Dačić o prijemu Kosova u MOK: Ovo je zloupotreba sporta!

Izvor: MozzartSport.com, 09.Dec.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o prijemu Kosova u MOK: Ovo je zloupotreba sporta!

„Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom“, ističe potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova

Republika Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno clanstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovakvu odluku smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom“, ističe se u saopštenju.

Dačić je podsetio da Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od strane međunarodne zajednice u celini.

Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovaj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a MOK, kao univerzalna organizacija posvecena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra“.

U saopštenju se dodaje.

Republika Srbija smatra da MOK ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela“, zaključuje se u saopštenju.

Ranije danas MOK je na sednici u Monaku primio nacionalni olimpijski komitet Kosova u punopravno članstvo, što znači da će sportisti samoproklamovane države moći da ucestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

(FOTO: Action images)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Olimpijske igre,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Prijem Kosova u MOK je zloupotreba i politizacija sporta

Izvor: Blic, 09.Dec.2014

Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić..."Takvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom, i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.