Izvor: TvojPortal.com, 11.Jan.2012, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čedomir Antić: Naprednjaci su repriza reprize

Izvor:dnevnik.rs  Stranka Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića je repriza – reprize. To vam je kao stoti put reprizirana domaća serija. Mislim da nikog ozbiljnog u Srbiji više nije briga da li se radi o vrhu DS, ili stranke Tomilsava Nikolića, građani su jednostavno zabrinuti zbog nekih osnovnih životnih pitanja, na koja na žalost teško da bilo ko u sadašnjoj parlamentarnoj ponudi ima ozbiljan odgovor, kaže za „Dnevnik“ predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << najave naprednjaka Aleksandra Vučića da će predstojeći izbori u Srbiji biti referendum za, ili protiv DS-a.

Čedomir Antić

- Naravno pošto je stav većine građana formiran u doba krize, sankcija, komunizma, lako je ljude opčiniti populizmom. Mnogo smo toga videli u proteklih 20 godina i svaki put se ražalostim kada vidim koliki broj građana još sa zanimanjem prati ta politička naklapanja. Na žalost ne vidim potencijal u stranci Tomislava Nikolića da donese promene. Nešto malo više potencijala vidim u manjim strankama,bez obzira da li pripadaju ideološkoj strani koju ja zastupam. Prosto ovde postoji opčinjenost velikih stranaka popularnošću, njihove vođe kao da veruju da su u prav u u meri u kojoj su polularni. A to na žalost, ili možda i na sreću nije tako.
* Da li je Vučićeva izjava pokušaj da se obrne točak, kada je na izbore sadašnja vlast, tadašnja opozicija, pozivala kao na izjašnjavanje protiv SRS i SPS?
- Mislim da on želi da kaže, da bez obzira na sve manjkavosti SNS, kojih su građani svesni, da će glasom za njih, glasati protiv sadašnje DS, sa kojom, mi treba da poverujemo, oni nikako neće ulaziti u koaliciju. Međutim, pošto su već socijalisti ušli u koaliciju sa DS-om, ne vidim zašto to ne bi učinila stranka koja istorijski mnogo više dugije SPS-u i DS – u. A te njegove reči nisu programska poruka. To je poruka izborna. Vučić ne kaže da će napustiti politiku sadašnje vlade, jer to ni ne može u velikoj meri, već da sa njima neće zajedno, da će pojedini nepopularni ljudi iz vlade biti promenjeni ljudima, u čiju ćemo se nepopularnost tek uveriti u narednim godinama.
* Šta mislite pod tim da naprednjaci duguju socijalistima i demokratama?
- Prvo stara SRS nikada ne bi postala tako moćna, da nije bilo Slobodana Miloševića. Oni su bili njegova omiljena stranka, kroz nju je razarao opoziciju. Niste mogli da ponudite socijalnu agendu koja je bila primitivnija i najprostijem svetu razumljiva od one koju je zagovarala stranka Vojislava Šešelja. Sa druge strane niste mogli biti patriota, u meri u kojoj su oni bili šovinisti u proteklih 20 godina. Tako da svako ko bi ponudio drugu opciju od Miloševića ulazio je u ralje te priče,od Velike Srbije koja je velika kao Jugoslavija, do toga da može biti hleba za tri dinara, da će srušiti Dedinje, da bi uništio privilegije... Da li bi stranka Tomislava Nikolića imala uspeh da njenu tranziciju 2008. godine nije pomogla Demokratska stranka? Setimo se izjave Olivera Dulića da posle izbora i ta stranka može ući u koaliciju. Imamo jedan procenat građana, koji je na žalost prilično visok, koji je za opoziciju, ali za dvorsku opoziciju. Čar opoziciji daje to što je ona radikalno na rečima protiv nečega, a ustvari je bliska estabilišmentu. Zato je je bila važna Miloševićeva podrška „opozicionoj SRS“ i zato je bilo bitno da 2008. i 2009. da SNS ne bude u ogorčenom sukobu sa vladajućom koalicijom. Kada su ušli u otvoren sukob sa vladom, oni su 2011. počeli da gube glasove. Odatle sada ta potreba da se čitava vlada svede na vođstvo DS, a u isto vreme da se stranka Tomislva Nikolića predsatvi kao jezgro nekakvog svenarodnog opozicionog pokreta.
* Koja od manjih partija može biti, uslovno rečeno, stranka iznenađenja na predstojećim izborima?
- Neće tu biti mnogo iznenađenja. Najviše će osvojiti stranke Tomislava Nikolića i Borisa Tadića. To je sigurno, samo je pitanje koliko će osvojiti. Cela igra je sada oko toga da SNS dobije ispod 40 posto, jer ako bi osvojila iznad toga bila bi moralni pobednik izbora i bilo bi vrlo teško praviti koaliciju protiv nje. Kao što je bilo teško praviti koaliciju protiv DOS-a 2000. godine. Moguće iznenađenje će biti dve stranke koje su sada naizgled na margini, a to su SRS i DŠ, a to znači da će dobiti više nego što se očekuje, ali taj rezultat neće dovesti do neke drastične promene u odnosu snaga.
* Kako tumačite u ovom momentu ćutanje Vojislava Koštunice, koji ne hrli u Nikolićev zagrljaj?
- Koštunica ne može sa Nikolićem, pošto je Nikolić mnogo dalje od onih ideja za koje se on zalaže nego Boris Tadić. Postavlja se objektivno pitanje zašto bi on pravio koaliciju sa Nikolićem, ako ne može da nastavi politiku zbog koje je napustio vladu. Sa druge strane nije nebitno za njega, dobiće manje nego što je nekada imao u vladi koju je predvodio. Kada je reč o njegovoj taktici, imali su dve velike kampanje za 20 godina, a nikada ih nisu vodili sami. DŠ je imao kampanju kada je Koštunica izabran za predsednika SRJ, a druga je bila vezana za ustav Srbije. Uglavnom je ta politika bila ovakva kakva je i danas – vrlo pasivna.
Svetlana Stanković
Moćna štula
DS-u se sada dešava nešto zamljivo, što se dešavalo i Miloševiću. DS je uspela 2008. godine da podeli opoziciju i da je marginalizuje. Međutim ta opozicija je danas, kada se uzme u zbiru – jača nego ikada. Činjenica je da je DS između 2003. i 2008. godine mnogo učinila na radikalizaciji Srbije. Oni su, da bi postali najmoćnija stranka u zemlji glumili radikalizaciju, da bi tako mogli da kritikuju Koštuničinu vladu, koja je sa svim manjkavostima, bila reformska. Tada su govorili da je Koštunica abolirao Miloševićevu partiju i suštinski podržao radikalsku politiku. To su radili zato što su na taj način predstavljajući Srbiju kao slabu državu, koja je na ivici da padne pod vlast nekakvog novog Hitlera, mogli da kritikuju čak i evropske i proreformske poteze tadašnjih vlasti, a da ne ugroze svoje odnose sa EU i SAD i da pri tom dobijaju na popularnosti. To je bila njihova priča da bi došli na vlast, prvo sa prokaženim Koštunicom, onda sa omraženim SPS-om, i ta priča više ne važi. SRS jeste oslabila kada je podeljena, ali je ispalo da je to njeno krilo, koje je DS –u delovalo kao buduća štula umesto SPS-a, jako moćno i popularno. Problem ima i SNS, koja nema više nikave veze sa radikalskim programom, da objasni svojim biračima da neće biti radikalnih promena, ali da će uspeti da Srbiju naprave kao zemlju koja se menja i ide napred i što je još važnije u kojoj se mnogo dobro živi.

politikasnsintervjunaprednjacicedomir anticrepriza

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.