Huper: Najbolje rešenje koalicija DS i SNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huper: Najbolje rešenje koalicija DS i SNS

VAŠINGTON -

Srpski birači su glasali za promene, a za Srbiju je trenutno najbolje rešenje koalicija Demokratske stranke (DS) sa Srpskom naprednom strankom (SNS), izjavio je balkanolog Džejms Huper komentarišući rezultat predsedničkih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji i pobedu Tomislava Nikolića.

Huper smatra da bi bilo politički promućurno od DS da prihvati veliku koaliciju sa SNS, jer je koaliciona vlada koju je imala sa socijalistima očigledno doživela izborni poraz.

"Srpski glasači su glasali strateški. Glasali su za promenu i za nadu i pokazali su određeno poverenje u sposobnost (Tomislava) Nikolića da to ispuni. Lično smatram da su takva očekivanja realna", rekao je Huper za Glas Amerike.

Huper je rekao da sada treba videti da li je Nikolić sposoban da sam reaguje strateški.

Nikolić i njegova partija, dodao je Huper, shvataju da je došlo vreme da u Srbiji sve osim privrednog napretka treba da bude na drugom mestu.

"Da je stavio Kosovo na prvo mesto i uz to prvo krenuo sa ustaljenom retorikom u vezi sa tim pitanjem, njegov izbor ne bi označio nikakvu promenu. Istovremeno, uopšte ne sumnjam da će štiti interese Srbije i Srba na Kosovu", rekao je Huper.

Huper je rekao da je Evropska unija potpuno promašila u procenama, stavljajući sav svoj ulog na Borisa Tadića i DS.

Brisel će se verovatno založiti za stvaranje velike koalicije sa demokratama, jer smatra da je potrebno kočiti eventualne nacionalističke tendencije Nikolića i njegove stranke, ukazao je Huper.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.