Evropski socijalisti optužili poslanka SNS Vladimira Orlića za govor mržnje

Izvor: VOA, 27.Mar.2024, 21:07

Evropski socijalisti optužili poslanka SNS Vladimira Orlića za govor mržnje

BEOGRAD — Partija evropskih socijalista (PES) osudila je u sredu, kako se navodi, govor mržnje vodećih članova vladajuće SNS koji se čuo tokom nedavne sednice Skupštine Srbije. Kako se navodi u saopštenju PES-a, funkcioner SNS-a i bivši predsednik srpskog parlamenta Vladimir Orlić direktno je napao istaknute poslanike Evropskog parlamenta Andreasa Šidera i Tonina Piculu, koji su ujedno i članovi Poslaničke grupe socijalista i demokrata. „Na plenarnoj sednici u Beogradu, gospodin Orlić je čak direktno uvredio evroposlanike, podrugljivo im dodelivši lažni orden za službu Republici Kosovo“, navodi se u saopštenju PES-a. Kako je izjavio generalni sekretar PES-a Đakomo Filibek, ovo nije prvi da je vladajuća Srpska napredna stranka napala poslanike Evropskog parlamenta, čime je, po njegovom mišljenju, pokazano nepoštovanje prema Evropskoj uniji u pokušaju da naruši demokratiju i prava građana u Srbiji. „Aktuelni napadi su još opasniji s obzirom na to da je dodatna nestabilnost u regionu podgrejana sa plenarnog sastanka Narodne skupštine Srbije. Pogotovo imajući u vidu odnose zvaničnog Beograda i Prištine. Ovakve optužbe imaju još veću težinu jer dolaze od visokog funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika Narodne skupštine Srbije Vladimira Orlića“, istakao je Filibek. Ovo nije prvi put da se Poslanički klub socijalista i demokrata oglašava povodom događanja u Srbiji - u današnjem saopštenju se podseća da je PES i ranije izrazio zabrinutost za vladavinu prava u Srbiji nakon što je vlada upotrebila grubu silu protiv protesta opozicije početkom januara. Takođe, ističe se i da je PES uvek podržavala evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana, kao i da veruju da će produbljivanje demokratskog procesa u regionu samo koristiti Srbiji i njenim građanima. Ovakva reakcija evropskih socijalista usledila je nakon nekoliko veoma burnih sednica Skupštine Srbije, na kojoj su birani čelnici najvišeg zakonodavnog tela. Na sednici održanoj 20. marta doskorašnja premijerka Srbije Ana Brnabić je izabrana za predsednicu parlamenta, a u raspravi koja je vođena tokom dvodnevne sednice parlamenta izgovoreno je mnogo uvreda i teških reči. Poslanici vlasti i opozicije nisu štedeli jedni druge u raspravi, a članovi vladajuće SNS tom prilikom su iznosili i niz uvreda na račun evropskih institucija i zvaničnika.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Partija evropskih socijalista osudila govor mržnje istaknutih članova SNS u parlamentu

Izvor: Piplmetar.rs, 28.Mar.2024, 07:30

Početna » Vesti » Politika » Partija evropskih socijalista osudila govor mržnje istaknutih članova SNS u parlamentu. . . Betadanas 00:44. . Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija. Partija evropskih socijalista (PES) je danas osudila govor mržnje istaknutih članova vladajuće Srpske napredne...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.