Benedikt: Lako je zamisliti putovanje Dunavom bez pasoša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benedikt: Lako je zamisliti putovanje Dunavom bez pasoša

Štand Delegacije EU i Info centra EU na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, čije se će se aktivnosti odvijati pod motom "Dunav u knjigama - pravo evropsko putovanje", danas je svečano otvorio zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

Benedikt je izjavio da je danas lako zamisliti dan kada će se tom najvećom međunarodnom rekom koja spaja 10 zemalja Evrope i više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 200 miliona ljudi, uzvodno i nizvodno od Beograda, putovati bez pokazivanja pasoša.

On je rekao da je priča o Dunavu, koja prolazi kroz milenijume, danas usmerena na poboljšanje života ljudi koji žive u slivu Dunava i njegov socioekonomski razvoj.

"Dunav nije samo arterija u srcu Evrope već i inspiracija koja svima daje snagu da ne odustanu pred izazovima. Dunav nas spaja, ujedinjuje, to je snaga koja nosi Evropu u budućnost", rekao je Benedikt i podsetio na brojne projekte vezane za Dunav, jer ta reka nije samo šansa za razvoj i povezivanje regiona već i za putovanje kroz evropsku kulturu i istoriju.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je obeleženo pet godina Evropske strategije za Dunav koja se sprovodi u cilju boljeg povezivanja regiona, zaštite životne sredine i uspostavljanju mira i prosperiteta.

Najbolji primer prave evropske saradnje danas je Golubačka tvrđava čiju je rekonstrukciju pomogla EU, rekao je Benedikt.

Benedikt je podsetio da je dobra vest i to što je jedan grad na Dunavu - Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Prema njegovim rečima, to je prvi grad jedne zemlje koja je kandidat za članstvo u EU a koji je osvojio tu titulu.

On je ocenio da je štand EU info centra, koji je ove godine peti put na sajmu knjiga, "živi primer prijateljstva, zajedničkih vrednosti i svakodnevne saradnje".

Direktor Austrijske razvojne agencije Klaus Klaper dodao je da je Golubac upravo zahvaljujući pomoći EU, za dve nedelje od završetka rekonstrukicja tvrđave uspeo i uprkos ružnom vremenu da postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji.

"Želimo da uskoro ceo tok Dunava, od 588 kilometara, koji protiče kroz Srbiju bude nezaobilazna turistička destinacija, kao što je to danas Golubac", rekao je Klaper i dodao da je Dunav, bez obzira na sve svoje različitosti, nit koja povezuje istok i zapad.

Na kraju svečanosti kojoj, iako najavljene, nisu prisustvovale predstavnice Vlade Srbije zadužene za evrointregracije Tanja Miščević i Ksenija Milivojević, Benedikt je direktoru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandru Jerkovu uručio sertifikat o donaciji 50 knjiga o EU.

On je izrazio i uverenje da će srpska akademska zajednica nastaviti da pomaže ulazak Srbije u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Sajam knjiga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

10. Festival pobednika festivala, BG

Izvor: SEEcult.org, 24.Okt.2016

Vrsta dogadjaja:  Festival Datum:  Sunday, October 15, 2017 - 20:00 Link:  http://ckorakovica.com Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, Miška Kranjca 7, Beograd 10. FESTIVAL POBEDNIKA FESTIVALA - pozorišni...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.