Bez direktnog izbora gradonačelnika

Izvor: Danas, 09.Sep.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez direktnog izbora gradonačelnika

Srpska napredna stranka na svojim organima do sada nije razmatrala pitanje izmene Zakona o lokalnim izborima kako bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika. U toj stranci niko nije želeo da komentariše mogućnost održavanja prevremenih izbora u Gradu Beogradu u slučaju raspisivanja izbora na svim nivoima. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, za sada je moguće i da vanrednih izbora u Beogradu bude, što bi prema rečima nekih naših sagovornika bilo logično ako budu raspisani >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i vanredni parlamentarni izbori, ali postoji mogućnost i da gradonačelnik Beograda Siniša Mali ostane u toj fotelji još neko vreme.

Izbori za Skupštinu Grada Beograda održani su u martu prošle godine zajedno sa parlamentarnim izborima, pa se nameće pitanje hoće li se voditi trka za gradonačelnika glavnog grada u slučaju da se ponovo biraju poslanici republičkog parlamenta i hoće li konačno prvog čoveka glavnog grada ostalih većih gradova birati građani neposredno. Kako je ranije već pisano, postoji ideja da se parlamentarni izbori održe u isto vreme kada i predstojeći pokrajinski i lokalni izbori, koji bi mogli da budu održani u decembru ili januaru, po planu naprednjaka.

O direktnom izboru gradonačelnika i promeni Zakona o lokalnim izborima se govori već pet godina i tokom mandata nekoliko vlada, međutim, to se nije dogodilo, a kako stvari stoje do prvih narednih lokalnih izbora se neće ni dogoditi. U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu nam je rečeno da u paketu zakona o lokalu koje treba da usvoje Vlada i Skupština trenutno nema izbornog zakona.

- U stranci zasad nismo razgovarali o izmenama zakona o lokalnim izborima. Hoće li zakon biti izmenjen ili ne, brine Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Lično smatram da gradonačelnike treba birati direktno, ali se zakon i pravila ne menjaju nekoliko meseci pred izbore - kaže za Danas Igor Mirović, potpredsednik SNS.

On objašnjava da izmene zakona podrazumevaju i period od 60 ili 90 dana koji se ostavlja lokalnim upravama da svoje statute usaglase sa izmenama zakona. Za tako nešto, kako kaže, sada nema vremena, jer će izbori biti u decembru ili januaru.

Održavanje pokrajinskih izbora mesecima je tema sporenja SNS i stranaka vladajuće koalicije u Pokrajini. Dok naprednjaci žele izbore što pre, demokrate se drže zakonskih rokova te izlazak na birališta predviđaju najranije za 22. april i najkasnije 22. maj. Pokrajinske izbore raspisuje predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je izjavio da njegova stranka, Savez vojvođanskih Mađara, neće napustiti koaliciju sa Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine do kraja mandata pokrajinskog parlamenta. Lokalne izbore raspisuje predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Svi politički akteri se slažu da bi izbore u Vojvodini i na lokalu trebalo održati u isto vreme. Za sada još nije poznato da li su Pastor i Gojkovićeva razgovarali i postigli dogovor o raspisivanju izbora.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Izbori

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.