Drecun: Za odluku Haga odgovorno i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2012, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Za odluku Haga odgovorno i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine

02.12.2012. - Državni organi nisu dovoljno učinili za odbranu srpskih državljana

Beograd – Poslanik SNS i predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio da je Hrvatska „očitala lekciju Srbiji” kada je reč o odbrani njihovih generala u Haškom tribunalu. 

On je ocenio da u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine „stvari morati da se menjaju”. 

„Prvo ćemo morati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da menjamo stvari u Tužilaštvu za ratne zločine, a ja ću kao predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju pozvati na sednicu Vladimira Vukčevića i Bruna Vekarića i tražiti da nam kažu šta su uradili u pronalaženju i prezentovanju dokaza i vršenju pritiska na Haški sud da prestane da se ponaša kao politički sud”, rekao je Drecun novinarima u parlamentu. 

On smatra da državni organi nisu dovoljno učinili za odbranu srpskih državljana u Hagu, da nije pokazano dovoljno interesovanja da se izbore za istinu posebno za događanja 1998. i 1999. godine, dok je Hravatska želela da „prekroji istinu, da dokaže da nije bilo etničkog čišćenja i da bez tog teškog opterećenja uđe u EU”. 

„U protivnom bila bi prva država koja ulazi u EU, a na čijoj teriotirji je bilo etničkog čišćena”, rekao je Drecun i dodao da ipak veruje da će se u narednom periodu nešto promeniti, pogotovu što se, kako je ocenio, očekuje oslobađajuća presuda i za Ramuša Haradinaja. 

On je podsetio da, sa druge strane, već tri godine u Haškom sudu stoji žalba srpskih generala Vladimira Lazarevića i Nebojše Pavkovića, dok se po žalbi hrvatskih generala vrlo brzo odreagovalo. 

Drecun je rekao i da, kada je reč o tehničkom nivou saradnje sa Hagom, Srbija može da ponudi još nešto od dokumentacije, u zavisnosti od perioda koji taj tribunal traži. 

„Ova vlada se ponaša odgovorno, mi ne možemo da pravimo diskontinuitet sa onim što je radila prethodna valda, to se radi samo u revolucionarnim prevratima, ali pokušavamo da najteže odredbe po nas u dogovorima iz Brisela relativizujemo i promenimo”, zaključio je Decun. 

Tužilaštvo: Grub napad i pritisak poslanika Drecuna 

Povodom današnje izjave predsednika Odbora za KiM Milovana Drecuna u Skupštini Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine ocenjuje da se radi o grubom napadu i o vidu pritiska poslanika Drecuna na samostalnost pravosudnih organa. 

Izjava Milovana Drecuna ima lični pečat s obzirom da je njegovo ime u predmetu Tužilaštva koje tretira medijsko huškanje na rat. Očigledno da je u pitanju nesposobnost da se razume suština saradnje Haškog tribunala i naših državnih organa, saopšteno je iz Tužilaštva. 

Tužilaštvo stoga upućuje Milovana Drecuna na dva teksta: Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom iz 2002. godine i Nadležnost Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. 

Radi se o drugom nasrtaju poslanika Drecuna na Tužilaštvo, posle teksta „BUNAR SA ZMIJAMA”, što pokazuje njegov lični odnos prema ovoj instituciji, stoji u saopštenju. 

Tužilaštvo za ratne zločine je u svakom trenutku spremno da o svojim aktivnostima izvesti Odbor za bezbednost i svaku drugu instituciju koja to zatraži, ali smatra da je opasno da se lični motivi unose u ocenu rada bilo kog državnog organa.

 
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.