Izvor: MozzartSport.com, 18.Jun.2021, 09:03

Kokoškov testira snage u Atini: Jović traži ritam, na ispitu snajperisti iz Francuske i Španije, tu je i Milutinov

Košarkaška reprezentacija Srbije će učestvovati u Atini na tradiocionalom Akropolis kupu, a treninzima ekipe se priključio i centar moskovskog CSKA

Posle nekoliko otkaza i povreda, reprezentacija Srbije kreće sa sticanjem takmičarskog ritma za prestojeći Olimpijski kvalifikacioni turnir, koji se održava u Beogradu. Nakon nekoliko dana treninga, kojima su se reprezentativci postepeno priključivali, Igor Kokoškov >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i njegovi puleni su spakovali kofere i otišli put Atine. Tamo će se sa selekcijama Portorika, Meksika i domaćin Grčke boriti za trofej Akropolis kupa. Prvi test Orlovi će imati protiv Portorika (16.00).

Selekcija Srbije na Akropolis kupu brani titulu osvojenu pre dve godine. Imaće tri dobre provere, a posle susreta sa Portorikancima, drugog dana turnira će odmeriti snage sa Meksikom (subota, 16.00), protiv kojeg će imati i generalnu probu za kvalifikacioni turnir u dvorani Aleksandar Nikolić (23. jun, 20.00). Poslastica je ostavljena za kraj, okršaj sa domaćinom turnira Grčkom (nedelja, 19.00). Selektor Helena Rik Pitino takođe neće imati najjače snage na raspolaganju, pre svega sa timom neće biti as Milvokija Janis Adetokunbo, kao ni njegov brat Tanazis, a na pripremnom turniru neće učestvovati ni iskusni Vasilis Spanulis, kao i košarkaš Panatinaikosa Janis Papapetru.

Zabolela je čitavu naciju odluka Nikole Jokića da preskoči obaveze u reprezentaciji ovog leta, kako bi se odmorio od naporne sezone. Bogdan Bogdanović je opravdano odsutan, kako se njegovi Atlanta Hoksi nalaze na pragu plasmana u finale istočne konferencije NBA lige, dok su talentovani Aleksej Pokuševski i Alen Smailagić odlučili da se posvete pripremi za narednu takmičarsku godinu najjačoj ligi sveta. Povrede su od državnog tima odvojile Miroslava Raduljicu, Marka Gudurića i Ognjena Jaramaza, mada nisu svi potpuno otpisani za kvalifikacioni turnir. Dobra vest je da se reprezentaciji u Atini priključio Nikola Milutinov, koji je juče odradio i trening sa ekipom. Ipak, male su šanse da će zaigrati u Grčkoj, ali je svakako ohrabrujuća informacija da je počeo sa radom.

Poštedu zbog napornih sezone dobili su Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Vladimir Lučić i Nikola Kalinić, dok je Nemanji Nedoviću dato još vremena da se u potpunosti oporavi od povrede koja ga je morila u finišu sezone.

Kada se sve sabere i oduzme, selektor Kokošov će na Akropolis kupu moći da računa na 12 igrača: Bobana Marjanovića, Nemanju Bjelicu, Stefana Jovića, Dejana Davidovca, Branka Lazića, Ognjena Dobrića, Vanju Marinkovića, Danila Anđušića, Aleksu Avramovića, Filipa Petruševa, Dalibora Ilića i Dragana Milosavljevića.

Kako je i sam selektor potvrdio, zbog nedostatka vremena nije bilo prostora za kondicione pripreme.

"Vrlo, vrlo specifična situacija. Zaboravljamo u nekim trenucima kako smo živeli, vezano za pandemiju i sezonu. Kako smo stalno radili PCR testove, pa zaključavanja... Radujemo se što možemo da igramo košarku, što možemo da predstavljamo svoju zemlju. Ovo jeste improvizacija, ali moramo da budemo fleksibilni. U prvih par dana smo imali samo nekoliko igrača. Naša mantra je da imamo pozitivnu energiju da imamo momke koji imaju srca i zadovoljstva da predstavljaju dres. Faktor vremena je vrlo bitan, nemamo kondicione pripreme, idemo na Akropolis bez kontakt igre. Ali, momci su pravi, tu je glad i osećaj. Ono što uvek možemo da obećamo jeste da ćemo dati sve od sebe. Ciljevi se znaju, cilj je da igramo na Olimpijske igre".

Jasno je dakle da Srbija na Akropolis kupu neće učestvovati u najjačem sastavu, pa će selektoriskoristiti priliku da testira snage koje ima na raspolaganju.

Jedan od glavnih zadataka našeg stručnog štaba će biti i da vrati Stefana Jovića u takmičarski ritam. Bivši košarkaš Crvene zvezde je poslednji meč odigrao još u martu, a potom je zbog problema u klubu napustio ruski Himki. Nema sumnje da je radio na održavanju fizičke spreme, ali već nekoliko meseci je bez utakmica u nogama. Od njega se očekuje mnogo tokom kvalifikacija, mogao bi dobrim rolama značajno da rastereti Micića i Teodosića, koji su tek pre par nedelja okonačali sezone u svojim klubovima.

Važno će učešće na pripremnom turniru u Grčkoj biti za trio koji se reprezentaciji priključio posle osvajanja šampionske titule u Srbiji. Branko Lazić, Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac su igrama u dresu Crvene zvezde u finišu sezone dokazali kvalitet, nalaze se u dobroj formi i mogli bi da imaju važnu ulogu pre svega na Kupu u Atini, a dobrim igrama bi mogli selektoru da zadaju i slatke muke.

Pre svega će u centru pažnje biti Dobrić, koji je proglašen za najboljeg strelca i nakorisnijeg igrača finala Superlige, a ogroman doprinos je dao i u osvajanju titule u ABA ligi. Pokazao se kao vrstan skorer, spreman da preuzme važnu rolu u ekipi sa Malog Kalemegdana, a čini se da bi mogao da bude i od velike koristi reprezentaciji. Lazić je dobro poznato lice u državnom timu, sa kojim je 2017. godine osvojio i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. O njegovim defanzivnim kvalitetima, energiji i koncentraciji sa kojom pristupa svakom meču i zadatku izlišno je govoriti. Igrači poput Davidovca su postali retkost u evropskim okvirima, popularni Zvezdin "point forward" može itekako da doprinese svojim kvalitetom, a neretko je u crveno-belom dresu pokazivao i da je sposoban da preokrene tok utakmice.

Utisak je da će u OAKA Areni sve oči biti uprte u Filipa Petruševa. MVP Jadranske lige je i u dresu reprezentacije pružao zapažene role tokom kvalifikacija za Evrobasket, pa je tako na debiju protiv Gruzije postigao 27 poena. Puno se očekuje od talentovanog centra, koji se prijavio i za naredni NBA draft. Nema sumnje da ga očekuje uspešna karijera i u najjačoj ligi sveta, ali i u dresu sa državnim grbom.

Iz Mege je na okupljanje reprezentacije stigao i Dragan Milosavljević, koji se proteklih godina mučio sa povredama. U dresu vicešampiona Srbije je uhvatio zalet i svima stavio do znanja da su povrede prošlost. Njegov doprinos u reprezentaciji je godinama unazad bio ogroman, pre svega na defanzivnom planu, ali je pokazao da ume i da povuče u napadu kada je potrebno. Akropolis kup će mu svakako dobro poslužiti kako bi nastavio da podiže formu i izbori se za mesto u ekipi Igora Kokoškova pred kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

Tu su i Danilo Anđušić i Aleksa Avramović, koji su imali jako dobre sezone. Bivši košarkaš Partizana i Igokee je u dresu francuskog Burža beležio impresivnih 20 poena po nastupu i trojke šutirao sa 40.9 odsto uspešnosti. Odigrao je 31 meč i oduvao konkurenciju u trci za titulu najboljeg strelca francuskog šampionata. Pored prvog strelca LNB Pro A lige, Srbija u svojim redovima ima i drugog strelca ACB lige. Avramović je u dresu Estudijantesa u proseku beležio 16,4 poena po meču. Dokazao je da je sjajan šuter, kao i da je spreman za iskorak u karijeri. Dobri nastupi u reprezentaciji mogli bi da ga lansiraju u neki od najvećih evropskih klubova.

Za paljbu sa distance biće zadužen i Vanja Marinković, koji je u finišu sezone pao u drugi plan u Valensiji, ali je potpuno jasno da bivši kapiten Partizana svojim iskustvom, znanjem i šuterskim sposobnostima može itekako da pomogne reprezentaciji, posebno u trenucima kada su je otkazi i povrede oslabili.

Od igrača iz NBA lige su u Atinu otputovali Boban Marjanović i Nemanja Bjelica, koji će biti i lideri ove selekcije na Akropolis kupu. Centar Dalas Maveriksa je nedavno okončao sezonu, ali nije imao dilemu kada je stigao poziv reprezentacije. U društvu Luke Dončića je zahvaljujući simpatizeru Dalas Maveriksa privatnim letom stigao u Ljubljanu praktično odmah nakon poraza od LA Klipersa u prvoj rundi plej-ofa (sedam mečeva), a potom je u privatnoj režiji stigao na okupljanje Orlova u Beogradu. Iako je u regularnom delu sezone odigrao svega 33 utakmice, dobio je važnu rolu u ekipi Rika Karlajla u doigravanju i na četiri nastupa u proseku beležio 11,8 poena i osam skokova. U odličnom je ritmu i utisak je da bi mogao da bude i glavna uzdanica reprezentacije u duelima sa Portorikom, Meksikom i Grčkom. Ukoliko sve prođe kako treba, jasno je da će imati važnu ulogu i tokom kvalifikacionog turnira, s ozbirom na odustajanje najboljeg igrača sveta i povredu Miroslava Raduljice, ali i činjenicu da se Nikola Milutinov tek vratio treninzima.

Bjelica je još jednom dokazao koliko mu znači reprezentativni dres. Iako ostaje bez ugovora u NBA, odlučio je da se priključi državnom timu. Stigao je među prvima u Beograd i odmah krenuo sa individualnim treninzima kako bi što spremniji dočekao kvalifikacije. Odložio je rešavanje svoje sudbine u najkvalitetnijoj ligi na svetu, kako bi pomogao Srbiji da obezbedi olimpijsku vizu. Kapa dole za Profesora.

Centarskoj liniji će pomagati još jedan momak kojeg bi od naredne sezone mogli da gledamo u NBA - Dalibor Ilić. Imao je odličnu godinu u dresu Igokee, stigao sa ekipom iz Laktaša i do polufinala ABA lige. Svoj debi za seniorsku selekciju Srbije upisao je u februaru 2020. godine, tokom kvalifikacija za plasman na Evrobasket. Ima sjajne atletske predispozicije, sakupio je i kvalitetno iskustvo u dresu Igosa, a nema sumnje da će u prelomnom trenutku karijere učiniti sve da se izbori za što ozbiljniji status u selekciji Igora Kokoškova i dobrim igrama zasija pred skautima timova i najjače lige sveta.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Kokoškov testira u Atini: Jović traži ritam, na ispitu snajperisti iz Francuske i Španije, tu je i Milutinov

Izvor: MozzartSport.com, 18.Jun.2021

Košarkaška reprezentacija Srbije će učestvovati u Atini na tradicionalom Akropolis kupu, a treninzima ekipe se priključio i centar moskovskog CSKA..Posle nekoliko otkaza i povreda, reprezentacija Srbije kreće sa sticanjem takmičarskog ritma za prestojeći Olimpijski kvalifikacioni turnir, koji...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.