Krstimir Pantić kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice

Izvor: Politika, 05.Sep.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstimir Pantić kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice

Na zajedničkoj srpskoj listi su predstavnici SNS, SPS, URS, Nove Srbije i Pokreta socijalista. DS ima svoju listu, a DSS i SRS bojkotuju kosovske izbore

Jedinstvene srpske liste u četiri opštine na severu KiM, koju podržava vladajuća koalicija u Beogradu uprkos najavljenom bojkotu predstavnika srpskih opština, formirali su predstavnici SNS-a, SPS-a, URS-a, Nove Srbije i Pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << socijalista. Na listama neće biti, kao što se i očekivalo, DSS-a i SRS-a, ali ni DS-a.

Srbi južno od Ibra su dva dana pre roka sastavili listu i u šest opština su već imali poznate kandidate za predsednike opština. Pored kandidata za gradonačelnike iz stranaka vladajućeg bloka u Beogradu, na listi su i predstavnici URS-a.

Juče popodne u Kosovskoj Mitrovici je vladala potpuna konfuzija i teško je bilo naći sagovornika koji bi dao pouzdanu informaciju. Spekulisalo se da će Srbe sa severa Kosova, u četiri opštine, ipak predstavljati neki od tamošnjih aktuelnih političara.

Dobro upućen izvor koji je želeo da ostane anoniman, rekao je juče za „Politiku” da će se na listi naći i imena onih koji su koliko do juče zagovarali bojkot i čvrsto se držali stava da na izbore neće izaći.

„Politika” saznaje da će zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić biti nosilac državne liste u Kosovskoj Mitrovici i kandidat za gradonačelnika. Listu u opštini Zvečan nosiće Dragan Nedeljković, čovek koji se godinama bavi unosnim privatnim poslovima. Žitelje opštine Zubin Potok zastupaće Srđan Vulović, bivši direktor jedinog srpskog auto-prevoznika „Kosmet-prevoz”.

Do večernjih sati nije bio poznat kandidat za nosioca zajedničke liste u Leposaviću, mada je izbor sužen na članove SNS-a. Kandidat za gradonačelnika u ovoj najsevernijoj opštini jeste Dragan Jablanović iz Pokreta socijalista, koji je svoju kandidaturu i potvrdio za „Politiku”. On je i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma.

Na zajedničkoj listi neće biti oni koji su do juče bili na visokim funkcijama u Beogradu. Predsednik pokrajinskog odbora DS-a i bivši ministar za KiM u srpskoj vladi Goran Bogdanović je rekao za „Politiku” da će prvo sačekati da vidi da li će biti predata zajednička srpska lista, pa će tek onda to i oni učiniti, jer neće mimo države. On je rekao da ih niko iz vlasti u Beogradu nije zvao iako su očekivali da taj poziv usledi prvo na vrhu partijskih lidera u Beogradu, a potom da se održe sastanci na nivou pokrajinskih i opštinski odbora.

„Ako želimo jedinstvenu politiku prema Kosovu, onda su morali da nas pozovu da napravimo liste sa što kvalitetnijim ljudima, jer ovde, kada se saberu sve političke opcije, nemamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu da iznesu taj posao”, rekao je Bogdanović, koji će predati listu pod nazivom Demokratska inicijativa.

Oponent državnoj listi 3. novembra biće i Oliver Ivanović, nosilac liste Građanske inicijative – Srbija, demokratija, pravda, inače bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM i svojevremeno poslanik koalicije Povrata, u kosovskom parlamentu, koji će imati liste u tri opštine severnog Kosova. On će ujedno biti kandidat za predsednika opštine Kosovska Mitrovica.

Ivanović je rekao za „Politiku” da će svoju listu sa 19 kandidata (i dva rezervna koja su po zakonu o kosovskim izborima dozvoljena), predati u predviđenom roku Kancelariji OEBS-a u Kosovskoj Mitrovici, koja je zadužena za monitoring i sprovođenje izbora na severu. Ni njega, kako navodi, niko iz beogradske vlasti nije pozvao da bude jedan od učesnika zajedničke liste.

Na pitanje zašto na zajedničku listu nisu pozvani predstavnici DS-a i drugih građanskih inicijativa, predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da ne zna i da nije učestvovao u tim dogovorima, nego je to činila Kancelarija za KiM.

Iako se juče tragom informacija iz Beograda spekulisalo da će na državnoj listi biti imena četiri predsednika sa severa – Dragiše Vlaškovića, koji vodi Mitrovicu, Dragiše Milovića, na čelu opštine Zvečan, Dragiše Vasića, prvi čovek leposavićke opštine, i Slaviše Ristića, na čelu opštine Zubin Potok, dvojica su za „Politiku” demantovala te navode, uz napomenu da ostaju pri svom ranijem stavu.

Dragiša Vlašković kaže da ostaje pri ranijem stavu – da ne izlazi na izbore. Demantovao je da su sa njim vođeni razgovori kako bi se našao na listi koja će predstavljati Srbe iz Kosovske Mitrovice.

I čelnik opštine Zvečan Dragiša Milović za „Politiku” kaže da on mora da poštuje odluke građana, kao i odluku sa poslednje sednice održane krajem avgusta, na kojoj je 27 odbornika jednoglasno donelo odluku da se izbori bojkotuju.

„Dužan sam da poštujem tu odluku, kada su se predstavnici svih političkih grupacija – SNS, SPS, URS, DSS, SRS i SNV – doneli zaključak da izbore koje raspisuje predsednica Kosova Atifete Jahjaga, bojkotujemo”, kazao je Milović, demantujući beogradske medije da je sa njim razgovarano i da je pristao da bude na državnoj listi.

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa Kosova i dalje čekaju odluku Ustavnog suda koji treba da se izjasni da li je odluka Beograda o izlasku na izbore neustavna, kao i da se donese krajnji sud o tome da li se Briselski sporazum kosi sa najvišim pravnim aktom Republike Srbije.

Ristić i Vasić su bili nedostupni za komentar, mada, ako ostaju pri ranijem stavu, na listi ih neće biti.

Vlada je još ranije najavila da će smeniti neposlušne funkcionere koji odbijaju da sprovode državnu politiku.

B. Radomirović, B. Mitrinović

objavljeno: 05.09.2013.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.