Đukanović: Nacionalistima kradem iluziju Velike Srbije

Izvor: RTS, 22.Jun.2020, 17:59

Đukanović: Nacionalistima kradem iluziju "Velike Srbije"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je postojan u nameri da odbrani temeljne vrednosti Crne Gore i da "nacionalistima krade iluziju 'Velike Srbije'".
Milo Đukanović i hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je u poseti Crnoj Gori, održali su konferenciju za medije na kojoj su novinari crnogorskog predsedika pitali o "medijskoj ofanzifi iz Srbije".

"Mislite na poruke "Milo lopove", uvijek sam ih doživljavao na isti način. Nacionalisti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imaju pravo da me optužuju zato što im kradem iluziju, a iluzija je "Velika Srbija". Smatraju me odgovornim za to što smo spriječili da budu dobri izvršioci tuđeg projekta 2016. godine. Vjerovatno me smatraju odgovornim što pokušavaju da zloupotrijebe pitanje vjere i iskoriste je za velikosrpske ideje. To će biti neko moje krivično djelo u produženom trajanju. Stojim na braniku takvom planu. Mislim da smo testirali 90-ih što je završilo tragedijom, ako smo glupi dozvolićemo da se to ponovi", naglasio je Đukanović.
Istakao je da je postojan je u nameri da brani ono što su, kako je kazao, temeljne vrednosti Crne Gore.
"Branimo evropski sistem vrijednosti i sve dok smo na toj platforni osjećam se vrlo ugodno. Jasno je da me kvalifikuju kako me kvalifikuju zbog toga, a ne nekih ličnih svojstava", rekao je Đukanović.
Milanović i Đukanović komentarisali su i pobedu SNS-a na parlamentarnim izborima u Srbiji. Milanović je rekao da su to "samo brojke", koje govore o velikom očekivanju građana Srbije, a tu je, kazao je, i pitanje Kosova koje treba rešiti.
"Opsesije teritorijama su preživljene. Možda predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tim stvarima razmišlja naprednije od mene, pa se unapred izvinjavam", istakao je Milanović odgovarajući na molbu novinara da komentariše izborni rezultat liste SNS.
Crnogorski predsednik Milo Đukanović je na istu temu rekao da se "zalaže za ravnopravne uslove učešća svih na izborima i da proteknu u fer atmosferi".
"Ne komentarišem unutrašnja pitanja Srbije, već samo njihov odnos prema Crnoj Gori. Rezultati izbora u Srbiji su očekivani", rekao je Đukanović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa hrvatskim predsednikom na Cetinju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.