KO ĆE U NEMANJINU 11? Ana Brnabić sutra objavljuje IMENA MINISTARA, za svaki resor konkurisalo najmanje ČETIRI KANDIDATA

Izvor: Press, 19.Okt.2020, 11:19

KO ĆE U NEMANJINU 11? Ana Brnabić sutra objavljuje IMENA MINISTARA, za svaki resor konkurisalo najmanje ČETIRI KANDIDATA

Srbija će novu vladu dobiti najverovatnije sutra, za kada je zakazana i sednica predsedništva SNS-a nakon koje bi trebalo da bude poznat sastav sledeće izvršne vlasti sa Anom Brnabić na čelu.
Foto:Blic
Dakle, i pored najava da će nova-stara premijerka Ana Brnabić predstaviti svoj budući kabinet, postoji velika mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da novi ministri budu imenovani dan kasnije. Nova vlada bi mogla da uđe u istoriju pošto bi, kako je predložio predsednik Aleksandar Vučić, trebalo da ima čak 50 odsto žena među članovima. Jedno je sigurno, premijerka će ostati ista.
- Moram da naglasim da smo imali više kandidata za mandatara. Zahvalio sam se pojedinim kandidatima koji su bili vredni i odani stranci i politici za koju se zalažemo. Ja sam pre nekoliko minuta potpisao odluku i predložio Anu Brnabić za mandatara. Ona je vodila disciplinovanu i odgovornu politiku, nije se dodvoravala ni stranim centrima moći, niti kome u zemlji - rekao je Vučić i dodao da ništa krupno ne može da joj zameri.

Zanimljivo je da se još ne zna ko će biti koalicioni partneri SNS u toj vladi. Šef države je ranije najavljivao više opcija, kako vladu SNS sa manjinama, koaliciju sa SPS-om, koaliciju sa SPAS-om, kao i koncentracionu vladu, ali je u međuvremenu, čini se, prva najmanje verovatna, a sa poslednjom se najmanje spekuliše.
Premijerka Ana Brnabić je rekla da je na organima Srpske napredne stranke da se donesu odluke o sastavu buduće vlade Srbije, ali da predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nema problem da ponudi više nego što je neko osvojio na izborima, aludirajući na manje partije koje su ušle u Skupštinu.

- Ideja je da imamo što širi društveni konsenzus o teškim pitanjima - rekla je Brnabićeva.
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Sastav kabineta će saopštiti Ana Brnabić
Inače, za svako ministarstvo bila je velika konkurencija, pa je najmanje četvoro kandidata konkurisalo za svaki od resora. Neki od kandidata su potpuno zasluženo očekivali imenovanje, dok su drugi očekivali da će dobiti funkciju zahvaljujući pritiscima.
Mediji su do sada sastavili više vlada, s tim što su neke od aktuelnih ministara videli u većini tih slagalica, uključujući Sinišu Malog, Zoranu Mihajlović, Branislava Nedimovića, ali i Maju Gojković, Gorana Vesića, Marka Čadeža.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je jedno vreme bila viđena za smenu jer nema naročite rezultate. Kako saznajemo, nju bi mogla da zameni Suzana Grubješić, nekadašnja potpredsednica vlade za evropske integracije.

Kada je reč o Ministarstvu kulture, izvesno je da Vladan Vukosavljević neće ostati ministar. Na to mesto kao prvi kandidat je prethodnih nedelja pominjana dosadašnja predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.
Aleksandar Vulin nedavno je izjavio da što se njega tiče više ne mora da bude ministar i da bi se, u slučaju da se povuče, bavio novinarstvom. Kao moguće zamene pominjali su se Marija Obradović iz SNS, ali i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, za koga se pričalo da neće ostati u MUP-u.
Donedavno je Zorana Mihajlović važila za nekog ko 100 odsto ostaje u vladi, i to na čelu istog resora, ali kako saznajemo, to više nije izvesno.
Foto: Petar Marković / RAS Srbija
Rasim Ljajić

Predsednica beogradske opštine Savski venac Irena Vujović tražila je Ministarstvo energetike, koje danas vodi socijalista Aleksandar Antić, verujući da može da odgovori tom zadatku. Međutim, njoj najverovatnije neće biti ispunjena želja, ali bi mogla da dobije neko drugo ministarstvo.
Ljajić, Lončar, Dačić... Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija više neće voditi Rasim Ljajić, ali će, po svoj prilici, resor preuzeti neko iz njegove stranke. Za sada, kako saznajemo, postoje tri kandidata. Šta će biti sa aktuelnim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, nije poznato. Na kraju prvog pika korone u javnosti se pojavila informacija da bi zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević mogla da preuzme zdravstvo. Hoće li Ivica Dačić nastaviti da vodi spoljne poslove, pre svega zavisi od toga hoće li SPS ostati u vladi.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

NA PRAGU SMO NOVE VLADE, MOGLA BI DA UĐE U ISTORIJU! Sutra spisak ministra: Ko će potencijalno biti deo kabineta?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2020

Jedno je sigurno, premijerka će ostati ista..Srbija će novu vladu dobiti najverovatnije sutra, za kada je zakazana i sednica predsedništva SNS-a nakon koje bi trebalo da bude poznat sastav sledeće izvršne vlasti sa Anom Brnabić na čelu...Dakle, i pored najava da će nova-stara premijerka Ana Brnabić...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.