IPSOS: SNS na 55 odsto, Janković pada, DS ispod cenzusa

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IPSOS: SNS na 55 odsto, Janković pada, DS ispod cenzusa

Da su parlamentarni izbori održani ovog meseca, SNS bi osvojio 55 odsto glasova, pokazuje redovno, mesečno istraživanje agencije "Ipsos stratedžik marketing" sprovedeno u oktobru. Socijalisti i PSG su na drugom mestu sa po osam odsto, a cenzus bi prošli jedino još radikali i "Dveri", prenose Večernje novosti.

Drugo mesto bi, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ovoj anketi, podelili socijalisti i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića sa po osam procenata podrške građana. Rejting iznad cenzusa trenutno imaju i SRS (šest odsto) i Dveri (pet), a šansu da ga pređe imao bi i DS, za koji se izjasnilo četiri odsto ispitanika. Pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića podržava tri odsto anketiranih građana, dok sve ostale stranke u zbiru imaju 11 odsto podrške.

Direktor istraživanja "Ipsosa" Marko Uljarević kaže da se kod naprednjaka registruje rast u odnosu na izbore održane prošle godine i da ta stranka sama ima bolji rezultat od koalicije u kojoj je tada nastupila.

"U opozicionom bloku je novina PSG Saše Jankovića", kaže Uljarević. "Pokret, u ovom trenutku, ima rejting slabiji od rezultata Jankovića na predsedničkim izborima, ali to je objašnjivo i podrškom koju je tada imao od DS. Za SRS je izmeren rejting malo ispod rezultata s parlamentarnih izbora, a DS pojedinačno ima manje nego što je dobio u koaliciji sa Novom strankom, DSHV i ZZS".

Istraživanje nije obuhvatilo Narodnu stranku Vuka Jeremića, ali se, prema Uljarevićevim rečima, na osnovu ocena koje građani daju političarima, može zaključiti da će ta partija dovesti do manje redistribucije glasova u opozicionom bloku.

Uljarević kaže da bi eventualni dogovor Jankovića i Jeremića verovatno mogao da ugrozi cenzus DS na parlamentarnim izborima, ali da je teško predvideti efekat takvog udruživanja u Beogradu:

"Nemamo ni istraživanja koja bi u ovom trenutku mogla reći nešto više o eventualnom rezultatu koalicije Jankovića, Jeremića i Đilasa u Beogradu, a teško je i zaključivati koliki je njihov potencijal na osnovu prethodnih izbora. Prvo, Janković i Jeremić su nastupali kao kandidati na predsedničkim izborima, ali je iza Jankovića tada bio DS. Drugo, Đilas nije učestvovao ni na predsedničkim, ni na parlamentarnim izborima".

Osim toga, ističe Uljarević, relevantna merenja rejtinga za beogradske izbore počeće kada se sa sigurnošću budu znali svi učesnici, jer će nastupiti i neki pokreti kojih ili nema u javnosti sada, ili nisu uopšte aktivni van prestonice - kao što su pokreti oko Belog i Šapića.

Kada je reč o Šapiću, Uljarević smatra da podrška koju ima na Novom Begradu jeste dobra osnova koja obećava solidan rezultat.

Pregrupisavanje opozicije

Trendovi u istraživanjima, prema Uljarevićevim rečima, pre ukazuju na pregrupisavanje unutar opozije nego na konsolidaciju:

"Ukrupnjavanje bi svakako smanjilo rizik od toga da pojedine stranke ostanu ispod cenzusa, samim tim i broj rasutih glasova, a i prostor za međusobne napade unutar opozicije tokom kampanje bi bio sužen. Međutim, okupljanje stranaka i lidera vrlo različitih političkih stavova ili opterećenih ličnim animozitetima može da funkcioniše poput "rogova u vreći", što bi imalo negativne efekte".
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.