Zapadnjačka obuka sirijskih pobunjenika

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadnjačka obuka sirijskih pobunjenika

Amerikanci, Britanci i Francuzi obučavaju sirijske pobunjenike u Jordanu, piše "Gardijan". To je znak borbe protiv islamskog ekstremizma i želja za jačanjem sekularizma. Britansko Ministarstvo odbrane negira da njihovi vojnici direktno obučavaju pobunjenike.

Zapad obučava sirijske pobunjenike u Jordanu u pokušaju da se ojačaju sekularni elementi opozicije, da se stvori bedem protiv islamskog ekstremizma i da se započne izgradnja snaga bezbednosti za održavanje reda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u slučaja pada sirijskog predsednika Bašara el Asada, piše Gardijan.

Obuku vode SAD, ali su u nju uključeni i britanski i francuski instruktori, navode jordanski bezbednosni izvori.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije negira da britanski vojnici pružaju direktnu vojnu obuku pobunjenicima, mada mali broj ljudstva, uključujući i timove specijalnih jedinica, trenirao je jordansku vojsku.

Međutim, Gardijan piše, pozivajući se na obaveštajne timove Velike Britanije, da se sirijskim pobunjenicima pruža logistička podrška i drugi saveti.

Britanski zvaničnici veruju u nova pravila Evropske unije, kojima se Britaniji daje zeleno svetlo da započne sa pružanjem vojne obuke pobunjeničkim borcima. Cilj je da se prekine širenje haosa i ekstremizma u oblastima koje nisu pod kontrolom siriskog režima.

Prema evropskim i jordanskim izvorima, Zapad od prošle godine u Jordanu pruža obuku visokim sirijskim vojnim oficirima koji su prebegli.

"Radi se o Amerikancima, Britanci i Francuzi i nekim sirijskim generalima koji su prebegli. Ali, ne govorimo o velikim operacijama", kaže Gardijanov jordanski izvor koji je upoznat sa operacijama obuke.

Navodi da dugo nije bilo "zelenog svetla" za treniranje pobunjeničkih snaga za slanje u Siriju. Ipak, mogli bi da budu raspoređeni ukoliko se dogodi komplenti kolaps javnih službi u južnom sirijskom gradu Dari.

Zbog toga, milion novih Sirijaca moglo bi da potraži utočište u Jordanu, što je učinilo već 320.000 njih.

Zapad pruža pomoć u obučavanju pobunjenike kako bi se stvorila bezbedna zona za izbeglice na sirijskoj strani granice i kako bi se sprečio haos, navodi britanski list. Takođe, cilj je i obezbeđivanje protivteže ekstremistima koji su povezani sa Al Kaidom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.