Ženeva 2: Treća runda pregovora

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženeva 2: Treća runda pregovora

Ženeva -- Runda razgovora između zaraćenih strana u Siriji ušla u treći dan, a postoje naznake da Rusija namerava da igra veću ulogu radi izlaska iz ćorsokaka.

Predstavnici režima sirijskog predsednika Bašara Asada i opozicione Nacionalne koalicije danas direktno pregovaraju kao i juče, tvrde UN.

Posrednik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi priznao je posle jučerašnjeg zasedanja "da nije postignut veliki napredak".

Nakon što je juče pokušao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmotri pitanje kako da se zaustavi nasilje, Brahimi danas namerava da usmeri razgovore u pravcu neprijatne teme prelaznog organa upravljanja, ali nije bilo naznaka da bi režim mogao pristati na rešavanje tog pitanja.

Režim je u više navrata rekao da uloga predsednika Bašara Asada ne može biti predmet razgovora, dok opozicija insistira na tome da on ne bude u prelaznoj vladi.

Režim je do sada najviše zanimao razgovor o zaustavljanju "terorizma" -reč kojom karakterišu borbu pobunjenika za svrgavanje Asada, navodi AFP.

Brahimi je rano jutros razgovarao sa zamenikom ruskog ministra spoljnjih poslova Genadijem Gatilovim koji bi kasnije trebalo da razgovara sa šefom delegacije sirijske vlade, sirijskim šefom diplomatije Validom Mualemom.

Gatilov je po dolasku u Švajcarsku rekao da Moskva priprema rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuje "terorizam" u Siriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.