Bivši predsednik Opštine Žitorađa i bivši naprednjak i socijalista osuđen na kućni zatvor

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jul.2023, 11:53

Bivši predsednik Opštine Žitorađa i bivši naprednjak i socijalista osuđen na kućni zatvor

Slađan Mladenović koji je u dva navrata obavljao funkciju prvog čoveka Žitorađe, odlukom Apelacionog suda u Nišu pravnosnažno je osuđen na kaznu zatvora od 10 meseci, a izdržavaće je u prostorijama u kojima stanuje, uz elektronski nadzor. Mladenović, koji je kao predsednik Opštine bio član SNS-a, a na poslednjim izborima odbornik sa liste SPS-a, osuđen je zbog zloupotrebe položaja, a kako saznajemo, dokazano je da je nekim advokatima potpisivao naloge za isplatu novca >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na ime usluga mimo zakona, a Opštini je presudom obavezan da za 3 meseca isplati 1.016.290 dinara.

Mladenović je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bio predsednik Opštine, a krivični postupak se vodio pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu po optužnom predlogu tog tužilaštva, a proglašen je krivim presudom Višeg suda u Nišu - Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.Slađan Mladenović osuđen na kaznu zatvora; Foto: Lj. M.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora, pri čemu je i obavezan da Opštini Žitorađa na ime imovinskopravnog zahteva isplati iznos od 1.016.290 dinara u roku od 3 meseca od pravnosnažnosti presude. Navedena presuda preinačna je presudom Apelacionog suda u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, tako što je Mladenović pravnosnažno osuđen zbog navedenog krivičnog dela na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora - kaže se u odgovoru Posebnog odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Za krivično delo za koje je Mladenović osuđen propisana je kazna zatvora u trajanju od od jedne do osam godina.

Ovo nije prvi put da se hapse i osuđuju bivši funkcioneri u Žitorađi - ranije je i Mladenovićev kolega Staniša Đokić osuđen na kaznu zatvora od šest meseci zbog falsifikovanja službenih isprava po pravosnažnoj presudi Višeg suda, jer je kao predsednik Opštine Žitorađa 2007. i 2008. godine, mimo potpisanog ugovora, izvođaču radova isplatio 4 miliona dinara iz budžeta Opštine i pre nego što je izgradnja kupališta u njegovom rodnom selu Izvor završena.Miroljub Zdravković bivši predsednik SO Žitorađe osuđen na kaznu zatvora; Foto: Lj. M.

Tokom 2022. godine Južne vesti su pisale i da je bivši predsednik Skupštine Miroljub Zdravković, lokalni funkcioner Socijalističke partije Srbije, osuđen na godinu i po dana zatvora jer nije ispoštovao ranije donetu pravosnažnu presudu kojom mu je izrečena zabrana obavljanja javne funkcije.

Zdravković je, i pored pravosnažne presude prokupačkog suda, funkciju predsednika Skupštine protivzakonito obavljao duže od 6 meseci, od 12. oktobra 2018. do 29. maja 2020. godine.Slike koje su koristili učesnici protesta, nastale nakon tuče; Foto: Lj. M.

Ni aktuelni predsednik te Opštine Ivan Stanojević nije imun na sudske presude pa je zbog tuče u Kabinetu pre nekoliko godina, nepravosnažnom presudom prokupačkog Osnovnog suda osuđen na kaznu zatvora od 3 meseca, uslovno na godinu dana, ali se još ne zna ishod konačne presude po žalbi.

Krajem 2013. godine uhapšeno je celo opštinsko rukovodstvo u Žitorađi, a veće Višeg suda u Prokuplju tada je odredilo jednomesečni pritvor predsedniku Opštine Goranu Stojkoviću (DS), njegovom zameniku Jovici Stanimiroviću (DS) i potpredsedniku Skupštine Opštine Zoranu Ćiriću (SRS) zbog sumnje da su umešani u korupciju.

Kako je tada rečeno, sumnjalo se da su kroz potpisivanje fiktivnih ugovora o dodatnom angažovanju aktuelnih opštinskih funkcionera oštetili lokalni budžet za više od 1,5 miliona dinara.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Izbori

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.