Funkcioner SNS: Srpsko-ruskom centru u Nišu ne treba dati diplomatski status

Izvor: JužneVesti.com, 02.Nov.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcioner SNS: Srpsko-ruskom centru u Nišu ne treba dati diplomatski status

Niti vatrogascima treba diplomatski status, ako su stvarno vatrogasci, niti za to ima uporišta u međunarodnom pravu, tvrdi poslanik SNS Dragan Šormaz, povodom sve učestalijih zahteva da se što pre reši pitanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Narodni poslanik Dragan Šormaz, inače šef delegacije Narodne skupštine Srbije pri parlamentarnoj skupštini NATO, prvi je istaknuti član i funkcioner >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << SNS koji je javno zauzeo stranu u rusko-američkom višemesečnom prepiranju oko statusa Centra u Nišu. Za razliku od predsednika svoje stranke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kako piše Danas, Šormaz nije “balansirao” i jasno se odredio prema ruskim zahtevima.

Ako su vatrogasci, onda su vatrogasci, ako nisu, šta jesu, i zašto traže poseban status? Zamislite da sada vi dajete status njima kao da su vojnici? Šta će im to? Šta su namere onda? Za dodeljivanje diplomatskog statusa humanitarnim centrima nema uporišta ni u međunarodnom pravu. Ja ne znam ni kako su oni to zamislili - objašnjava Šormaz.

Ovakav stav poslanika SNS dolazi neposredno posle posete američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia, koji je ocenio da nije normalno da osoblje Srpsko-ruskog centra dobije diplomatski imunitet i da to ne pomaže putu Srbije ka EU. Na sličnom stanovištu je i Dragan Šormaz.

Onaj koji hoće da nam pomogne da što pre ispunimo kriterijume i približavamo se punopravnom članstvu - taj nam je prijatelj. Onaj koji hoće da nam odmaže na tom putu - pa, taj nam nije prijatelj - dodaje Šormaz.

Šormaz ističe da se ne slaže sa ministrom Dačićem, koji je najveći zagovornik diplomatskog statusa, ali je jedan od retkih koji ne misli da je odluka samo na predsedniku Vučiću.

Ispada kao da Aleksandar Vučić u ovoj državi odlučuje da li će padati kiša ili ne... Kao da Vučić pušta kišu u Srbiji. Normalno je da se on kao lider najmoćnije i najjače stranke u državi pita, ali nisu sve odluke u njegovim rukama. Postoje nadležne institucije koje o tome danas donose odluke, a sada je to Vlada Srbije - naglašava Šormaz.

Podsetimo, status Srpsko-ruskog centru je na čekanju 3 godine, a posle posete Hojta Brajan Jia koji je tražio da se Srbija izjasni, ustalasala se politička scena, na šta je najoštrije odgovorio ministar odbrane Vulin., a reakciju je imala i ruska diplomatija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Istaknuti član SNS Dragan Šormaz otvoreno i iznenađujuće: Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu ne treba dati diplomatski status!

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Nov.2017

Poslanik SNS i šef delegacije Narodne skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO govori za list Danas o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu...- Ne znam kako misle funkcioneri u Srpskoj naprednoj stranci kada je reč o tome da li osoblju u Rusko-srpskom centru treba dati diplomatski...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.