KVALIFIKACIJE: Kome šta treba, ko osigurava plasman, ko će u baraž, a ko visi?

Izvor: MozzartSport.com, 03.Sep.2017, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KVALIFIKACIJE: Kome šta treba, ko osigurava plasman, ko će u baraž, a ko visi?

Sve na dlanu...

Brazil, Iran, Japan i Meksiko, plus Rusija kao domaćin, a večeras možda Belgija overi plasman na završni turnir Prvenstva sveta. I to kao prva evropska reprezentacija, naravno uz organizatora kome je učešće zagarantovano.

Selekcija španskog stratega Roberta Martineza od 20.45 gostuje Grčkoj u utakmici osmog kola kvalifikacione Grupe H. Ukoliko Crveni đavoli pobede sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << su na Mundijalu, jer će ostati neuhvatljivi za konkutrente. Igra im i bod, imaju ubedljivo povoljniju gol-razliku u odnosu na Helene i Bosnu i Hercegovinu, pa su praktično nedostižni.

Za goste sigurno neće igrati Aksel Vitsel (crveni karton u ubedljivoj pobedi nad Gribraltarom, 9:0, pa će na teren Maruan Felaini), a pod upitnikom je i roviti kapiten Vensan Kompani (verovatno ga menja Vermalen, možda i Siman). U martu ove godine, u Briselu, Romelu Lukaku je spasao Belgijance poraza (1:1), ali sad je situacija za Grke kud i kamo teža, jer selektor Mihael Skibe ne može da računa na stub odbrane Vasilisa Torosidisa, kao i Dimitrisa Kurbelisa (povrede), dok je najveći znak pitanja pored imena Kostasa Mitroglua. Snažni špic je propustio sve utakmice od početka sezone, nalazi se na terapijama i samo od lekara zavisi da li će biti spreman za duel na Karaiskakisu.

Da bi ovo mogao da bude “tvrd” meč nagoveštava podatak da su sve tri utakmice koje je Grčka odigrala na svom terenu u ovim kvalifikacijama završene u opsegu 0-2 gola.

U Grupi H na program su još mečevi Estonija - Kipar (bez rezultatskog značaja) i Gibraltar - Bosna i Hercegovina, gde selekcija Mehmeda Baždarevića pod obavezno mora da pobedi kako bi zadržala šanse da se domogne baraža.

Ništa večeras neće biti rešeno u Grupi A, čak i da prema očekivanjima Francuska savlada Luksemburg. Trikolori su dobili 16 od 17 mečeva sa susedima, u prošlosti su nad njima znali da se iživljavaju (jednom osam golova, triput po šest), pre tri dana su na Sen Deniju ubedljivo tukli Holanđane (4:0) i s pravom nišane još jednu trojku.

Mada i sa njom tim Didijea Dešana neće matematički osigurati plasman na Mundijal, ali će imati makar zagarantovan baraž pod uslovom da Holandija savlada Bugarsku, a Švedska ne bude bolja od Belorusije.

Holandija je u najnezavidnijoj poziciji, “visi” za baraž, već je propustila EP u Francuskoj prošlog leta i izoastanak sa još jednog velikog takmičenja bio bi strahovit udarac ovoj fudbalskoj naciji. Zato se ekipa Dika Advokata nalazi pod pritiskom da savlada Bugare i revanšira im se za martovski poraz u Sofiji (0:2). Ako Holandija ne pobedi onda sigurno neće biti prva, a pod velikim znakom pitanja je i učešće u baražu.

Potpuno nebitan meč igraju Farska Ostrva i Andora od 18.00, s tim da će u Grupi B daleko zanimljivije biti od 20.45, kad su na programu susreti Mađarska - Portugal i Letonija - Švajcarska.

Ništa neće biti rešeno u današnjem kolu, međutim, neke stvari mogu da budu jasnije. Mađari sigurno ostaju bez šansi za Mundijal ako ne pobede, a Švajcarci čak i ako slave nisu sigurni na prvom mestu. Kako sad stvari stoje sve će se rešavati u poslednjoj rundi, 10. oktobra, kad Portugal bude dočekao Švajcarsku, zasad sa maksimalnim učinkom od sedam pobeda. Ono što može da bude sigurno jeste da Kristijano Ronaldo i društvo imaju makar baraž, budu li slavili u Budimpešti protiv ekipe s kojom su na minulom EP-u odigrali 3:3, a u ovim kvalifikacijama je tukli u Lisabonu 3:0

KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO SVETA

GRUPA A

18.00 (6,75) Belorusija (3,60) Švedska (1,60)

18.00 (1,33) Holandija (5,40) Bugarska (8,50)

20.45 (1,01) Francuska (23,00) Luksemburg (50,00)


Tabela:

GRUPA B

18.00 (1,45) Farska Ostrva (4,10) Andora (8,50)

20.45 (12,00) Letonija (5,80) Švajcarska (1,25)

20.45 (7,75) Mađarska (4,30) Portugal (1,45)


Tabela:

GRUPA H

18.00 (2,75) Estonija (2,75) Kipar (3,00)

20.45 (5,70) Grčka (3,70) Belgija (1,65)

20.45 (50,00) Gibraltar (23,00) Bosna i Hercegovina (1,01)


Tabela:

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.