo 63 poslanika, dok bi treća obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moraviški, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski upravni okrug i odatle bi dolazilo 68 poslanika.

Sledeća bi obuhvatala Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug, odakle bi dolazilo 57 poslanika, a peta izborna jedinica bi imala sedište u Beogradu, a činili bi je državljani Srbije koji nemaju prebivalište u prethodno navedenim jedinicama i birači sa boravištem u inostranstvu.

Odatle bi se biralo četiri poslanika bez obzira na broj birača.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LSV: Srbiju podeliti u pet izbornih jedinica

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Mar.2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas svim poslaničkim grupama predlog izmena izbornog sistema za parlamentarne izbore, a kojim predlaže podelu Srbije na pet izbornih jedinica...Lider te stranke Nenad Čanak rekao je novinarima u parlamentu da za sada nije imao zvanične razgovore o podršci...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Stranke različito o predlogu LSV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2015, 13:11

Portparolka Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov ocenila je danas da je promena izbornog sistema u Srbiji neophodna, ali da ključ promene mora biti u tome da građani znaju za koga glasaju. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Milenko Jovanov ocenio je danas da u predlogu Lige socijaldemokrata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.