Zašto je Rusija poslala u Siriju dva nova osmatračka aviona?

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2017, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Rusija poslala u Siriju dva nova osmatračka aviona?

 

Video sa parade Pobede na vazduhoplovnoj bazi Hmejmim
Najnoviji ruski avion za radarsko osmatranje u širokom dijapazonu (ekvivalent američkog aviona AWACS) vidi se iza lovca Su-35S u sedmom minutu i trinaestoj sekundi snimka.
A-50U se može prepoznati po karakterističnoj „pečurki“ na trupu aviona. To je antena koja prati sve što se dešava na zemlji i u vazduhu stotinama kilometara unaokolo.

Kako saopštavaju ruski mediji, avion je stigao u Siriju u aprilu ove godine. Pre toga je na sirijskom nebu primećen još jedan ruski osmatrački avion Tu-214R.

Šta rade A-50U i Tu-214R u sirijskoj vojnoj kampanji?

Po rečima profesora Akademije vojnih nauka Vadima Kozjuljina, u pitanju su dva tipa ruskih osmatračkih aviona – radioelektronski (A-50U) i optičko-elektronski (Tu-214R).

„Prvi je poslat da kontroliše vazdušni prostor u okolnim zemljama, jer radar aviona A-50U ’vidi’ sve 800 km unaokolo i istovremeno na monitorima može da prati 300 ciljeva. Tu-214R pomoću optičkih sredstava treba da otkriva pozicije terorista ’Islamske države’ i da ih šalje u štab“, rekao je ekspert u intervjuu za „Rusku reč“.

Kako je on istakao, za potpunu kontrolu kretanja terorista nisu dovoljna kopnena i pomorska sredstva za radarsko izviđanje koja su smeštena na vazduhoplovnoj bazi Hmejmim i u Sredozemnom moru blizu sirijske obale.

„U tom cilju su primenjena sva osmatračka sredstva – avijacijska (A-50U i Tu-214R) i kosmička (vojni sateliti Ministarstva odbrane RF)“, dodao je Kozjuljin.

Drugostepeni ciljevi

Analitičari smatraju da avioni nisu poslati u Siriju samo radi izvršavanja borbenih zadataka.

„Treba imati u vidu da u slučaju sveobuhvatnog rata sve posade svih rodova vojske treba da budu maksimalno pripremljene za izvršavanje zadataka. Najbolji način da se usavrši vojna veština je njena primena u stvarnim ratnim uslovima i uvežbavanje na stvarnim metama“, rekao je za „Rusku reč“ vojni analitičar lista „Izvestiя“ Dmitrij Safonov.

Kako je on naglasio, Rusija u Siriji teži da proveri nivo obučenosti svojih vojnika, a takođe da proveri u ratnim uslovima sve najnovije sisteme naoružanja.

Nikolaj Litovkin,
Ruska reč

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.