Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2020, 18:53

Bodiš: SVM i SNS postigli dogovor da gradonačelnik bude iz SVM-a

Novinar Gabor Bodiš izjavio je da postoje informacije da su Srpska napredna stranka (SNS) i Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) postigli dogovor da sledeći gradonačelnik Subotice bude iz SVM-a.

Aktuelni gradonačelnik Bogdan Laban je iz SNS-a, a SVM je deo vladajuće koalicije u Subotici.

Bodiš je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da je pre nekoliko meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsednik SVM-a Ištvan Pastor navodno "postigao dil kod predsednika Vučića da njegova stranka dobije mesto gradonačelnika Subotice".

"Šta je morao da da u zamenu, ne znam. Posle toga je trebalo napraviti strategiju da stranka, koja sigurno neće imati većinu u gradskoj skupštini, daje kandidata za tu čelnu funkciju. Prema mom saznanju, ova činjenica da će gradonačelnik biti čovek SVM-a, bez obzira na rezultate izbora, pre nekoliko meseci saopštena je i partijskim organizacijama SNS-a u Subotici", naveo je Bodiš.

Kandidat SVM-a za gradonačelnika je Balint Pastor, visoki stranački funkcioner i sin Ištvana Pastora.

SVM se u kampanji zalaže za zaustavljanje "balkanizacije" Subotice.

"Sve to ide uz blagoslov predsednika Vučića, a možda je i madjarski premijer dao svoj doprinos ovakvom razvoju dogadjaja. Pastor mladji, kandidat za tu čelnu funkciju, sigurno ima civilizovaniji nastup, medjutim, on do sada nije dao nijedan jedini znak koji bi odudarao od partijske discipline. Biće civilizovaniji gradski balovi, ali maske neće pasti", ocenio je Bodiš.

Prema njegovim rečima, u Subotici je ostvarena "plemenska podela plena" i svaka etnička stranka se bavi svojim etnički odredjenim biračkim telom.

"To se vidi i na najnovijem primeru sa poslednje sednice Skupštine grada, gde je doneta odluka o podizanju tri spomenika – jedan Madjaru, jedan Srbinu, jedan Bunjevcu (Kralju Petru, Karolju Biru i Ivanu Antunoviću). Zbog ovog poslednjeg slučaja, meni je žao da Karolj Biro, koji je bio gradonačelnik, može da dobije svoje i te kako zasluženo obeležje samo u pratnji jednog kralja i crkvenog zvaničnika. Kod Biroa nije uopšte važno da je Madjar, nego da je za njegovo vreme nastala Subotica, koju sada znamo. Dok je ne poruše", kazao je Bodiš.

VOICE navodi da je pažnju privukla aktivna kampanja SVM-a, posebno na društvenim mrežama, koja se na indirektan način ipak suprotstavlja SNS-u, gde se pozivaju birači da glasaju protiv "balkanizacije", za izbor madjarskog gradonačelnika, da Suboticom upravljaju Subotičani i da na svim ključnim fukcijama u javnim preduzećima budu Subotičani, "a ne neki drugi".

Oni time aludiraju na činjenicu da je na neke od ključnih pozicija u gradu vlast, čiji je deo i SVM, dovela kadrove iz Beograda i Novog Sada.

Tako je direktor najznačajnijeg javnog preduzeća u gradu Predrag Radivojević iz Beograda, gradska menadžerka Zagorka Panić takodje iz Beograda, dok je direktor Opšte bolnice Slobodan Puškar iz Novog Sada.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.