Ko će sve u Đilasov Savez za Srbiju?

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će sve u Đilasov Savez za Srbiju?

Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas ne odustaje od pokušaja da formira opoziciolni savez. Posle mlakog dočeka prvog predloga koji je uputio Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću, Đilas je sastavio novi, u koji je N1 imao uvid.

Izvor: N1

Savez za Srbiju, kako bi se zvao novi opozicioni blok, zamišljen je kao alternativa Srpskoj naprednoj stranci. Otvoren je za stranke, pokrete, organizacije i sindikate, koji su, kako se navodi, istinska opozicija. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Da li će predlog o Savezu biti i prihvaćen?

Redovni lokalni, vanredni parlamentarni ili predsednički izbori 2022 - glasate za SNS ili za Savez za Srbiju. Tako će biti samo ako Draganu Đilasu pođe za rukom da ujedini opoziciju i privuče apstinente. To namerava da učini kroz takozvani Savez za Srbiju.

“Formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji. Pojedinačni razvoj i rast svake organizacije, kao i svoje najbolje ljude, staviti u funkciju jačanja brenda Saveza pod kojim bi se nastupalo na izborima, na svim nivoima. Stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Cilj je sabrati sve opozicione glasove”, navodi se u predlogu Dragana Đilasa.

Savez bi, prema Đilasovoj zamisli, imao svoje organe. Skupštinu, programski savet, predsedništvo kojim bi svakog meseca predsedavao neko drugi, i jedina dva za sada poznata imena: Đilasa kao menadžera i Ljubana Panića na mestu generalnog sekretara ili takozvanog prvog operativca saveza.

Veće je pitanje, međutim, s kim će Đilas, odnosno ko će u taj savez? Levica Srbije Borka Stefanovića je za. Čekaju se odgovori Vuka Jeremića i Saše Jankovića.

“Apsolutno ne vidim nijednu prepreku da bi naši dokazani partneri sa beogradskih izbora ostali van ovog saveza. Mislim da su nam birači i građani Srbije poslali jasnu poruku - morate se ujediniti! Ko ostane van procesa ujedinjenja, politički neće dobro proći. Kome to nije jasno, samo neka pogleda sudbinu SPO-a ili Demokratske stranke”, ističe Stefanović.

To je, prema njegovoj oceni, vrlo jasna poruka da “u situaciji potpune medijske kontrole i jednoga utoritarnog režima u Srbiji stranke koje misle da će sada volšebno uspeti da istaknu svoje programske ili ideološke specifičnosti žive u velikoj zabludi”.

Oni s pozivnicama - još se ne izjašnjavaju. Stranka Vuka Jeremića razmatraće Đilasov predlog na Predsedništvu, dok će se Saša Janković oglasiti tek nakon razgovora "oči u oči". Neki su predlozi, tvrdi lider PSG-a, prerano dospeli u medije, gde ih, kaže, neće komentarisati.

Janković podseća i da u političkom manifestu PSG-a stoji da je cilj te organizacije bolja Srbija i da do cilja želieo da dođu saradnjom s drugim demokratskim opozicionim organizacijama.

Krug organizacija koje imaju stratešku saradnju treba širiti što pre, na demokratskim osnovama, poručuje Janković.

Osim za koalicione partnere, Đilasove pozivnice za ostatak demokratske opozicije, za sada, nema. “Ne možete vi nepozvani dolaziti bilo gde jer je to krajnja nepristojnost i nije građansko ponašanje”, kaže predsednik SDS-a Boris Tadić.

Ipak samu ideju o savezu pozdravlja, jer se, kaže, zalaže za istu, i osim u imenu, ne vidi razliku između sopstvenog i predloga bivšeg gradonačelnika o savezu.

Tadić podseća da je slične strukture bio i DOS i da je bio dobar odgovor tadašnjem diktatorskom režimu.

“Ponovo je došlo vreme da objedinimo svaki demokratski potencijal u ovoj zemlji. Ono što nije dobro, ako sam ja dobro razumeo, da je Đilas uputio taj predlog samo Jankoviću i Jeremiću, svojim koalicionim partnerima jer tu imamo ponavljanje greške iz prethodnih predsedničkih i gradskih izbora. Ako se nameću rešenja i ako se predlaže da se objedini opozicija oko jednog čoveka ili jedne grupacije, tog trenutka se borimo za bolje mesto na Titaniku, a ne za borbu protiv Vučića”, smatra nekadašnji predsednik Srbije.

Devetnaest odsto na izborima je dobar, ali ne dovoljan rezultat, ocenjuje Tadić. Za politički preokret potrebna je, kaže, kritična masa koje, bez četvrtine biračkog tela nema.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Đilas uputio novi predlog Jankoviću i Jeremiću

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018

Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas ne odustaje od pokušaja da formira opoziciolni savez. Posle mlakog dočeka prvog predloga koji je uputio Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću, Đilas je sastavio novi, u koji je N1 imao uvid...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.