Evropa ima alternativu i za SNS

Izvor: Politika, 20.Sep.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa ima alternativu i za SNS

Nikolić i Koštunica nisu se dogovorili o predizbornoj koaliciji, ali saglasili su se da treba odustati od DS-ove politike evrointegracija

Dugo najavljivan susret lidera Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice završen je bez dogovora o formiranju predizborne koalicije. Ispunjen je, međutim, prvo uslov DSS-a za dalju saradnju, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SNS prihvatio da treba odustati od politike da EU nema alternativu.

Ovo je, posle jednočasovnog sastanka u prostorijama SNS-a, potvrdio lider naprednjaka. „I SNS i DSS zaključili su da treba odustati od politike da EU nema alternativu, kojoj je očigledno DS ponovo pristupio pre neki dan čvrsto i otvoreno”, rekao je Nikolić. Naglasio je, međutim, da su naprednjaci za EU, ali da pri tom postoje „crvene linije”.

Dve stranke nisu u potpunosti saglasne oko toga gde je „crvena linija”. Lider SNS-a je naveo da je za naprednjake to eventualno uslovljavanje članstva u EU priznavanjem nezavisnosti Kosova, dok je Koštunica kazao da je za DSS ta linija bila povučena još 2008. godine posle samoproglašenja nezavisnosti i priznanja većeg broja članica EU, a zatim i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dvojica lidera rekla su da o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima nisu razgovarali, ali su najavili redovne mesečne sastanke na kojima će se dogovarati o daljim akcijama jer imaju zajednički cilj – raspisivanje vanrednih izbora. Predsednik DSS-a bio je nešto određeniji rekavši da je Nikoliću preneo da „u ovom trenutku ne vidi mogućnost koalicije”, ali je dodao i da će se ubuduće „uspostaviti normalna komunikacija između stranaka”.

Politički analitičari ocenjuju da je ovakav ishod razgovora očekivan i da se, zapravo, nije otišlo mnogo dalje od uopštenih političkih formulacija koje nisu ni bile sporne.

Dejan Vuk Stanković kaže da je „po strani ostavljeno sve što predstavlja izvor neslaganja i dogovor je ostao samo u domenu načela koja nisu neprihvatljiva ni za jednu ni za drugu stranku. Sve je uopšteno – Nikolić recimo govori o ’crvenoj liniji’, koja je inače definisana Ustavom i koju nijedna stranka nije spremna da pređe bez promene Ustava. Mislim da će politička saradnja ići korak po korak, od slučaja do slučaja”, kaže on.

Miodrag Radojević, iz Instituta za političke studije, smatra da su dve stranke samo pokušale da nađu neku zajedničku formu budućeg dogovora. „Nisu bliži koaliciji, što su i potvrdili. Teško je predvideti šta će se dešavati, jer je ovo bilo samo odmrzavanje leda. U suštini, i jedna i druga stranka pokušavaju da sede na nekoliko stolica. SNS je ovim otvorio još jedan kanal mogućeg dolaska na vlast, a Koštunica se pojavio posle dužeg vremena i najavio da će ubuduće biti mnogo prisutniji u političkom životu”, kaže Radojević.

Nikolićevo približavanje Koštuničinim pozicijama u odnosu na EU za Dejana Vuka Stankovića je delimično. On kaže da SNS vidi da DS, posle usvajanja kosovske rezolucije u UN, više forsira evrointegracije i sada pokušava da za sebe zauzme prostor na onoj strani gde je Kosovo. SNS želi i naklonost birača koji su podržavali ono što radi Vuk Jeremić, koji sada izvesno više neće biti tako istaknuta ličnost. „Osim toga, oni moraju da se distanciraju od politike DS-a i zato što sebe vide kao nekoga ko će artikulisati ekonomsko i socijalno nezadovoljstvo građana. Dakle SNS je dao koncesiju DSS-u, ali zbog svoje koristi. S druge strane, DSS sada taj razgovor interpretira potpuno u duhu onog što je bilo njihovo polazište. Ono što je problem sa SNS-om je što oni pokušavaju da uzmu malo birača i od DS-a i od DSS-a, jer još traže svoju politiku i to traje dugo”, objašnjava Stanković.

G. Novaković

-----------------------------------------------

Radojević: Nikolić nije prihvatio Koštuničin stav

Miodrag Radojević ne veruje da je Nikolić prihvatio Koštuničin stav kad je reč o EU. „Ne, koliko mi je poznato, razgovor uopšte nije tekao u tom pravcu. Čini se da je čak malo nedostajalo da se komunikacija i prekine, tako da su samo pronašli neku formulu koja bi pomirila ta suprotstavljena gledišta”, dodaje on.

---------------------------------------------

Trivan: Dogovor opasan po građane

Nismo zabrinuti za svoje pozicije već zbog toga što Srbija ima opoziciju koja nema nikakvu ideologiju i program i menja stavove iz dana u dan, odgovara portparol Demokratske stranke Jelena Trivan na pitanje da li ih brine moguć dogovor SNS-a i DSS-a o zajedničkom delovanju. Ona dodaje da je po građane Srbije naročito opasno to što je do ujedinjenja te dve stranke došlo na antievropskoj ideji i nacionalnoj politici.

„Legalno je tvrditi da EU ima alternativu, ali oni ne govore šta je ta alternativa – da li je to izolacionizam. Ovakvim ocenama su nas vratili u 2008. godinu kada su isti ljudi tvrdili da svi koji sarađuju sa EU treba da budu kažnjeni kao izdajnici i kada je Beograd bio oblepljen plakatima ’Tadiću Judo’, a koja je tada pobeđena na izborima”, kaže Trivan.

Na pitanje da li je iznenađena stavom SNS-a koji je do sada kad je reč o evrointegracijama potpuno podržavao poziciju DS-a Jelena Trivan kaže da nije. „DS je sve vreme govorio da evropska politika SNS-a tek treba da bude dokazana delovanjem, a ne da o tome samo govore, pa da od te politike odustanu čim im matematika pokaže drugačije. Sada se potvrdilo da smo bili u pravu”, ističe portparol DS-a.

objavljeno: 21.09.2010.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Vojislav Koštunica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.