Bajatović: SNS nije alternativa

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: SNS nije alternativa

Beograd -- Potpredsednik SPS Dušan Bajatović ocenio je da Srpska napredna stranka ne može da pruži alternativu sadašnjoj vladajućoj politici u Srbiji.

On je u emisiji B92 "Hoću da znam" rekao da strahuje od alternative koju SNS nudi.

On je rekao da se SPS reformisao, "ali i ostao dosledan, što donosi podršku birača" i da je uticao poslednjih godina na "normalizaciju političke scene u Srbiji".

"Mene ne brine prošlost SNS i to kako su nastali, mene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brine što oni ne nude alternativu. Oni je politika sjaši Kurta da uzjaše Murta nije alternativa", rekao je Bajatović.

Bajatović ocenjuje da je sporazumom SPS sa Demokratskom strankom "stvoren socijaldemokratski blok, a stvaranjem SNS neutralisan klero-nacionalistički blok".

Potpredsednik SPS je rekao da je u Srbiji teško rešavati krupne probleme zbog toga što se sve "posmatra kao dnevnopolitička prilika".

"U Srbiji nema koncenzusa oko najvažnijih pitanja o Kosovu, ekonomskom razvoju, socijalnoj politici... sve se posmatra samo kao dnevnopolitički interes", rekao je on.

Bajatović smatra da je neophodno "ukrupniti političku scenu Srbije", na kojoj je mnogo malih partija.

"Nisu samo DS i SPS na vlasti. Tu je i mnogo malih partija, koje su skupe za održavanje na vlasti", rekao je on.

Bajatović je rekao da nema nikakvih frakcija u SPS, već samo "različitih razmišljanja koja nikada u toj stranci nisu bila zabranjena".

"Ko će da zabrani Mrkonjiću da priča to što priča? On je inžinjer graditelj", rekao je Bajatović i dodao da su u SPS jedine krize bile posle 5. oktobra kada je stranka imala "krizu identiteta, upravljanja i finasiranja i održavanja".

Ko bi s kim

S druge strane, Jorgovanka Tabaković iz SNS-a je izjavila da je uvredljivo kada predstavnici vladajuće koalicije kažu da SNS ne može ne predstavlja alternativu.

"Uvreda je za SNS reći da nije alternativa i da se ne razlikuje od aktuelne vlasti", rekla je Tabakovićeva novinarima komentarišući izjavu potpredsednika Socijalističke partije Srbije Dušana Bajatovića da SNS nije alternativa vladajućoj politici u Srbiji.

Dok demokrate tvrde da neće u koaliciju sa SNS-om, naprednjaci su mogli da pročitaju još jednu poruku od potencijalnih partnera za novu vlast - Vojislav Koštunica u intervjuu "Novostima" poručuje da DSS sigurno neće sa onima koji hoće u Evropu.

"Vlast i DS su bez ostatka vezali svoju sudbinu za EU i za njih ništa ne znači to što Srbija zbog toga propada. Sa DS imamo suprotstavljene politike gotovo o svim pitanjima. Sa SNS smo spremni za ozbiljan razgovor, u kome bismo izneli sve naše argumente zašto je u političkoj neutralnosti budućnost zemlje", kazao je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.