Zašto su Kina i Rusija stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti o Siriji

Izvor: BKTV News, 09.Feb.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su Kina i Rusija stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti o Siriji

Rusija i Kina su pre nedelju dan uložile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN, kojom se osuđuje sirijska vlada zbog nasilnog slamanja demonstracija.
Protiv takvog stava, glas su digle mnoge nevladine organizacije, a najglasnije u osudi su bile Sjedinjene američke države i njihovi evropski saveznici.
Međutim, Rusija i Kina su takve osude odbacile, i u nekoliko dana posle zasedanja Saveta bezbednosti objasnile svoj stav.
Kineski stav bio je potpuno neutralan, kaže portparol Liu Veimin: „Kada je reč o Siriji, mi nismo pokrovitelji ni jedne strane, niti odbijamo ni jednu ni drugu. Zastupamo fer i odgovornu poziciju.“
Iza veta se skriva i dobra porcija nepoverenja prema SAD i njihovim saveznicima jer političari u Kini optužuju Zapad da je protekle godine zloupotrebio rezoluciju Ujedinjenih nacija o Libiji kako bi opravdao oružane napade na Gadafijeve trupe.
Kina je tada bila uzdržana prilikom glasanja. Istu grešku ne želi ponovo da napravi, kaže Guo Čijangang iz Instituta za međunarodne studije u Pekingu: „Kina je ovoga puta imala isti problem kao u slučaju Libije. Da je rezolucija usvojena, Zapad bi mogao da je iskoristi za vojni napad na Siriju, a to bi dovelo do velikog razaranja i brojnih žrtava.“
U Kini ukazuju i na Irak i Avganistan. Intervencije u ovim zemljama izazvale su haos i humanitarnu katastrofu. U tim ratovima, Kina vidi pokušaj SAD i Evrope da svetu nametne svoje gledište. Nacionalistički list „Global tajms“ piše, da je ta diplomatija, zasnovana na životnim vrednostima, danas postala moćni instrument u međunarodnom nadmetanju.
Na taj način, Zapad forsira revolucije i promene režima i potpiruje nered.
Prema oceni naučnika Guoa, zemlje kao što su Rusija i Kina moraju da pripaze u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, da Zapad ovo ne koristi kao svoj instrument: „Kada je reč o međunarodnim pitanjima, Savet bezbednosti bi i dalje trebalo da se pridržava principa međunarodnog prava, da bude fer i neutralan, i da štiti mir i stabilnost u svetu.“
Partijski organ Narodne novine u svom komentaru ide još dalje kada piše da Kina, zbog sve veće moći, hoće da igra i značajniju ulogu na svetskoj sceni. Međunarodna zajednica moraće da se navikne na novu ulogu Kine.
„Kineski nacionalni interesi se brane izvan granica zemlje“, kaže politikolog Džin Kanrong sa pekinškog univerziteta: „Sve više imamo interese preko okeana. Što se tiče strategije, pridržavamo se reformatora Deng Sjaopinga i njegovog postulata da se na međunarodnoj sceni mnogo ne mešamo. Ali, kada je reč o taktici i detaljima, insistiramo na našim nacionalnim interesima“.
Prvenstveno je reč o principu nemešanja koji je, prema stavu Kine, u ovom slučaju povređen.
Vitalij Čurkin je korišćenje veta Rusije objasnio, između ostalog, i time da je nacrt rezolucije iskrivljavao stvarnu situaciju.
Ako bismo se prisetili kako se razvijala situacija sa Libijom, tamo je izvrtanje činjenica predstavljalo bazu za sva dalja kršenja i na kraju – za zločine koji su vršeni pod patronatom OUN.
Isto to se dešava i sa Sirijom. Kada je deljen dokument  Lige  arapskih država pred diskusiju u Savetu bezbednosti 31. januara, iz njega je isključen izveštaj šefa Misije LAD – generala ad-Dabija (za koji je rečeno da će ga kurir doneti nešto docnije), a u kome je postupanju sirijskih vlasti data pozitivna ocena, a zaključak dokumenta je da je rukovodstvo Sirije ispunilo sve što se tražilo od njega.
Kada je na zasedanju SB predstavnik Sirije zatražio da mu se objasni ova neverovatna činjenica, generalni sekretar LAD Nabil el-Arabi je izjavio da je dovoljno to, što je on prisutan, da će on zajedno sa premijerom Katara sve lepo da objasni, a posao generala al-Dabija je, da posmatra šta se dešava na licu mesta!
Međutim, u izveštaju generala se potvrđuje da oružane bande napadaju civilno stanovništvo Sirije, državne organe i snage bezbednosti, i zahteva se da se obavezno da nalog, da sve strane u konfliktu, a ne samo vlasti,  prekinu nasilje.
U izveštaju je bilo potvrđeno i da se sprovodi sistematska kampanja kako bi se stvarna situacija pogrešno prikazala, i isfabrikovale ’’činjenice’’ koje će stvoriti negativno mišljenje o sirijskom rukovodstvu.
Moskva i Peking nastavljaju da vode principijelnu politiku, zasnovanu na međunarodnom pravu, i to ne samo u odnosu na Siriju, već i prema OUN, za koju neće da dozvole da se ona uruši time, što će odobriti novu, sledeću po redu, agresiju.
Sada se borba vodi ne samo za Siriju, već i za Organizaciju Ujedinjenih Nacija kao za pravno sposobnu međunarodnu instituciju.
 
Izvor: DEUTSCHE WELLE/Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.