Kako ukinuti „feude” u vladi

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako ukinuti „feude” u vladi

Ukidanje „feudalizacije” vlade, sistema u kome je svako ministarstvo funkcionisalo kao „vlada u malom”, koje su najavili naprednjaci i koalicije oko SPS-a i URS-a, jeste stvar političke volje partnera. „Feudi” su i uvedeni na isti način, jer nigde u Zakonu o vladi ne piše da je ministar apsolutni gospodar svog resora u koji ne sme da se umeša niko, pa ni premijer. Analitičari ovu najavu ocenjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozitivno, ali sumnjaju da će biti realizovana, jer „to nije nimalo lako”.

Koalicioni partneri, koji će formirati novu parlamentarnu većinu, odredili su radnu grupu, koja priprema zakon o vladi, ali još se ne zna kako će on izgledati. Prema sadašnjem Zakonu o vladi, koji je donet pre deset godina i na osnovu koga su formirane sve prethodne vlade, uz neke manje korekcije, predsednik vlade je taj koji „vodi i usmerava vladu, stara se o jedinstvu političkog delovanja, usklađuje rad članova vlade, predstavlja vladu i vodi njene sednice”. Predsednik vlade, takođe, „može ostalim članovima vlade davati obavezna uputstva i posebna zaduženja, shodno programu i politici vlade”. Ministar, kaže zakon, može podnositi vladi predloge za uređivanje pitanja iz nadležnosti vlade i Narodne skupštine i zahtevati da vlada zauzme stav o pitanju iz njihove nadležnosti.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 17.jula. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

M. Čekerevac

objavljeno: 17.07.2012.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Feudi u vladi

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2012, 00:09

Ukidanje ’feudalizacije’ vlade, sistema u kome je svako ministarstvo funkcionisalo kao ’vlada u malom’, koje su najavili naprednjaci i koalicije oko SPS-a i URS-a, predastavljaju stvar političke volje partnera.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.